Bil AB Åström & CO byter ägare - 1969

PITEÅFÖRETAG MED 50 ANSTÄLLDA BYTER ÄGARE


Direktör Birger Åström t.v. överlämnar en knippe nycklar till direktör
Claes Johansson och därmed har Åströms Bil blivit Bil City.


Efter tre månaders förhandlingar har Bil AB Åström & CO i Piteå överlåtit agenturen för Volkswagen och Scania Vabis till Bil City AB i Gällivare. Överlåtelsen trädde i kraft den 1 juli. Rörelsen i Piteå kommer i fortsättningen att drivas i samma  omfattning som tidigare, men under det nya namnet Bil City AB, Piteå. Några inskränkningar på personalen blir det inte.
- Det är alldeles riktigt, säger direktör Claes Johansson. Samgåendet innebär ingen ändring vare sig för personalen eller för kunderna. All personal har också accepterat anställning i det nya företaget. Tidigare garantiåtaganden fö VW och Scania övertas givetvis också av oss.

Direktör Johansson, som är återförsäljare för samma bilmärken i Gällivare och Kiruna sedan 1962, kommer att flytta till Piteå med sin familj. Som disponent och platschef i Gällivare inträder ekonomichefen där, Birger Fjällborg. Meningen är att piteåföretaget skall bli fristående från Bil City i Gällivare, men transaktionen medför automatiskt att båda företagen gemensamt får bättre resurser.
- Vi räknar bl. a. med att kunna göra förmånligare gemensamma inköp och i så fall kommer det våra kunder till del, säger direktör Johansson. Vi hoppas också kunna göra en del administrativa vinster. Men som sagt, några inskränkningar på personalsidan blir det inte. Snarare kan det bli aktuellt med nyanställning av 5-6 man på verkstadsdelen.

Antalet anställda i Piteå är för närvarande cirka 50 medan man i Gällivare-Kiruna sysselsätter 100-talet anställda. Omsättningen för de båda företagen tillsammans beräknas bli cirka 35 miljoner kronor per år. Åström & CO  har varit återförsäljare för VW och Scania i Piteå-distriktet i över 13 år. Direktör Birger Åström kommer nu successivt att avveckla sitt företag. Om överlåtelsen säger Birger Åström:
- I över 13 år har jag dagligen rest mellan bostaden i Luleå och företaget i Piteå. Sådant tar på krafterna. Den här affären är därför ingen plötslig ingivelse utan resultatet av överväganden där personalen och kunderna hela tiden varit i centrum. Jag tror heller inte vi kunnat ernå en bättre lösning än den här.
--------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen juli 1969.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0