Återinvigning av Storfors Folkets Hus, Piteå



Läktare på två av sidorna, scenen, logerna, ja allt har renoverats och
piffats upp.

Nu luktar det nymålat och fejat i Storfors Folkets Hus igen. Den sällsynta vackra byggnaden med sin särpräglade inredning och intressanta historia är nu definitivt räddad till eftervärlden. Ca 900.000 kronor torde kalaset ha kostat men så lär också en av Sveriges äldsta Folkets hus-byggnader nu finnas i Storfors. I varje fall i detta upprustade skick.

Folkets Hus i Storfors uppfördes 1907-1909 till betydande del på frivillig väg. Det dåvarande sågverket i Storfors sålde virket till bygget. Men 87-årige Napoleon Lundkvist berättar att det blev billigt. Dels höll man priset på låg nivå, dels fick föreningen köra virke från samma stapel hela vintrar utan att den blev mindre. Det var andra som fyllde på med bolagets goda minne. Byggmetoden får också dagens människor att häpna. Väggarna består nämligen av massivt trä. Plank med den numera knappast förekommande dimensionen 3 x 9 tum har helt enkelt lagts platta på varandra med sk sockertoppssnören som isolering emellan. Det betyder att byggnaden innehåller massor med virke. Med modern byggnadsteknik är det resvirke till ett stort antal hus som lagts där.

HETSIGA DEBATTER
Napoleon Lundkvist har själv minnesbilder från byggtiden och var själv med vid renoveringarna 1926 och 1932. Dessutom har han många personliga minnen från möten i den ärovärdiga byggnaden. Särskilt kooperationens möten var mycket hetsiga under en viss epok. Kata Dahlström hörde till dem som talade under den första Folkets hus-tiden. Hon kom i den "röda bilen" som dessutom var rödlackerad.

RIVNINGSBESLUT FANNS
Rudolf Nordsvahn har själv också många minnen från Folkets hus i Storfors. Han var en av dem som redan under kommunalrådet Olof Wiklunds tid aktualiserade att byggnaden borde bevaras. Hortlax arbetarekommun var aktiv i frågan och så småningom kunde rivningsbeslutet upphävas. Alla som i dag ser byggnaden är naturligtvis glada över detta. Kommunen står nu som förvaltare och avsikten är att byggnaden gratis skall upplåtas till föreningslivet. Det finns två lokaler i bottenvåningen och två i övre planet i den före detta vaktmästarbostaden.
-På sikt kanske vi kan överlåta byggnaden till Folkets hus-föreningen som kommer att bildas när Folkets Hus i Piteå byggs, säger Nordsvahn. Ett annat alternativ är att någon förening eller stiftelse får huvudansvaret. Men kommunen kommer självfallet att svara för den ekonomiska sidan vad underhåll och drift beträffar.

ÅTERINVIGS
Senare i vår kommer byggnaden att återinvigas och då kommer också en tavla av L A Bergbom målad 1903 att hängas upp. Det är en dyrgrip som mycket detaljerat visar hur Storfors såg ut vid sekelskiftet.


Napoleon Lundkvist har ett minne för både detaljer
och de stora sammanhangen som imponerar. Han
kan allt om Folkets hus i Storfors.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Text: Sven Lindblom Foto: Gunnar Westergren
Piteå Tidningen den 5 april 1978.

(Rudolf Nordsvahn var vid den här tiden kommunalråd i Piteå. Nordsvahn var bosatt i Hortlax, ett stenkast från Folkets Hus i Storfors. Året därpå, juni 1979, avled Rudolf Nordsvahn  hastigt under en tjänsterresa i Murmansk. Han efterlämnade hustru och två barn). /Rogers anm.


Kommentarer
Postat av: Mariusanette

really enjoyed the site even learnt a few things on the way, keep up the good work.

2011-06-21 @ 07:07:32
URL: http://mariusanette.blogimagine.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0