Yngve Forssélls på Svensktoppen

Så gick det till när Yngve Forssélls klev upp på svensktoppen. Skellefteorkestern gjorde i våras ett sex månaders gästspel på Berns i Stockholm. Då fick man chansen att göra en liveinspelning. Av inspelningen blev en single som innehåller låtarna "Så gick det till när farfar var ung" och Les Humphrie Singers storhit "Mama Lou". Nu har "farfar" marscherat upp som svensktoppssuverän och "Mama Lou" klämde in sig på listans 10:e plats. Vi säger ett hjärtligt grattis till kapellmästaren Yngve, som i många herrans år kuskat omkring och bjudit på dansmusik av toppklass.


I morgon får vi veta om Yngve Forssélls orkester från Skellefteå be-
håller första plats på Svensktoppen med "Så gick det till när farfar var
ung".

-Vilken uppståndelse svensktoppsframgången har skapat! Jag tror att varenda tidning i landet har ringt, jublar Yngve Forsséll. Om och om igen får Yngve svara på journalistfrågor. För stora delar av landets press och danspublik är Yngves från Skellefteå ett okänt begrepp. Men här uppe i norr är orkestern mer än välkänd. Yngve har lett sin orkester ända sedan "farfar var ung".....
-Kul att även södra landsändan får upp ögonen för ett norrlandsband, säger Yngve.

Aldrig förr har det hänt att en dansorkester norr om Stockholm slagit sig in på svensktoppen.
-Och det bästa av allt är att vi är ordinarie på skivan. Vi är helt utan studiomusiker och inspelningen är befriad från stråkar och andra specialarrangemang, säger kapellmästare Forsséll. Yngve Forssélls har tidigare gjort skivinspelningar. Man har vid några tillfällen kompat sångstjärnan Ann-Christine Hedmark. "Anki" har redan gjort sig ett namn inom underhållningsbranschen. Nu får hon dessutom vara med om att lyfta fram hela orkestern i rampljuset. Tyvärr tvingas Yngves spela utan Anki den närmaste tiden eftersom hon går i "väntans tider". Nu innebär det ingen katastrof eftersom orkestern har två sångerskor. Den andra är Elisabeth Lundberg, som flyttat hem till Skellefteå efter en tid som vokalissa på kontinenten.

Återbördad till fadershuset är även trumpetaren Gösta Pettersson. Gösta har förresten arrangerat "Mama Lou" - veckans svensktoppstia. Elisabeth Lundberg sköter om den största delen av sången i "Mama Lou". "Så gick det till när farfar var ung" är en amerikansk country-and-western-låt. Av ett musikförlag fick Yngve ett antal nya och fräscha låtar. Så småningom fastnade man för "Farfar" och orkesterns gitarrist Göran Wilén plitade ned ett lämpligt arrangemang.
-Men ingen tände riktigt på låten. Vi har fyra sångare i bandet, men ingen ville sjunga låten. Då beslöt jag att alla fyra skulle sjunga var sin vers, berättar Yngve. Och så blev det. Kent Larsson, Ann-Christine Hedmark, Göran Wilén och Elisabeth Lundberg tog en vers var och så avslutade man det hela med lite stämsång.
-Om jag hade vetat att låten skulle slå så här bra hade vi lagt ner mer arbete på att göra ett "snyggt" jobb med mera stämmor, säger Yngve.

Orkestern framförde "Farfar" i TV:s valborgssatsning från Arjeplog. Men någon egentlig reaktion märktes inte ute i landet.
-Vi började spela "Farfar" ute på danserna, och upptäckte mer och mer att låten var poppis. Därför tog vi med den i showen på Berns.
"Så gick det till när farfar var ung" ligger på en LP som kommit ut i dagarna. Skivan kommer att bli en säljsuccé. Första laddningen distribuerades ut på nolltid och nu är skivbolaget i full färd med att pressa fram fler exemplar. LP-skivan är liksom singeln inspelad på Berns. Singeln med "Farfar" gick in på försäljningslistan "Kvallstoppen" den här veckan.

På Svensktoppen fick "Farfar" rekordhöga poäng i söndags. Tidigare har bara "Ring, ring" med Björn Ulvaeus & Co inhöstat fler poäng. Det skulle förvåna om inte "Farfar" toppar listan även efter helgens omröstning. Yngves är en hårdbokad orkester.
-Nu blir det spelningar fem dagar i veckan. Alla medlemmar utom en spelar på heltid. Det börjar bli svårt att förena jobb och spelningar, säger Yngve. Det är bara Tommy Forsséll (Yngves grabb) som kombinerar spelandet med annan sysselsättning. Han pluggar när tiden medger.

(I artikeln står att Yngves gästspelade på Berns i sex månader. Personligen tror jag att detta är fel. Sex veckor håller jag mera troligt.)
/Roger.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Artikeln om Yngve Forssélls var införd i Piteå Tidningen den 25 augusti 1973.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0