Trumslagare i det gröna

Första trumsetet köpte jag 1972. Hösten 1973 var det åter dags att besöka musikhandlaren Melker Öhman. Hans affär låg på Lillbrogatan i Piteå, och namnet var "Tangenten". Melker hade ett förflutet som gitarrist i Pitebandet "Jannes x-tett". Melker hade också tidigare jobbat i musikaffär, dvs innan han själv öppnade eget. Det var faktiskt medan han fortfarande jobbade kvar på "Ramus", som han sålde till mig, mina första trummor, som kostade 1.800 kronor. 1973 var priset betydlig högre. Ett trumset av märket "Ludwig" kostade drygt 6.000 kronor. Sedan tillkom cymbalerna´, och även alla nödvändiga trumboxar, som skyddade instrumentet när vi reste mellan ställena. Douglas Westlund hette en grym trummis, som en gång varit medlem i 60-tals gruppen "The Telstars". Douglas sågs även på Sollidens scen, i orkestern, när Clabbe af Geijerstam var programledare för "Oppåpoppa". Douglas syntes i var och vartannat TV-program på den här tiden. I "Sveriges Magasin" i mitten av 70-talet, förekom han också i husbandet. Det var där jag såg dessa genomskinliga trummor för första gången. Trummorna var gjorda av ett material som hette "Vistalite". Och jag minns när jag började använda dem ute på spelningar, hur publiken glodde. Något sådant hade de tydligen aldrig sett förut. Sedan dess har jag hunnit använda ännu fler trumset. Men det är en annan historia.


En trumslagare i det gröna. Sommaren 1974. Spelade med Rolf
Åhmans vid detta tillfälle. Orkestersläpet som syns i bakgrunden
användes före det vi skaffade vår stora inredda buss. Sålde mina
trummor 1980 till Filadelfiakyrkan i Piteå. Idag är dessa trummor
åter "inne". Och med facit i hand skulle jag nog haft dem kvar.
Cymbalerna som jag använde, hette "Zildjian", och kostade flera
tusen kronor styck. På bilden syns två cymbaler, plus hi-hatcym-
balerna, men i vanliga fall användes minst en till.
Ja, de´va´tider de´! Foto: Henning Höglund.


THE TELSTARS - hette ett gäng proffessionella musiker från
Stockholm. Deras trummis hette Douglas Westlund, och bland övriga
musikanter var; Gösta Nilsson, Rolf Bäckman (grundare av bandet)
Kjell Öhman, Marcus Österdahl och "Rock-Boris" Lindqvist. Övriga
som också varut medlemmar; Erik Lihm, keyboardist i Vikingarna,
Janne Landegren,  gitarrist och sångare i Ingmar Nordströms, och
Palle Danielsson, duktig jazzbasist, som spelat med de stora.
Telstars var förband åt The Beatles på deras Sverigeturné 1963.
Man var även kompband åt diverse artister både på plattor och även
ute i parkerna.

Bilden av Telstars har jag lånat från bloggen "Farbror Sid".


Kommentarer
Postat av: Douglas Söderlind

Såg på tv i kväll 8 jan.Minnernas tv.Olle Åkerfält spelade med Robban Broberg.Kanon kille.

2010-01-08 @ 19:00:47
Postat av: Roger

Jag brukar också kika på "Minnenas television". Synd att jag missade detta. Olle Åkerfeldt, jag blir varm om hjärtat när jag tänker på Olle. Visst var det så att du hade lirat med honom. Min trumidol! Spelade med Nisse Hanséns orkester. En clown utan like bakom trumsetet. Undrar hur han var privat? /Hälsningar Roger.

2010-01-08 @ 19:18:30
Postat av: Jörgen B

Hej Roger!

Just ett sådant genomskinligt Ludwig-set gick jag och dreglade över på Ramus typ 1972-73.. kanske var det just DET setet??! Jag ville verkligen bli trummis och jag började spela på kommunala musikskolan 1974, då i Vallentuna, för vi flyttade dit (från Strömnäs) -72. Fick först en polsk virveltrumma av ett märke som inte gick att stava till.. många y;n och z;an var det i namnet. -75 fick jag första setet; ett Maxwin (by Pearl). Köpte även en pedal av Svante Thuresson (hans egna), som jobbade på en musikaffär på Tegelbacken i Stockholm. -77 köpte jag ett TAMA...fyra hängpukor utan underskinn.. (skulle ju vara så då) ett sånt som trummisen i Kaipa hade! -88 blev det det set som jag har kvar nu; Pearl DX Export. Fast jag spelar mest på grabbens gamla TAMA-set, som står i källaren (studion) i kåken i Hortlax, där vi bor sedan 2005. Men jag drömmer fortfarande om det genomskinliga Ludwig-setet!!!! Superbra blogg, Roger!!

hälsningar

/Jörgen

2011-04-11 @ 10:21:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0