Dansbandet "MAXIMUM" från Piteå

Rutinerade musiker som spelat tillsammans i många år bildar stomme i en relativt färsk Piteåorkester. Egentligen är Maximum ingen nyskapelse - orkestern har existerat många år men under annat namn (Jannes X-tett). Det är inte enbart namnet som är nytt. Även repertoaren har förändrats.
-Vi har blivit mera kommersiella. Man måste det för att överleva, säger Janne Bergman, organist och sångare i Maximum.
Maximum är ett populärt dansband på många platser i Norrland. Det är egentligen bara i Piteå och södra Norrbotten som arrangörerna nobbar Maximum.
-Vi vill inget hellre än att spela i Piteå med omnejd, säger Janne.


SJUMANNABANDET Maximum består av fr v Lennart Nordmark, Christer
Ström, Gunnar Eidegren, Janne Lundberg, Lars-Erik Westlund, Sune
Wiklund och Janne Bergman.

När man ändrade stil blev Jannes Maximum. Det skedde för bra precis ett år sedan.
-Det går inte längre att köra med samma namn hur länge som helst. Arrangörerna och publik började bli less på Jannes, säger Janne Bergman. Jannes X-tett spelade en ganska popig dansmusik. Sånt som är kul att spela, men som inte alltid går hem hos den dansanta publiken.
-Nej, dom ville ha lättdansade listlåtar och därför kör vi numera mycket kommersiellt, konstaterar Janne Bergman.

Grabbarna i Maximum känner varandra utan och innan. Några av killarna har kamperat ihop i 10-talet år. Från ursprungliga Jannes finns dock bara en medlem och det är just Janne Bergman.
-Gamla Jannes gjorde officiell debut i november 1961, minns han. När Maximum föddes för ett år sedan ändrades sättningen en aning. Orkestern skaffade sig ytterligare en trumpetare. Namnet är Lars-Erik Westlund och han har ett ursprung som blåsare i Anders Ericssons orkester med sångaren Sven-Eric Mörtsjö från Hudiksvall. Nu pluggar Lars-Erik på Framnäs.

Maximum har en rejäl blåssektion - två trumpeter och en tenorsaxofon.
-Kul att jobba med tre blåsstämmor, säger Janne som tillägger att man skriver samtliga arrangemang på egen hand. Främst är det Sune Wiklund och Janne Bergman som plitar ner "arren". Fyra av medlemmarna sjunger. Janne Bergman och Christer Ström svarar för solostämmorna medan Janne Lundberg och Sune Wiklund tar hand om övriga stämmor. Det låter rutinerat om Maximum, men så handlar det också om killar som i många år nött sina instrument. Tre av grabbarna har musiken som levebröd. Janne Bergman, Sune Wiklund och Gunnar Eidegren är samtliga musiklärare i Piteå. Lars-Erik Westlund räknar även med en framtid som musiklärare.

Maximum har följande sättning:
Janne Lundberg - Kapellmästare och saxofonist.

Sune Wiklund - Gitarr.

Janne Bergman - Elorgel.

Gunnar Eidegren - Trumpet.

Lars-Erik Westlund - Trumpet.

Christer Ström - El-bas.

Lennart Nordmark - Trummor.

Maximum spelar uteslutande modern dansmusik. Trots en motig tid för moderna band har man inte fallit för frestelsen att spela "moget".
- Och nu tror jag på en uppgång för den moderna dansmusiken. Vi märker det när vi är ute och spelar, säger Janne Bergman. Spelningar har Maximum relativt många. Från Sundsvall i söder till Kiruna i norr sträcker sig turnéerna. Det blir åtskilliga mil i bussen. Inkomsterna svarar inte alls mot det jobb och den tid grabbarna får lägga ned på musicerandet. Timförtjänsten blir synnerligen blygsam. Men grabbarna har kul och trivs bra tillsammans.
- Stämningen är den bästa tänkbara, intygar Janne Bergman.
Maximum har satsat många, många tusenlappar på sin anläggning, som håller proffsklass. En snabbkalkyl visar att man har grejer för cirka 60.000 kronor. Bara Janne Bergmans orgel och elpiano går loss på så där en 30.000 kronor.
- Vi har satsat på en rejäl utrustning. Det bär sig i längden.

Grabbarna i Maximum har en het längtan efter mera spelningar på hemmaplan och i den närmaste omgivningen. Längre bort får man många spelningar, medan arrangörerna på hemmaplan visat ljumt intresse.
- Dom vet tydligen inte hur vi låter nuförtiden, tror Janne Bergman. Maximum fick chansen att spela på ett orkesterforum i Skellefteå i vintras och det är absolut ingen överdrift att påstå att Piteåorkestern var forumets behållning numro ett. Beröm fick man i stora mängder. Forumet innebar en ordentlig knuff i rätt riktning för en duktig orkester.
-----------------------------------------------
Text: Ulf Dahlberg.
Piteå Tidningen den 4 augusti 1973.


MAXIMUM i en något nedbantad konstellation. Borta är Lars-Erik Westlund
och Gunnar Eidegren.


Janne Lundberg spelar idag tenorsax i Roxy Storband från Piteå.
Så gör även trummisen Lennart Nordmark. Även Janne Bergman har
ett förflutet i bandet. Janne spelar numera 60-talslåtar i hobbybandet
Golden Strings, där också Lennart Nordmark medverkar.
Foto: Tommy Stoltz.

(Sune Wiklund bor numera i Umeå. Han har lagt gitarren på hyllan,
och istället plockat fram kontrabasen. För inte så värst länge sedan
gästade Sune sin gamla hemstad, då han spelade jazz med bl a
trumslagaren Rolf "Roffa" Lindh.) Rogers anm.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0