Axel & ElmaPiteå Tidningen som husorgan har alltid följt med det strävsamma
paret Elma och Axel Lundgren, som nu bor i hyreslägenhet i Vistträsk
efter precis 50-års torparliv i Bäckheden.

Axel Lundgren är född i Lillpite och kom efter fullgjord exercis till Älvsbyn som dräng hos "Bond-Lindgren". Sedan bodde han en tid hos en broder i Njalle innan han gifte sig 1917 och bosatte sig i Muskus. Ett år senare, den 3 oktober 1918, förvärvade makarna ett torp i Bäckheden, Nattberg, för övrigt inte så långt från hustruns föräldrahem i Bäckdal. Hårda strävsamma år följde. Han odlade upp mark kring det lilla torpet, som så småningom gav föda åt tre kor. Sitt dagliga arbete hade han dessutom i skogen med huggning, röjning, dikning och kolning.

-Visst var det hårda år, påminner han sig. Och lönen var knappast proportionsenlig till mödorna. Men det gick......
-Två kronor var dagsförtjänsten, säger makan Elma, som minsann fick lära sig vända på slantarna. Med sex barn i torparstugan gällde det att hushålla på rätt sätt. Men Elma stod aldrig rådlös. För att dryga ut förtjänsten sydde hon kläder på beställning. Det gav ett icke föraktligt tillskott i hushållskassan. Att arbetsdagen blev både hård och lång kan man lätt förstå. Torpet saknade också vatten, vintertid tinades snö, sommartid drogs den livsviktiga varan från en bäck.

1949 fick man vatten, men det var så dags då. Bara något år efteråt överläts torpet till en son. Men det gamla strävsamma paret lämnade inte stället för den skull. De flyttade en trappa upp och vardagen förändrades inte nämnvärt. Axel Lundgren hjälpte sin son i de vardagliga sysslorna, högg ved, skottade snö och räckte inte arbetet till, gav han sig ut i skogen för att plocka kottar. För två år sedan bestämde sig det gamla paret för att flytta. Lustigt nog skedde flyttningen den 3 oktober 1968, på dagen 50 år sedan de kom till Bäckheden. Nu bor de i en hyresfastighet i Vistträsk. Trivs bra med sin tillvaro, men längtan till torpet finns ändå inombords, kanske speciellt på sommaren.

Ibland blir också vardagen en aning långsam. Det finns inte längre lika mycket för händerna. Men en arbetsmyra som Axel Lundgren sitter förstås inte och rullar tummarna. Han har funnit en meningsfylld fritidssysselsättning i att slöjda och åtskilliga är de alster han hunnit tillverka de senaste åren. Hustrun Elma är också pigg och vital, men måste ta det lugnt efter ett benbrott före jul. Bakom sig har de ett tungt och långt ifrån skonsamt leverne. Men de är inte märkta av de hårda åren.
-Det har alltid funnits stunder av glädje och trivsel trots de många vedermödorna, säger de.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Axel och Elma Lundgren är morföräldrar till Elisabeth.
Repotaget om paret Lundgren är hämtat ur Piteå Tidningen
den 25 juni 1970.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Axel Lundgren, Nattberg. Född den 18 september 1886, död den 22 augusti 1972. Son till Per Anton Lundgren och hans maka Brita Maria f. Nordlund, Råbäcken, Lillpite. Gift den 10 november 1917 med Elma Maria Olofsson. Född den 13 maj 1891, död den 28 december 1975. Dotter till Olof Petter Olofsson och hans maka Emma Christina Sandberg, Bäckdal
Barn: Siri f. 1919 avliden, Elsa f. 1921, Greta f. 1922 d. 1923, Greta f. 1925 avliden, Åke f. 1928 d. 2008, Ruth f. 1930 d. 1980, Inga f. 1932, Britt f. 1934 avliden.


Elisabeths morfar Axel Lundgren född i Lillpite 1886 död i Vistträsk
1972.


Elma Lundgren fyller 80-år den 13 maj 1971. Bredvid sitter maken
Axel.


Precis på dagen 50 år efter inflyttningen i sitt torp i Bäckheden, Nattberg,
flyttade makarna till en lägenhet i Vistträsk. I det lilla torpet fostrades
sex barn.


Axel och Elma Lundgren i en yngre upplaga. Axel och Elma ingick
äktenskap 1917.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0