"Top -67" gästade jubilerande Peudden

Det var svensktopp för hela slanten då Top-67 föregående veckoslut gästade Piteåbygden och de båda nöjesmetropolerna Perudden och Forum, Älvsbyn. Top-67 bjöd på en verkligt rivig show. Under det drygt halvtimmeslånga programmet hann man med det mesta i svensktoppsväg. Showen innehåller ju också idel svensktoppsstjärnor, som Mats Olin, Towa Carson, Nina Lizell och Claes-Göran Hederström. På Perudden var det den här gången extra festligt. Yngve Skarin, Peruddens nöjespappa, firar nämligen i år 10-årsjubileum som festarrangör.

Festplatsen på Perudden är emellertid äldre än tio år. Redan 1939 kunde man ta sig en svängom på den då nybyggda dansbanan. 1957 tog Yngve Skarin över ansvaret för festplatsen, och började uppförandet av den festplats som nu finns ute vid Perudden. Och visst har han lyckats skapa ett trevligt tillhåll för den dansanta ungdomen. Dansrotundan med sitt mysiga serveringsställe inbjuder verkligen till trivsel.

-Publiken är den bästa tänkbara, säger Yngve. Jag har en stampublik på en 4-500 ungdomar som besöker den moderna dansen. Och det är verklig toppungdom.

Men visst har Yngve Skarin liksom andra dansarrangörer noterat en märkbar nedgång vad gäller dansintresset. Detta gäller emellertid endast den moderna dansen. När det bjuds gammalt och modernt är det i regel fullspikat. Dagens ungdom kan inte dansa konstaterar Yngve Skarin. Detta konstaterande gäller inte enbart honom utan så säger i dag alla dansarrangörer. Det har under en femårsperiod helt enkelt inte varit inne att lära sig dansa. Den popmusik som bjuds inbjuder heller inte till någon dans i konvertionell mening. Bistra tider väntas dansarrangörer.

Varje dansställe har i regel sin favoritorkester, så även Perudden. Yngve Forssélls från Skellefteå verkar ha en ordentlig popularitet i Piteåbygden och är den orkester som lockar den största publiken till Perudden. Ola Hermanssons från Sollefteå drar också bra med folk. Den orkestern kommer inom kort att gästa Perudden. Det gäller att bjuda sin publik på duktiga och framstående orkestrar och artister, för att locka dagens kräsna ungdom till dansställena.

Ett bra och stjärnspäckat program bjöds utan tvivel vid det här Top-67 besöket. En relativt stor publik hade även infunnit sig om man tar i beaktande att gästspelet skedde en fredagskväll och showen gjorde sitt uppträdande så tidigt som kvart i åtta. Som sagt bjöds en utomordentlig rivig show med trollhättegrabbarna Swede Singers som de i särklass skickligaste. Maken till underbart sound finns inte i Sverige och grabbarna står sig säkert väl vid en jämförelse med liknande kontinentala sång- och musikgrupper. Nu är det nog så att det är allt för avancerade för den publik som besökte Top-67 showen. Den tycks inte falla för Swede Singers musikalitet.

En annan positiv överraskning var Nina Lizell. Enkelt men charmigt framförde hon sina sångnummer. Särskilt glad var hon kanske därför att det just blivit klart med hennes kontrakt hos ett skivbolag på världsmarknaden RCA. Nina är kanske än så länge ett större namn i Tyskland än hemma i Svedala.

-Håll tummarna så att jag vinner Svensktoppen bad Towa Carson PT:s utsände. Löftet hölls men Towa fick ändå se sig besegrad av Östen Warnerbring i veckans svensktopp. Hennes svensktoppslåt "Det är så skönt att sjunga", placerade sig emellertid på en hedrande andraplats. Naturligtvis framförde Towa låten vid framträdandet och den fick också kvällens kanske starkaste applåd. En skicklig och rutinerad sångerska är hon lilla Towa.

Mats Olin fick månget flickhjärta att klappa när han tog scenen i besittning. Att han har en bra röst råder inget tvivel om och han borde ha alla möjligheter att utveckla den mycket mera. Repertoaren får han nog också tänka på att fylla ut till kommande folkparksturneér.

-Mellan varven sticker jag ner till Stockholm och spelar in de avslutande scenerna i den filmroll (Artur Lundkvist som ung) som jag har. Sen ska jag börja repetera för Folkanrevyn med Kar-de-Mumma som har premiär till nyår. När det beräknas vara slutspelad blir det som sagt folkparkerna igen, berättar Mats.

Programmet är väl utstakat för Mats Olin, däremot vet inte Towa Carson ännu hur den närmaste  framtiden skall gestalta sig.

-Till sommaren blir det förstås en turné i parkerna. Till den hoppas jag kunna knyta en duktig manlig sångare typ Lasse Lönndahl - med vilken jag gjort ett par sommarturneér. Sa Towa ochskyndade  sig till turnébilen för att åka iväg till Vuollerim där kvällens  senare föreställning skulle ges.

-Just resorna kostar oss enormt mycket, omtalar turnéledaren Bengt-Åke Bengtsson, direktör för Telstar Production. Vi har fyra bilar igång som kostar oss 8 kronor per mil. Den totala kostnaden för den här höstturnén som sträcker sig genom Sverige, är 60.000 kronor. Sedan ska artisterna ha en del varför den här turnén blir mycket kostsam. Det fodras god publikanslutning för att det ska gå ihop för en arrangör.

I Älvsbyn räknades hela 1.000 personer in men trots en relativt hög entré, kunde Forumbasen Martin Lundberg inte notera någon vinst. Ungefärligen jämt ut trodde han att det gått. Smakar det så kostar det också.


Det kvinnliga inslaget i Top-67 svarar Nina Lizell och Towa Carson för.


10-årsjubilerande Peruddenbasen Yngve Skarin blickar ut över dans-
golvet.


Den kvinnliga delen av publiken sökte sig närmast scenen vid Top-67
framträdandet på Perudden. Var det månne Mats Olin som lockade?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 21 oktober 1967.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0