Tack igen, Arne!

Det låg en försändelse i min brevlåda som visade sig innehålla en CD-skiva och med en hälsning från Arne Nathansohn från Lidköping. CD-skivan som Arne haft den stora vänligheten att skicka, var en inspelning från radioprogrammet; "Foajé". "Nygamla" Cool Candys var gäster i Radio Skaraborgs program, som sändes från Länsteaterns café, torsdagen den 27 maj 1999. Förutom Cool Candys medverkade även vissångaren Jan-Olof Andersson.

Det "nygamla" gänget, där Arne Nathansohn, Göte Johansson och Håkan Ljungkvist  tillhörde det "gamla gardet", så fanns även en tre nyare ansikten. Det var Arnes son, Jens Nathansohn på tenorasaxofon (Jens spelar sax även i Roger Lindbloms orkester), Michael Ellgren-Svensson (kapellmästaren Einar Svenssons son, som kvällen till ära spelade på sin fars gamla trummor) Einar Svensson som var grundare till den populära orkestern, dog tyvärr 1972 47 år gammal. Rolf Bladh, som även han var inhoppare, spelade keyboard.

Av ursprungsmedlemmarna finns idag ingen kvar i livet. Basisten och sångaren Göte Johansson kom med i bandet 1953. Gitarristen Arne Nathansohn började spela med gruppen 1964. Saxofonisten Håkan Ljungkvist kom med omkring 1969. En av profilerna, mannen bakom det berömda saxsoundet, Gunnar Wahlgren,  avled i en hjärtinfarkt 1992. Samma år gick även pianisten och organisten Karl-Arne Andersson också bort.

"Jag tror vi spelade en speciell vänlig dansmusik", var Göte Johanssons ord när han berättade litegrann om orkesterns historia. "Vi hade 180 inbokade speljobb per år", berättade han också. På frågan varför medlemmarna valde att ha kvar sina civila arbeten, istället för att spela på heltid sa han: "Ja, det finns ju alltid en risk att en orkester snabbt kan "gå utför . Därför kändes det tryggare att ha kvar jobben. Sedan en sak till; det är mycket roligare att ha musik som en fritidssysselsättning, än att ha det som jobb".

Låtarna som Cool Candys bjöd sin publik på denna kväll, var idel gamla välkända "rariteter":

Jämtgubben, I en grönmålad båt, Anne-Marie, Kärleksbrev i sanden, Silvermåne över bergen och Muckartwist.

Allt instrumentalt, förutom Göte Johanssons sång i Kärleksbrev i sanden. En låt som förresten inspelades 1967 på Cool Candys eget bolag "Anette". Mycket "karamellgodis" alltså, från "de kalla karamellerna" i Cool Candys.


Arnes hälsning till undertecknad.


---------------------------------------------------------------------------------------


Kommentarer
Postat av: Douglas Söderlind

Jag har många ”sax låtar”i min repertoar fortfarande som Cool Candys lanserade. Ja ,det var något speciellt med deras sound det håller jag med om .

2010-07-01 @ 19:27:57
Postat av: Roger

Hej Douglas! Ja, Cool Candys var sannerligen ett band som kom att utveckla ett eget sound. Mycket tack vare den duktige Gunnar Wahlgren som hade en "nerv" i sitt musicerande. Inte att förglömma Carl-Ivar Ivarsson samt även hans efterträdare Håkan Ljungkvist, båda duktiga saxofonister. Håkan är ju fortfarande aktiv, likadant med gitarristen Arne Nathansohn. Arne har varit musiklärare i många år, så även Håkan. Arne har berättat att en av hans duktigaste elever var Henrik Strömberg, sångare i Scotts orkester.

/Roger.

2010-07-01 @ 21:23:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0