Gågatan i Piteå sommaren 1964


En vardaglig bild på Gågatan i Piteå.


Få av landets städer kan bjuda på en helt fordonsfri gågata. Men Piteå kan. Genom att stänga av större delen av Storgatan skapar man ett centrum som blivit minst lika uppskattat som Nattivalen. Gågatan har blivit ett affärscentrum där man kan gå utan att störas av trafik. Man har bland affärsmännen till och med diskuterat att göra Storgatan till en permanent gågata, kanske också uppvärmd och under tak. Ännu så länge nöjer man sig dock med att stänga av under sommarmånaderna. Och julmånaden. På gågatan kam man få var med om mannekänguppvisningar, se konstnärer i arbete och lyssna till musik...Som synes.

Men det bästa med Piteås Storgata är den trivsel den förmedlar så fort bilarna försvinner. Man kan se hur de promenerande så fort de passerar blomsterspärrarna mot de trafikerade gatorna saktar sina steg och ögonblickligen verkar mindre jäktande. Det är även intressant att se hur svårt statsmänniskan egentligen har att lämna den skyddande trottoaren för att stiga ut på en körbana och betrakta den som sin egen personliga egendom. Ja, gågatan i Piteå är verkligen värt ett studium av psykologer.


Konstnären Folke Sjöberg.


På gågatan syns även Frälsningsarmén.

----------Piteå Tidningens turistnummer den 13 juni 1964-----------------------

Kommentarer
Postat av: Anonym

Konstnären Folke Sjöberg.

Kjäcktjärn arr?

En mycket trevlig människa jag har fortfarande kontakt med honom.

2010-05-25 @ 20:17:52
Postat av: Roger

Korrekt! Folke är dansarrangör på Logen Käcktjärn. Och har så varit sedan 70-talets början? Har själv spelat massor med gånger i Käcktjärn. Det stämmer också att Folke är en trevlig kille.

2010-05-25 @ 20:48:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0