CURT HAAGERS; "När du går över floden" - 1988

HIMMEL VILKEN TRYCKARE - Så hamnade Pelle Karlsson på dansgolvet


CURT HAAGERS - ett 20-årsjubilerande dansband. I vår har de haft
stora framgångar med Pelle Karlssons andliga sång "När du går över
floden".


Pelle Karlsson skrev låten. En gång på 70-talet. Den blev populär. Mycket. Inte lika älskad som "Han är min sång...". Men nästan. Knappast anade Pelle Karlsson att den skulle hamna på dansgolvet. Men det har den gjort. Med originaltext och allt. Helt i ursprungligt skick. Med sitt otvedtydiga kristna budskap.

De korta åren går så snabbt,
snart lider det mot höst
Med din stund på jorden
ville du så väl
Men vad hjälper det en
människa
om hon vinner världen först
men ändå till sist förlorar sin själ

När du går över floden
går du ensam
När du går över floden
lämnas allt
Inga vänner följer dig,
rikedomen räknas ej
När du går över floden
lämnas allt

Dansbandet som tagit upp sången heter Curt Haagers. Ett rutinerat och populärt gäng från Göteborg med omnejd. De skivdebuterade 1969, och tog sig redan då upp på Svensktoppen. Curt Haagers hitills största framgång kom 1981. Med "Fågelsången". Till den kvackade och dansade en betydande del av svenska folket. Dansbandets senaste - och trettonde - LP-skiva släpptes i januari i år. Där finns "När du går över floden" med. I slutet av februari gick sången upp på Svensktoppen och låg kvar på listan en rad veckor under våren. Gud på dansgolvet. Varför? Svenska Journalen frågar Sven-Eric Gissbol, sångare och basist i Curt Haagers.
- Vi valde sången för att den har en bra melodi, men kanske  framför allt för dess fina text. Jag är personligen starkt förtjust i sången och säkert har den mycket att ge den publik vi spelar för.
Särskilt den lite äldre och mognare publiken. Det är också de som brukar önska den på dansgolvet. Jag tycker inte man behöver vara troende för att ställa upp på innehållet. För hur man än ser det, så är det precis så som sången beskriver.

Syndens lokaler
Sven-Eric Gissbol tycker inte det är fel att sjunga "När du går över floden" för en dansande publik. Han kan förstå att somliga kristna reagerar och tycker det är förskräckligt att den hamnat i syndens lokaler. Själv har han inte samvetsnöd över detta. Det finns flera exempel på hur vanliga artister sjungit sånger med andligt innehåll. Sven-Eric Gissbol nämner Lill Lindfors insjungning av "Du är den ende". När Bo Setterlind skrev texten avsåg han - helt klart - ett högre väsen. Men i Lill Lindfors version gick associationerna till en man, trots att hon höll sig ordagrant till originalet.
- Det beror alltså helt på vem som sjunger, säger Sven-Eric. Det avgör hur andra människor uppfattar sången. Cornelis Vreeswijk sjöng "Du kan ingenting ta med dig dit du går..." men det var ingen som klassade den texten som kristen. Så hade säkert skett om den tagits upp av en artist med uttalad tro.
- Och detsamma gäller Pelle Karlssons låt. När han sjunger den får texten ett klart kristet innehåll, men om någon annan framför den så blir den mera allmän - dock utan att förlora sitt djup, sitt budskap.

Kristen och kyrksam
Men trots allt är Pelle Karlssons avsikt med sången solklar. Går den att sjunga utan att på något sätt bli berörd eller träffad?
- Jag är en mycket funderande människa när det gäller de eviga frågorna, säger Sven-Eric Gissbol. Jag kan inte säga att jag kommit fram till något svar, men jag tänker ofta på det. Min mamma har varit kristen och kyrksam i hela sitt liv. Så helt främmande för de här sakerna är jag inte.
Sven-Eric Gissbol tror att Curt Haagers framgångar med Pelle Karlssons låt kan betyda en del för bandets fortsatta karriär. Det är inte alltid Svensktoppsplaceringar ger så stor effekt.
- Men den här sången tror jag folk kommer ihåg. Just därför att den går lite på djupet, griper folk. Och då känns det också bra och roligt att som band bli förknippad med den.
-------------------------------------------------------------------------
Svenska Journalen den 13 maj 1988.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0