Carl-Eric Thörn - Stjärna från Polcirkeln


Carl-Erik Thörn ( eg. Carl-Erik Thörngren ). Följer Gunnar Wik-
lund i spåren.

- Han har större förutsättningar än vad Gunnar Wiklund hade vid sin debut.
Så säger direktör Nisse Nilsson, "Dubbel-Nisse", chef för danssalongen  i Sundbyberg och mången stjärnas tändare. Han borde veta vad han talar om, ty det var han som lanserade Gunnar Wiklund på sin tid, liksom han nu är manager för Carl-Erik Thörn. Efter att ha hört Carl-Eriks debutskiva, "Du är som skapad för mig" och "Säg små vackra ord till mig", är jag fullt på det klara med att här har vi en schlagersångare som har möjlighet att gå precis hur långt som helst. Visst behöver han lektioner i talteknik - han läspar något i sången - och även sånglektioner men grundmaterialet är mycket gott.

Carl-Erik Thörn heter egentligen Thörngren men "grenen" skar skivbolaget HMV bort. Han har mer än Dubbel-Nisse gemensamt med Gunnar Wiklund. Båda är norrbottningar. Gunnar som bekant från Luleå medan Carl-Erik är från Karungi. Där föddes han för 23 år sedan och där bodde han till i januari i år när han flyttade till Stockholm. I sin hemort var han filialchef för en möbelfirma. 1962 vann han en vokalisttävling och korades till Norrlands schlagersångare nr.1. I priset ingick att han skulle få komma ned till Kungsan i Stockholm och sjunga hos Hagge Geigert. Där slog han bums. Husbondens röst kom med skivkontrakt och sedan tog Dubbel-Nisse sig an honom.

I vår och sommar har Carl-Erik Thörn en jäktig tid. Än en tid arbetar han som försäljare i en bilfirma om dagarna medan han sjunger på Lorry om kvällarna. I juni och juli skall han turnera land och rike runt med Curt Silvéns orkester. En vecka i juni tar man det riktigt lugnt. Då har man engagemang på "Dans In" på Gröna Lund, ett jobb som visar att Carl-Erik Thörn verkligen kommit kräsna kontraktskrivare att reagera. I augusti väntar eventuellt ett Chinaframträdande, men det är ännu inte bestämt.
- Det har gått kvickt framåt för dig. För kvickt?
- Det är klart att jag är litet omtumlad, berättar Carl-Erik i en pratstund mellan demonstrationsturerna med årsmodellerna i bilsalongen. Men jag vet ju att jag har mycket, mycket att lära. Därför skall jag börja hos Astrid Andersson, där bl a Inger Berggren och Monica Zetterlund går. Än så länge är det lång väg att gå. Men jag har haft tur. Jag har ju dem som tror på mig och det sporrar mig oerhört.
--------------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 20 maj 1963.


CARL-ERIK THÖRN med "SWINGIN´FOUR.


CARL-ERIK THÖRN och ELISABETH LORD.


CARL-ERIK THÖRN PÅ TURNÉ !


CARL-ERIK THÖRN I DAG !

Skivdebut med "Små vackra ord till mig" och "Du är som skapad för mig". 1965 testades den två år gamla debutsingeln för Svensktoppen. "Små vackra ord till mig" gick rakt upp i toppen. I mars kom även "Det finns ingen annan" in på listan. "När morgonen gryr" låg på Kvällstoppen i fem veckor 1968. Carl-Eriks mest kända inspelning "Jag vill dansa  med dig" kom även den 1968. Året därpå, 1969, kom låten "Du var mitt liv". 1971 placerade sig återigen "Det finns ingen annan" på Svensktoppslistan. Carl-Erik är en av få artister som placerat sig två gånger på Svensktoppslistan med samma låt. Carl-Erik flyttade så småningom till San Fransisco. Efter 20 år i USA gick flyttlasset återigen till Sverige. Carl-Erik är åter skivaktuell - men nu på CD!
------------------------------------------------------------------------------------------
Bilderna på Carl-Eriks turnefordon samt bilden på Carl-Erik och Elisabeth Lord
har jag hämtat från www.gunnarsson-lord.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0