Cornelis, en festlig polare...


CORNELIS VREESWIJK tilltalar den yngre publiken men vill för allt i
världen inte bli betraktad som popartist. "Jag är seriös till tusen",
säger han själv.

Cornelis Vreeswijk är nog den festligaste polare som drabbat oss på senare år. Han kom med vissångens renässans för några år sedan och det verkar som om han skulle stanna. Till Sverige kom denne 28-årige holländare 1949 med sina föräldrar, då fadern skulle börja en anställning här. Efter att ha varit tivoliutropare, kontorist, lantmäteribiträde, sjöman och skogsarbetare hamnade han så småningom på socialinstitutet. Där började han sjunga visor som han själv gjort. Det gick bra, mycket bra till på köpet, för skivbolaget Metronome fick upp ögonen för honom en viskväll. Efter en och en halv termin sa Cornelis adjö till socialinstitutet.

Hans första platta "Ballader och oförskämdheter" kom ut för knappt ett år sen. Den innehåller tretton visor, alla signerade Vreeswijk. Bäst känner vi väl "Ballad på en soptipp" och visan om "Polaren Per", han som har försvunnit.

LP SOM SLOG
Den LP:n visade sig gå över förväntan. Bolaget gav först ut en mycket blygsam upplaga på 100 exemplar. Den tog slut i ett nafs. Så stod den heliga industrisemestern för dörren, så det dröjde nästan en månad innan nya plattor kom ut i marknaden. Nu efter ett knappt år har skivan sålt i 10.000 ex.
Nästa LP spelades in under en visafton i Konserthuset, där Ann-Louise Hansson, Fred Åkerström och Cornelis gjorde jättesuccé. Vi har också fått se TV-upptagningen från den konserten. Tillsammans sjöng de bl. a. "I natt jag drömde" som låg två veckor på Svensktoppen. Medan Cornelis för fjärde veckan i rad håller sig kvar med sången om grabben på kolonien, som skriver ett föga lugnande brev hem till sina föräldrar.

MED SIW I PARKERNA
Den 9 juli sticker Cornelis ut på en tre veckor lång folkparksturné tillsammans med Siw Malmkvist och Rune Öfvermans trio. Det bjuds på en liten scenshow, skriven av Cornelis, varvat med Siws populäraste låtar. I augusti turnerar Cornelis ensam.
I höst väntar en ny platta och en liten filmroll. Cornelis har en platta som ska ges ut i Holland också. Språket erbjuder ingen svårighet - det är ju hans modersmål.

Publiken i Norge, Finland, Danmark och Belgien har fått stifta bekantskap med herr Vreeswijk. Alla tycks uppskatta honom lika mycket. Ingenting att förundras över förresten. Texterna, fulla av humor och kärv realism, tilltalar den unga publiken liksom hans personliga sätt att framföra sina visor, som kan handla om allt från soptippar till undulater som avlider i celibat. Polaren Cornelis har etablerat sig på skivmarknaden och nöjets estrader. Han kommer säkert att hålla sin position länge än.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Norra Västerbotten den 21 maj 1965.

Kommentarer
Postat av: Björn Jakobsson

Jag hittade nyligen en av Cornelis holländska plattor - dock inte den som nämns i artikeln utan en senare utgåva - en LP där han tolkar Jim Croce. Jag kan inte uttala mig om texterna, men musikaliskt är det helt okej - men det känns ovant att höra Cornelis sjunga på holländska.

2010-11-07 @ 18:58:15
URL: http://beji.webb.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0