Ted Gärdestad i Piteå sommaren 1973

En onsdagskväll i juli 1973 stod han så där på parkkvällens scen: TED GÄRDESTAD med sitt kompband Nature. Jag var där, och det minne som jag bär med mig från den där kvällen är en Ted Gärdestad i absolut toppform. Med en glädje och entusiasm tog han hela folkparkspubliken i sin famn och rockade loss så det stod härliga till. Och gensvaret som han fick var varmt och överväldigande. Jojo, ännu en av de stora elefanterna som stått på scenen i Badhusparken (eller Stadsparken som den då hette). En Ted med sådan fart och fläkt, som gjorde så att hela Piteås innerstad gungade med i de svängiga rytmerna. /Roger Lindqvist.Ted Gärdestad var det stora namnet när andra upplagan av park-
kväll i Stadsparken i Piteå genomfördes på onsdagkväll. Förutom Ted
med Nature, bjöds publiken på bl a amatörtävlingen "Stjärna 73",
tipstävling och vackert vädet.

Tvåtusennittiosex personer löste entré till parkkväll i Stadsparken i Piteå på onsdagskväll. Andra upplagan av sommarens begivenheter i parken bjöd på vackert väder och mycken sång och musik. För det sistnämnda svarade främst Ted Gärdestad med Nature och det är knappast någon överdrift att påstå att två tredjedelar av publiken var flickor som kommit för att se den populäre 17-åringen i aktion. Redan en halvtimme före start anlände de första fansen som placerade sig vid ringside med instamaticen i högsta beredskap. Vanja med Luggen, som tillsammans med Birger Ericsson (ej lugg) svarar för värdskapet i parken denna sommar, inledde med en uppiggande sång till toner av husbandet Ingemar Nilssons, som förutom nämnde man består av Arno Gullberg, Esbjörn Jakobsson och Fred Nyberg. En eloge till husbandet som spelar njutbar musik i väntan på de olika programinslagen.

Sen var det fritt fram för amatörtävlingen "Stjärna 73". Kvällens fyra deltagare var Kerstin Nilsson, Piteå. Karin Stenvall. Pite-Långnäs. Roger Johansson, Skellefteå och Karin Johansson, Boden. Alla hade sång på repertoaren utom Karin Johanssonsom både sjöng och steppade. Men det hjälpte inte. Det utökade programmet till trots fick Karin se sig slagen av Skellefteåynglingen Roger Johansson som segrade med "Kärlekstemat ur Gudfadern". Pojkar skall ju alltid tränga sig fram.

När amatörerna gjort sitt utannonserades kvällens dragplåster, Ted med Nature, och ett mindre jordskalv drog genom Stadsparken. Alla flickorna rusade fram för att få en bra synvinkel. Men de här pojkarna hör inte till dem som bara kommer inrusande på scenen och börjar sjunga. Först måste instrumenten stämmas och det är en mycket invecklad historia. Men ingen förtröttades i sin väntan. Alla stod snällt kvar när man äntligen fått ordning på den elektroniska anläggningen och Ted tog scenen i besittning.

"Kom i min fantasi" hette första låten och även den andra handlade om fantasi. Gärdestad hann också med sin schlagerfestivallåt "Åh vilken härlig dag" som också fått den stora nåden att ligga på Svensktoppen ett par veckor. På repertoaren stod också hans senaste låt, vars titel vi inte vågar oss på att presentera. Ramandabadang, eller något åt det hållet. Debutmelodin "Jag vill ha en egen måne" fanns givetvis med, plus ett par andra låtar och en "snabbis" på dragspel.

Kvällens tipsomgång fick en något snopen avslutning. När det blev klart för presentation av tipsvinnaren protesterade en stor del av publiken som inte fått möjlighet att lämna in sina bidrag. Det blev snabbinsamling och omdragning och vinnare blev Göte Björk som fick sex burkar kaffe och en transistorradio för sina sex rätt. Onsdag nästa vecka är det dags för en ny omgång i parken och kvällens stora namn är då Bernt Dahlbäck.


Tvåtusennittiosex personer hade löst entré till Stadsparken och
majoriteten bestod av flickor som kommit för att få en glimt av
unge herr Gärdestad. Redan en halvtimme före start anlände de,
med kameran i högsta beredskap.


Ted Gärdestad, 17 år, en äkta och spontan kille med en alldeles egen
stil. Ted med Nature gav publiken, vi tänker då närmast på alla flickor,
full valuta för pengarna. Han sjöng både kända och mindre kända låtar,
spelade dragspel och fick publiken att ackompanjera med handklappning.
------------------------------------------------------------------------------------

Piteå Tidningen den 5 juli 1973.

Kommentarer
Postat av: Catomarlene

Excellent site, added to favorites!! Wonderful and informative web site. I have found much useful information.

2010-12-29 @ 09:02:36
URL: http://catomarlene.blog16.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0