Siw Malmkvist i Sikfors midsommar 1967


Närmare 30.000 människor besökte Sikfors under midsommarhelgen, med en väldig publiktopp och ett rekord genom alla tider för midsommarafton. Det råder väl ingen tvekan om att Sikfors med denna succé ytterligare har befäst sin ställning som övre Norrlands största arrangör. Endast ett femtiotal fyllerister togs av polisen och fyra rattfyllerister. Inte ett rejält slagsmål kunde registreras och endast en dikeskörning bland olyckorna. Det mest anmärkningsvärda med festen ur polisens synpunkt, säger t f kommissarie Sven Bagge, är att endast en av alla fyllerister var från Piteå. Resten var längre ifrån, huvuddelen från Skellefteå, Luleå och Boden. Tyvärr har ungdomsfylleriet tilltagit och alla utom två var under 21 år, de flesta under 18. Det värsta är att hälften av de fyllerister vi tog var flickor, den yngsta 13 år. Och det är tälten som är uppkomsten till det onda, men vi kan inget göra, det är föräldrarna det kommer an på.


SIW MALMKVIST -
midsommarafton 1967, Udden i Sikfors stora
scenen.


Festligheternas absoluta höjdpunkt kom klockan halv tio på midsommarafton genom Siw Malmkvists briljanta uppträdande. Det väldiga människohavet böljade fram och tillbaka och rent extatiska scener utspelades mot slutet av hennes nummer. Det var karlarna som greps av en våldsam åtrå till söta Siw och de äntrade scenen för att få krama "sprattelgumman" i kort-kort. Karlarna ville inte ge sig efter Siws framträdande. Man stannade kvar på scenen och en del började kasta ut grejor till publiken. Delar av orkesterns nothäften blev farkoster ut till folket.
-Jag har inte varit med om ett sådant liv på tre år, sa Siw efteråt. Men roligt är det, trots att det kändes otäckt när jag höll på att bli nerdragen till publiken. Det var en karl som fick tag i min ena fot,
-Det ser ju ut som på Liseberg, tyckte Hepparna (Hep Stars) före sitt framträdande. Även de gjorde en mycket uppskattad show och många var de flickor som polisen måste bära bort. De fick för mycket av de goda, men kvicknade till efteråt.

Lindansaren gjorde fiasko
Midsommardagen blev betydligt lugnare. Artisterna var Rune Olsson, som skulle försöka gå över forsen - fiasko, Shanes som ville visa att Norrbotten har lika bra band som Hep Stars! De var minst lika bra, och mycket gulligare, tyckte flickorna - och den sista artisten var Anna-Lena Löfgren som lyckades med konststycket att samla lika många människor som Shanes halv ett på natten. Man måste ge arrangörerna en eloge för ett mycket fint arrangemang, där allt klaffade och man höll de utlovade tiderna. Artisterna är många om att understryka att man uppskattar Sikfors för den ordning som råder där trots jättearrangemangen. I artistlogen bjöd man till exempel artisterna på mat och två värdinnor pysslade om dem. Men så presenterade de också sitt allra bästa och det är väl sällan som en publik kan vara så nöjd med vad den fått till livs.

Trogen gäst
Några siffror: Leif Kronlunds orkester med söta Barbro Skinnar var i Sikfors för nionde gången! Är klar för nästa år - tioårsjubileum. Siw Malmkvist var i Sikfors för andra gången. Första gången var för tolv år sedan. -Då sjöng jag två låtar och det var Dompan som spelade, berättar Siw. Jag fick 60 kronor den gången. Nu blev det lite mer...
Hep Stars hade fem bilar i gång på midsommarafton, för att kunna uppträda på två ställen. Bandet kom från Malåträsk och åkte 20 mil.
Lilla Siw - hon är 1,56 lång, väger 48,5 kilo - uppträdde också på två ställen. Hon for efter sitt framträdande till Lappvattnet, fem mil utanför Skellefteå. Rune Olsson gav upp sitt världsrekord på slak lina efter 32 timmar. - Jag blev nedknuffad två gånger av fulla killar, sa han.
Polisen var 29 man stark och så fanns det många ordningsvakter. Det restes omkring 2.000 tält på midsommarafton. 6.000 bilar parkerade på området, plus något tusental utanför.

Trodde "Mods" var flicka
Siw Malmkvists uppträdande bjöd på en uppvisning i manlig hysteri! Karlarna var som galna, förfriskade ynglingar stormade scenen och man började frukta för att något otäckt kunde hända. En långhårig yngling lyckades vid två tillfällen komma i kroppskontakt med Siw.
-Jag trodde det var en flicka, så "hon" fick pussa mig också, sa en något chockad men lycklig och oskadd Siw efteråt. Det var när Siw dressade om från byxdräkt till kort-kort som männen tände. Och allt eftersom numret led mot slutet blev den övervägande manliga delen av publiken vid scenen allt mer företagsam. Under sista melodin kom det karlar upp till Siw som på löpande band. Efteråt fanns det ett tiotal personer som kom i slagsmål med ordningsvakten på scenen. En yngling kastade ut orkesterns nothäften när Siw fick syn på honom. Hon rusade åter in på scenen och sög tag i den stora grabben. Han höll på att sätta sig av förvåning. En annan yngling nedanför scenen fick tag i Siws ben och det var överhuvudtaget ett under att Siw inte blev skadad. Men bra tyckte alla att hon var, även damerna. Sångligt stod Siw i särklass på midsommarafton.

Polisen redo för sent
Man måste förstå polisens handlingssätt vid Siws uppträdande. Det fanns inte en polis vid "ringside" men vem kunde i förväg ana att även karlarna (flickorna har ju redan dokumenterat sig som lättpåverkade av popband) skulle gripas av hysteri? Istället fanns det poliser ute bland publiken, men inte en enda polisman var närvarande vid tumultet på scenen. Desto bättre klaffade det när Hep Stars framträdde. Polisen var varnad och hade väl mer vana vid den publik som Hepparna vänder sig till - flickorna.
Hepparna presenterade en rivig show med hårt tempo och snabba hetsiga låtar. Shanes gjorde ett ledigare och mer improviserat uppträdande. Man såg lite mer spelglädje och grabbarna verkade piggare än Hepparna. Kanske har militärlivet betytt en hel del för harmonin.
Improviserade gjorde även Anna-Lena Löfgren. Hon är så samtränad med Leif Kronlunds orkester att det var ett nöje för publiken att lyssna. De körde även med lite "happening" - orkestern gjorde saker som Anna-Lena inte visste om på förhand. Och publiken var med och hade roligt och tyckte att Anna-Lena var fantastisk. Annars var det ganska idealiskt väder. Det regnade inte en droppe under hela festligheterna, men det blåste lite för mycket på midsommardagen.

Fullt vid Pite Havsbad
Ävn vid Pite Havsbad var det "fullt hus" på midsommarkvällen. Det beräknas att omkring 5.000 personer besökte platsen, och det förde förstås med sig en hel del besvär för polisen. Några fyllerister togs om hand plus två rattfyllerister på midsommardagen.Siw Malmkvist hade det jobbigt i Sikfors. Försökte genomföra sitt
program samtidigt som hon måste värja sig mot alltför eldiga
beundrare. Tala om blyga norrlänningar!
Piteå Tidningen den 26 juni 1967.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0