NATTIVALEN - 1967. Del 3: "Eftermälet"

15.000 DANSADE OCH LOG (?) PÅ NATTIVALENS GATOR.....

Fint väder och god stämmning - men fylleriet ett stort problem!

VARFÖR SÅ FÅ ARTISTER?


Det är inte så lätt att dansa på asfalt, men det var många som höll ut
ända till 4 på söndagsmorgonen när musiken stoppade och städningen
började.

Nära 15.000 personer löste entré vid lördagens Nattival och det är ungefär samma publiksiffra, som i fjol, om man räknar med att en del besökare betalade entré flera gånger. I år hade nämligen arrangörerna beslutat att ta upp entré för varje gång och det gav med säkerhet en del extra entrépengar. Vad man hitills fått fram blir alltså årets Nattival även den en ekonomisk framgång för arrangören, föreningen Birkarlen. I övrigt blir årets Nattival de andra lik, frånsett lite mer tingel-tangel med tivoli och mer lotteristånd. Liksom tidigare gynnades Nattivalen av fint väder och den regnförsäkring, som skulle ha gett arrangörerna 40.000 kronor "frös in". Men detta hade givetvis inte publiken något emot. Polisen hade en jobbig kväll och natt, och många av de tjänstgörande polismännen hade på söndagsmorgonen 24 timmars arbete och mer bakom sig.

Men de klarade situationen perfekt och man kan denna gång faktiskt ge polisen en extra eloge för sitt verkligt lugna och omdömesgilla handlande i olika situationer. 40 fyllerister togs om hand och nio misstänkta rattfyllerister fastnade också  i polisens garn. Tyvärr blev denna kulturens baksida en skrämmande bild. De flesta fylleristerna var ungdomar och av de 40, som greps, var det tio flickor. Inledningen med den kulturella avdelningen blev en klar succé med rekordpublik.

Årets Nattival var den sjätte i ordningen med nära 15.000 betalande. Alltså ett bra steg till den rekordsiffra på drygt 22.000 betalande, som man hade det första året. I fjol var bara besökssiffran uppe i drygt 12.000. Denna var de andra lik i de flesta avseenden, med utdelning av kulturstipendier, dans på gatan och inramad av olika nöjesdetaljer. Olik i så motto att man i år hade ordnat med tivoli som kanske framför allt för den yngre publiken var det mest glädjande.

KULTURELL SUCCÉ
Den kulturella avdelningen, som traditionsenligt inleder Nattivalerna, blev en succé. Aldrig tidigare har så mycket folk bevittnat utdelningen av kulturstipendierna och de arrangemang som som omgärdar denna högtidliga akt. Här fick man inte bara hylla fyra välfötjänta kulturarbetare på nordkalotten utan även njuta av operasångaren Rolf Björling och den finländska Seitakören, som blev två mycket uppskattade inslag.

UNGDOMEN INTE NÖJD
Men den ungdomliga publiken var inte lika nöjd. Arrangörerna presenterade i år ett par orkestrar, men artister av klass saknades. Det fanns många långväga gäster, som via radio, TV och press fått en massa information och reklam kring denna Nattival men som enligt egen uppgift blev grymt besvikna. Detta gäller den så kallade lättare avdelningen. Ett störande moment i sammanhanget var också att det flera gånger fick göras avbrott vid tivolits åkaffärer då det störde den kulturella avdelningens arrangemang. Faktum är att åkaffärerna var störande för den kulturella publiken men avbrotten vid tivolit var också till nackdel för den stora publik, som ville roa sig. Massor med familjer med små barn hade sökr sig till tivoliområdet och fick köa länge innan de kulturella arrangemangen var avklarade. Det blev en sen kväll för många små barn tack vare detta.


Trots asfalten så blomstrade kärleken. Här har en ung man vissa
ömhetsbetygelser med en flicka, fast flickan var inte riktigt trakterad.

