Rättelse ang. trummisen OLLE ÅKERFELDT

I det inlägg som jag den 16 februari 2009 författade om min stora trumidol OLLE ÅKERFELDT (1932-1981) gjorde jag en antydan om att Olle "gick händelserna i förväg" angående hans alltför tidiga död, så var jag felunderrättad. Idag fick jag en väldigt fin kommentar av Olles barnbarn Sol Beatrice Åkerfeldt, som känt sig berörd av det vackra som jag skrivit om hennes morfar. Men - betonade hon - morfar gick inte händelserna i förväg - underförstått; Olle dog en helt naturlig död. Rätt skall vara rätt, så det så!

Man skall aldrig någonsin låna sitt öra till olika rykten som florerar. I ett svagt ögonblick gjorde jag nämligen detta. Eftersom Olle tillhörde en av de absolut bästa showtrummisar jag sett, även också rent musikaliskt, så läste jag allt som fanns skrivit och dokumenterat om honom ute på nätet. På ett ställe - pratades det om Olles död. Mannen ifråga nämnde just detta, om att han "gått händelserna i förväg". Jag blev både ledsen och bestört när jag hörde detta. Men det visade sig alltså vara helt fel. Så än en gång så beklagar jag att jag "råkade" lyssna till en person som "tycktes veta".

Vad Olle beträffar så vill jag återigen understryka att Sol Beatrices superhärliga trumslagarmorfar än i denna dag har en speciell plats i mitt musikanthjärta. Och skall nog alltid så förbli. Olle vill jag minnas figurerade som trummis bl a TV-programmet "Halvsju" i 70-talets början, där han ingick i programmets husband. Och jag tror också att Ivan Renliden spelade piano. För inte så länge sedan visade Arne Weise sitt "Minnenas television". Programmet som visades var en tv-show med Robban Broberg. Och gissa vem som satt bakom trummorna? Jo, Olle Åkerfeldt!

Så snälla rara Olle där du sitter i din himmel - hoppas att du förstår hur mycket glädje du skänkte oss tv-tittare, när du visade din glada nuna i tv-apparaten. Du hade något som i allmänt tal kallas för "DET", som gjorde att du "gick rakt genom" våran svartvita tv härhemma. Så tack Olle för att du bjöd på dina förnämliga "tokigheter" för det mådde vi bra över. Och du, jag hoppas att du har ditt trumset däruppe, och lirar skjortan av dina änglakompisar.


OLLE ÅKERFELDT (1932-1981). Barnbarnet Sol Beatrice Åkerfeldt
kommenterade mitt inlägg om sin morfar som jag skrev i februari
2009. Hon tackade för det fina och vackra som jag sade om hennes
alltför tidigt bortgångne morfar. Tyvärr så smög sig ett fel in i texten.
Olle "gick inte händelserna i förväg" som jag felaktigt fått informatiom
om. Olle dog en naturlig död. Men som sagt - ack så tidigt!


1973 utgavs denna platta med trummisen Olle Åkerfeldt.


De låtar som fanns med på LP-skivan.


Olle tillhörde den typ av människor som utrustats med vad man kan
kall för; "DET". Vilket fick till följd att han gick rakt igenom TV:n
när man såg honom. På bilden här ovan ses han vid sångmicken,
under inspelningen av LP-skivan "OLLE DOLE DOFF!" från 1973.


Kommentarer
Postat av: Arne Möller

Hej!
Såg det här du skrev om Olle Åkerfeldt och när jag såg bilden av honom visste jag att jag sett honom förut, när jag år 1975 var 9 år gammal, på ett TV-program som hette "Sverige rätt upp och ner" med Lennart Svan och Karin Falck.
Det var i Västervik,(3 mil från där jag bor) och en amatörtävling där flera personer tävlade i musik, däribland min far, Lennart Möller (1929-2000)och en kompis till honom som spelade dragspel...och vann tävlingen. Där bland (komparna) fanns bland annat Olav Wernersen och den rolige Olle Åkerfeldt som satt bakom trummorna. Han gjorde ett solonummer där med , Ole, Dole Doff och gick runt och spelade på trummorna stående.
Vi lyckdes ett antal år senare få programmet kopierat till ett videoband som ännu finns kvar, kvaliteten är inte den allra bästa men bra nog ändå.

2014-10-20 @ 19:22:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0