"Där de stora elefanterna en gång dansade....!"

Badhusparken allhelgonahelgen 2010. Den på somrarna så livligt besökta gröna oasen vilar sedan några månader i stillhet och ro. Inga besökare så långt ögat kan nå, förutom den där Lindqvistarn som smyger omkring med sin kamera. Badhusparkens scen, har vid mitt besök täckts av ett täcke med snö. Det var här som det hände! Det var här jag stod som liten grabb och sträckte på min hals för att kunna se den där trummisen som alltid satt där längst bak. Det var också här som jag en sommar för länge sedan hörde Mats Olin sjunga "Jag tror på sommaren". Det var också här som jag för första och sista gången i mitt liv hörde Gunnar Wiklund prata pitemål. Det var även här som jag sommaren 1973 lyssnade på en 17-årig kille med gitarr, som sjöng så hustaken i centrala stan lyfte på sig. Hans namn var Ted Gärdestad, och inte kunde man tro att hans liv skulle sluta så tragiskt många år senare. Denna levnadsglada kille som tog alla med storm. Det var också här som jag lyssnade på Lasse Lönndahl, Anna-Lena Löfgren, Lasse Berghagen, Lill-Babs och Bengt Sändh. Jag såg en förtjusande ung dam stå längst fram på scenkanten, hon hette Anni-Frid Lyngstad och skulle med tiden bli berömd världen över. Ja, tänk om dessa golvtiljor kunde tala. Jag skulle i så fall vara den första att lägga mitt öra mot golvet och insupa allt som jag bara kunde. Bosse Parnevik har en gång gjort "sina" gubbar här. Både Erlander, Palme, Hedlund, Povel och många fler föddes just här på Badhusparkens scen. En av mina favoriter, som tyvärr gick bort i allt för tidig ålder, Berndt Dahlbäck showade också här så träflisorna sprutade. Men nu står jag alltså här. Allhelgonahelgen 2010. Och många av de artister som är uppräknade finns som sagt var inte längre. Men jag är övertygad att någonstans har alla dessa lämnat ett eller annat spår. Kanske inte i synbart hänseende. Utan långt in i ens medvetande. Där finns de för alltid kvar; "De stora elefanterna....."


Badhusparkens scen i Piteå. Det var här jag såg de stora elefant-
ernas dansande. I den tusenhövade publiken stod jag och sträckte så
gott jag kunde på min hals för att se den där trummisen Douglas som
spelade i Dandys som kompade Lill-Babs och Bengt Sändh.


Jag ställer mig längst ut på scenkanten, och blickar ut på de snö-
vita parkbänkarna. Så slår mig tanken; Jaha det var alltså så här Berg-
hagen kände sig den där ljumma sommarkvällen 1971. Fast då lyste ju
snön med sin frånvaro, förstås! Och alldeles bredvid så stod Anni-Frid
klädd i sina vita scenkläder, men det är länge sen nu.....


"Mina damer och herrar...!" Parkvärden Curt Nilsson (tillika min
första trumlärare) presenterade kvällens artister. Och ut kom dom -
genom den här dörren.


Rekordpublik sommaren 1969. Artisterna hette Gunnar Wiklund och
Ewa Roos. Här utanför trängdes autografjägarna. Och mitt i allt stod
Gunnar Wiklund och skrev så pennan glödde.


En ensam parkbänk blickar ut mot kanalen. Kanske känner den sig
trött efter sommarens alla loppisar? Den vintriga bänken har slagit sig
till ro efter sommaren alla loppisar. För som parkbänk måste man ju
få vila lite mellan varven.


GÅRUNT SHOW med sångaren Bernt "Mr. Crazy" Dahlbäck (1939-
1978) var en av många artister och grupper som lyckliggjorde park-
publiken i Piteå. Andra artister som också besökt våran Badhuspark:

Bosse Parnevik, Bengt Sändh, Lill-Babs, Lalla Hansson, Tommy Blom, Svenne & Lotta, Shanes, Eva Rydberg, Sten Ardenstam, Martin Ljung, Roffe Bengtsson, Mats Olin, Gösta Knutsson, Andrew Walter, Sten & Stanley, Jan Sparring, Kikki Danielsson, Lasse Lönndahl, Robban Broberg, Lasse Berghagen, Anni-Frid Lyngstad, Hep Stars, Gunnar Wiklund, Ewa Roos, Sven-Gösta Jonsson (Den rockande samen), Ted Gärdestad, Nature, Mats Ronander och många många fler......

PS. Lite kuriosa: i somras på självaste midsommarafton, fick jag en hälsning från Bengt Sändh. Han hade sett mitt blogginlägg där jag publicerat en artikel från den show som han gjorde tillsammans med Lill-Babs sommaren 1971.

/Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0