NATTIVALEN - 1967. Del 1: "Förberedelser"
Det var 1962 som en av Piteås starka män, socialdemokraten och f.d. värmlänningen Axel Bengtsson som lade grunden till vad som senare skulle bli Piteå Dansar Och Ler. I det tidiga 60-talet döptes konceptet till "Nattivalen". Efter ett flertal succéår, så lades det hela på is. Och inte förrän 1990 återupptogs dansandet på Piteås gator igen. Den här gången hette festivalsgeneralen Olle Lundqvist. Som Lundqvists medarbetare fanns även Per Nyberg och Peter Eliasson. Alla dessa tre herrar har ett förflutet inom Piteå Kommunala Musikskola, där jag en gång lärde känna dem.
Sommaren 1967 gjordes återigen förberedelser för en ny Nattival. Den femte i ordningen. I lokaltidningen Piteå Tidningen, även skämtsamt kallat "världsbladet" gjordes ett stort repotage om det stundande festligheterna. Det är också därifrån som jag lånat materialet till detta inlägg, (som vanligt). Så här såg det alltså ut, den där nattivalsommaren 1967, då alla pitebor, och andra, gick man ur huse för att "svänga sina lurviga".
Får vi tro experterna på väderlekstjänsten så blir det fint nattivalväder i dag. Arrangörerna för nattivalen har ju också tidigare haft tumme med väderleksgudarna. En enda gång har det regnat ordentligt en nattivallördag. I varje fall vill arrangörerna att det ska bli uppehållsväder efter klockan 21.00. Två timmar före har man en regnförsäkring, som vid ett skyfall ger 40.000 kronor. Man räknar med publikinvasion, mycket tack vare den stora turistrush som råder. Men det finns viss konkurrens runt om i bygden med dans på ett flertal platser.
Sundsgatan med angränsande parkeringsutrymmen företedde på
fredagen en rörig anblick. Det monterades spelhallar, karuseller,
och många andra attraktioner på tivolit. Det spikades scener och
förbereddes avspärrningar. Ja, man till och med asfalterade en buss-
hållplats för den kommande högertrafiken. Men till i kväll skall allt
vara klart.
En nattival är en rätt stor apparat och på fredagen var förberedelserna intensiva. Nattivalens idékläckare förre drätseldirektör Axel Bengtsson for som ett jojo efter Sundsgatan och pekade med sin käpp för att lösa alla små detaljer. Den stora grejen i år, Skogs tivoli, tar stor plats och en massa försäljningsstånd av olika slag sätts upp i förväg. De sista spikas inte upp förrän i sista minuten sedan man fått tillstånd att avstänga Sundsgatan.
FÖRSTA GÄSTERNA
De första prominenta gästerna började anlända på fredagseftermiddagen. Då kom bl a den norska delegationen och i dag kommer finländarna. Kruxet i år har varit att få hotellrum till alla, men turligt nog har man fått tag i rätt många enkelrum i familjer. Polisen har gjort upp en organisationsplan för ordningen och trafiksäkerhetens upprätthållande. Över 30 poliser och ett tiotal ordningsvakter skall övervaka det hela. Från polisens sida har man varje år haft noggranna förberedelser och även lyckats med att hålla trafiken flytande. Trafiken på Piteå är i vanliga fall stor men dessa nattivallördagar ökar den givetvis enormt. En massa parkeringsplatser har iordningställts och det beräknas att man kan ta emot 6.000-7.000 bilar.
ORDNING SANITÄRT
Det har ofta förr om åren, klankats på det sanitära förhållanden inom festområdet. I avsaknad av toalettanordningar har folk grisat ner här och var bakom husväggarna. Nu finns en stor toalettvagn och man har från arrangörernas sida garanterat att det skall finnas tillräckligt med sanitära arrangemang. För att i någon mån kunna hejda fylleriet har arrangörerna i år beslutat att inträdesbiljetten bara gäller en gång. Folk kan alltså inte springa ut och in på samma biljett utan får betala för varje gång. Med detta tror man att det i viss mån kan förhindras att "glada gossar" springer ut och och tar sig en styrketår stup i ett.
VÄNLIGARE FÖR ÄLDRE
Nytt för i år är också att man försökt göra det lite vänligare för de äldre. Bänkar placeras ut så att de äldre i lugn och ro kan sitta och åse det hela. Folkpensionärerna behöver bara betala halv avgift. Som framgått av annonser i PT börjar festarrangemangen redan vid 18-tiden och klockan 19.00 kommer den högtidlighet då kulturpriserna överlämnas till respektive mottagare från Sverige, Finland och Norge vilka PT tidigare presenterat. Rolf Björling sjunger och vidare blir det ett framträdande av den finska Seita-kören, med Mauno Astala som dirigent. Astala är ju en av pristagarna och publiken får här tillfälle att höra den välsjungande kör som Mauno Astala varit initiativtagare till och som kan betraktas som en stor tillgång på Nordkalotten.
VAR FÖRSIKTIG
Men det kan också vara på sin plats att rikta några varningens ord till de många tusen som besöker Piteå under nattivalströmmen. Kör försiktigt! Gå försiktigt! Det är bättre att komma lite senare än att aldrig komma fram. Och naturligtvis är det också på sin plats att mana till försiktighet i andra sammanhang. Ett allt för ohejdat brukande av brända och destillerade drycker kan leda till tråkigheter som inte alls uppvägs av det nöje som en nattivalfest i övrigt kan bjuda. Här har både unga och äldre ett gemensamt ansvar. Hela natten mot lördag och långt fram på dagen kommer förberedelserna att fortgå för att Nattivalen 1967 i Piteå inte skall bli sämre än sina föregångare. Och om alla har det glada humöret med sig så bör det också lyckas.
INTRESSANT OCH ARBETSSAMT. Visserligen pågår Nattival-fest-
ligheterna bara natten mot lördagen, men det var många som inledde
festen redan på fredagen, om inte ännu tidigare. Det gäller främst de
unga, kanske rättare de yngsta, som haft ett brinnande intresse för
vad som förvarit på det blivande festområdet. Och allt eftersom Skogs
tivoli fick upp sina attraktioner under fredagen, vari bl. a. ingår ett
"skräcktåg" med mer eller mindre skräckinjagande figurer, så ville ung-
arna vara med och bekanta sig med de underliga figurerna. Vilket i
någon mån framgår av bilden här nedan. Men en Nattival ställer till med
åtskilligt arbete också, inte bara för arrangörerna utan också för yrkes-
män av många slag. Och många meter, för att inte säga kilometer, kab-
lar måste rullas ut innan det hela klaffar, och strömmen nått fram till
varje stånd. Mannen på bilden härovan, är en av många som jobbat i-
härdigt under förberedelserna.
Skräckinjagande figurer på Skogs tivoli.
-------------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 15 juli 1967.