DANSANTA HÖLL UT
Att dansa på asfalt är inte så lätt men det var många som höll ut ända fram till avslutningen på söndagsmorgonen. Den största delen av publiken föredrog dock att strosa omkring, köpa lotter, renskav, varm korv och annat. Piteå Idrottsförening stod som huvudarrangör för tivoli- och lotterikommersen medan en privat hade hand om utspisningen. Drygt trettio-talet poliser och ett trettiotal ordningsvakter övervakade ordningen på den stora festplatsen och de klarade situationerna med beröm godkänt. Men som alltid var det ett rätt omfattande fylleri. Och tyvärr blir den berusande delen av publiken yngre och yngre. Ett flertal småflickor, som närmast kan hänföras till barn, fick tas om hand. Flera berusade nästan till medvetslöshet.

MEST FYLLERISTER UTANFÖR
För att i någon mån stävja fylleriet hade arrangörerna i år beslutat att ta entré varje gång. Detta för att inte "glada" besökare skulle få tillfälle att ideligen kunna gå utanför området och ta sig en styrketår. Resultatet blev också att de flesta fylleristerna, som greps, befann sig inte inom festområdet utan utanför. Flera städpatruller var i aktion under festligheterna och plockade tomglas. Men det är givetvis ändå oundvikligt att flaskor krossas mot asfaltgatan. Polisen fick plocka fram förbandslådorna ur sina bilar och plåstra om många som skurit sig på glasskärvor. Stadens städ- eller röjargäng satte igång arbetet klockan 4 på söndagsmorgonen och fick ett ordentligt arbete innan området återfått sitt normala utseende.


Livet utanför festområdet. En grabb med gitarr underhåller, men pub-
likens uppmärksamhet riktas mot en grabb i keps, upplivad av starka
drycker.

TÄLTPLATSERNA STORT PROBLEM. 40 FYLLERISTER - 9 RATTFYLLON.


Polisen var talrikt representerad på festplatsen där också ordningen
var relativt god. Detta hindrade dock inte att man fick ta hand om
flera fyllerister, mest ungdomar. På bilden ses en av ungdomarna,
dock ingen pitebo, tags om hand för färd till polisstation.

Det stora problemet för polisen under Nattival-natten var inte själva festområdet utan cirkusplatsen vid Norrstrandsbadet där en massa tält slagits upp. Här togs de flesta fylleristerna och enligt polisen fick den ett hårt jobb för att klara ordningen i den primitiva tältplatsen, där var och varannan raglade omkring berusad. Inalles togs 40 fyllerister, därav tio flickor. Polishusets fyra fyllericeller var fullbelagda och inte mindre än sex celler fick dessutom utnyttjas för de kvinnliga fylleristerna. Nio rattfyllerister greps, men polisen säger att man med en större polisstyrka med säkerhet tagit det tredubbla. Trafiken flöt fint och inga olyckor inrapporterades.

Kulturen fick tyvärr en skrämmande baksida. Men själva festområdet var inte största problemet utan tältområdena utanför. En flicka, höggradigt berusad, råkade ramla i kanalen men räddades av polis. Hon fördes till lasarettet men fick återvända då läkarna konstaterade att enda skadan var berusning.

JAKT PÅ RATTFYLLERIST
Vid Pite Havsbad fick polisen jaga en rattfyllerist med en polishund, men han kom undan. Mannen hade med sin bil krockat ett par bilar och smet sedan från platsen. Han lämnade bilen, som polisen lade beslag på. En polishund rekvirerades för jakten på mannen, men hunden hade svårighet att spåra i den lösa sanden och därför kom mannen undan. Fyra slagsmål fick man också reda upp. I ett fall fick en man föras till lasarettet för omplåstring då han blivit slagen med något tillhygge. Trots förbud var det många som tog med sig spritflaskor in på festområdet och halsade i allas åsyn. En ung man, som gjorde detta, togs av polisen och fick slå ut innehållet i flaskan på stående fot. Arrangörerna hade ordnat med städpatruller, som plockade flaskor, men alla gick givetvis inte att rädda innan de sparkats eller slagits sönder med avsikt. Polisen fick plåstra om flera personer, som råkat trampa sönder fötterna på glasskärvorna. Vad man tyvärr konstaterade var att fylleristerna blir yngre och yngre. Alla 40 fyllerister var ungdomar. Det kan dock antecknas att endast en av de fyrtio var pitebo.


---------------------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen måndagen den 17 juli 1967.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0