ICA-Lundmans i Hortlax

Kyrkan, skolan, tandläkaren, bensinstationen, kiosken, frisören och ICA-butiken Lundmans. En affär med anor från tidigt 1900-tal. ICA-affären nära Hortlaxvägen har i mitt minne alltid funnits. Det var här som man åkte med morsan och farsan, både vad gällde köp av TV, radio eller tvättmaskin. Det var även här man åkte med farsan, när han köpte Falurödfärg, för ommålning av bostadshuset. Ja, i denna butik köpte jag även året 1971, en LP-skiva med Family Four, och deras vinnarbidrag i schlagerfestivalen som var - "Vita vidder". Fast skivan  lämnade jag igen, p.g.a. att den var defekt. Det var också här, utanför Lundmans, som Gunnar Öberg, anställd som styckmästare i butiken (en väldigt kompetent sådan) som han en kall vinterdag, någon gång 1967 vinkade in mig. Och när jag väl var inne, iklädd mina vinterkläder och vintermössa, sa Gunnar till mig: - "Du förstår Roger, du måste knyta igen den där mössan,  det är ju så kallt idag. Och jag tror nog att din mamma skulle vilja det också, så du inte fryser". Så tog Gunnar och knöt fast min mössa ordentligt under min röda och genomfrusna haka. Den där händelsen kom jag att tänka på varje gång som jag mötte Gunnar någonstans. Och jag vet att han själv förde det på tal någon gång då vi träffades ute på byn. Gunnar är borta idag. Men ICA-butiken finns fortfarande kvar. Ja, så sent som idag på eftermiddagen så gick jag åter in genom butikens portar för att handla. 1973 gjorde PT ett repotage om butiken som jag publicerar här:

"LUNDMANS I HORTLAX FLYTTAR IN I NYBYGGDA AFFÄRSLOKALER"

Syskonen Lundman i Hortlax har bråda dagar. Inom kort ska portarna öppnas till den ny- och ombyggda affärslokalen. Och det är naturligtvis massor att göra så här dagarna före invigningen. Lundmans Köpcentrum flyttar in livsmedelsavdelningen i helt nya lokaler och även den gamla delen håller på att fräschas upp.
-Nu gör affären skäl för namnet köpcentrum. Med rätta kan vi kalla Lundmans för ett varuhus, säger Fritjof Lundman, ett av fyra syskon som äger företaget.

Lundmans erbjuder sina kunder ett brett varusortiment. Ingenting saknas på hyllor och i diskar. Det handlar med andra ord om ett varuhus beläget i Hortlax, några kilometer från centrala Piteå. Ett varuhus i Hortlax - kan det bära sig? Tydligen. Lundmans klagar inte på omsättningen och den friska satsningen visar en stark tro på framtiden.

-Utbyggnaden är inget utslag av storhetsvansinne. Snarare rör det sig om lokalpatriotism och ett sätt att skaffa levebröd. Vi såg på sikt när vi beslöt att utvidga rörelsen. Lundmans kommer säkerligen att finnas kvar i framtiden, tror Fritjof Lundman.

Lundmans är ett familjeföretag. Pappa Axel startade affären för snart 70 år sedan. 1906 öppnade fadern butik i Hortlax. När han gjort sitt tog barnen över. Fritjof, Bengt, Tyra och Sigurd heter nuvarande ägarna av Lundmans köpcentrum. Affären har utvecklats i rätt riktning genom åren och i takt med ökad försäljning har kravet på större utrymmen vuxit starkare. Därför beslöt Lundmans att kraftigt bygga ut rörelsen. Den sjätte augusti sattes spaden i jorden och redan nu står den nya affären invigningsklar.

-Ett rekordsnabbt bygge, konstaterar Fritjof Lundman.

En ny del som mäter 400 kvm har byggts ihop med den gamla affären. Nybyggnaden inrymmer till största delen en ljus och trevlig färgsatt livsmedelsavdelning. Speciell omsorg har man lagt ned för att skapa en ändamålsenlig charkavdelning. Stora ytor och toppmodern maskinpark gör Lundmans charkavdelning till Piteortens främsta.

-Och så har vi Piteås bästa charkuterist. Gunnar Öberg är en herre som verkligen kan sitt arbete, berömmer Fritjof Lundman. En specialitet är grill rummet.
-Vi är förmodligen ganska ensamma om att ha ett speciellt grillrum med avsvalningsskåp, säger Lundman. Lagerutrymmen och lastbryggan är byggda med tanke på framtiden. Allt är väl tilltaget. En parkeringsplats för 100 bilar skall iordningställas inom en snar framtid. Lundmans Köpcentrum skall i första hand tjäna cirka 500 hushåll som finns i Hortlax.

-Men det är klart att alla är välkomna till vår affär oberoende  hemorten, poängterar Lundman. Till skillnad mot tidigare kommer i stort sett all försäljning att ske i ett plan. Den gamla affärens övre plan blir nu lager. Då det gäller öppethållande är Lundmans lite speciella. Man öppnar affären en timme senare (dock inte lördagar) än de flesta konkurrenterna.

-Vi har inte konstaterat några nackdelar med att öppna senare. Nu ägnar vi timmen mellan nio och tio åt uppackning. Ingen uppackning sker när vi har kunder i affären, berättar Fritjof Lundman. Invigningen nästa vecka sker utan pompa och ståt.

-Men naturligtvis skall vi hitta på någonting speciellt för våra kunder. Det blir inte en helt vanlig affärsdag, lovar Fritjof Lundman.


Det är vi som är Lundmans i Hortlax! Syskonen Bengt, Sigurd, Tyra
och Fritjof bär ansvaret för köpcentrat. Inom kort inviger Lundmans
den ny- och ombyggda affären.


Gunnar Öberg arbetar i en mycket ändamålsenlig charkavdelning.
Kylrummen är väl tilltagna och även i övrigt rör man sig med stora
ytor.


Ett speciellt grillrum har Lundmans i Hortlax satsat
på. Inga Edin öppnar dörren till ett avsvalningsskåp
i grillrummet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Text: Ulf Dahlberg Foto: Nils Ögren
Piteå Tidningen den 10 november 1973.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0