Efter 40 år är det "The End" - En bio-epok är över!


När Göta började sin bana som kassörska kostade en vanlig bio-
biljett 75 öre, vilket ska jämföras med dagens 23 kronor.


Bioepokerna  i Piteå "gravsätts" en efter en, bildligt talat. För något år sedan gick trotjänaren Metropol ur tiden. På tisdag kväll avslutades en 40-årig epok i och med att kassörskan Göta Lundmark pensionerades. Göta som snart fyller 70 år, har tjänstgjort på alla biografer i Piteå i nära 40 år.

1940 mitt i brinnande världskrig började Göta Lundmark sin biografbana som kassörska på Metropol. Upplevelserna från alla år som Göta betjänat biopubliken i Piteå är så många att hon i brådrasket inte kan plocka ut enstaka episoder - men det är många och ofta skojiga, berättar hon.

Rånad
Rånad har hon också blivit då hon satt i biljettluckan på Sagabiografen. Ett gäng ungdomar, tydligen väldigt biosugna, grabbade åt sig ett biljettblock genom att sticka in en hand genom kassaluckan och sedan ta till flykten. "Rånet" klarades dock upp ganska fort. Tre uppmärksamma ynglingar lyckades skaffa tillbaks biljettblocket.

Bra publik
- Hur tycker du biopubliken i Piteå varit genom åren?
- I allmänhet bra, men det var lite besvärligt under den så kallade "kort-korta" perioden, alltså då flickorna gick med korta-korta kjolar. För övrigt anser jag biopubliken i Piteå varit bra. Jag har aldrig heller råkat ut för några som helst handgripligheter under de 40 år som jag suttit som kassörska.
- Hårda ord har naturligtvis växlats, men då har jag oftast vänt ryggen till, berättar Göta.

Miljoner biljetter
Göta Lundmarks långa gärning öppnar onekligen intressanta sifferperspektiv. Hur många biljetter har hon till exempel sålt sammanlagt under alla år?
- Omöjligt att räkna ut. Det rör sig säkert om miljontals, berättar Thore Kjell som skyndar till hjälp. Thore är chef för biograferna i Piteå, den femte som Göta arbetat för.

Räknade publiken
- Jag minns till exempel den legendariske "Bio-Lundmark", berättar Göta. Han satt kväll efter kväll och räknade publiken från sin plats på läktaren på Metropol. Lundmark hade ju lägenhet alldeles intill och var verkligen mån om att kassaredovisningen skulle stämma med antalet besökare.
- Är det någon eller några speciella filmer du minns från alla dina år?

"Borta med vinden"
- "Dimmornas bro" är nog den bästa jag sett, men den allra mest publikdragande i Piteå grnom tiderna är nog "Borta med vinden".
Det var billigt att gå på bio på den tiden då Göta började sin bana som kassörska. 75 öre kostade en vanlig biobiljett- och det är lite skillnad mot dagens 23 kronor.

TV - video?
- Har du märkt mycket av till exempel TV:s intåg på den tiden och den nuvarande video-flugan?
- Visst har det märkts, men folk kommer tydligen alltid sist och slutligen tillbka till biolokalerna. Modevågorna har en tendens att ebba ut fort.

Klockspel på bio
- Förr i världen var bio en höjdpunkt i människors liv. Till och med nyårsaftnar firades på bio med inspelat tolvslag etc, fortsätter Göta Lundmark. Göta minns också eländet med förköp.

Förköp ett elände
- Det är en epok jag helst vill glömma. Då öppnade vi vanligen portarna en timme före start och dessutom ringde folk för att boka plats. Det var verkligen besvärligt och omständigt speciellt då det var långa köer: Nu är systemet borta tack och lov.
Göta Lundmark kommer säkert att synas i biokassan fler gånger, sjukdomar, ledigheter och annat gör säkert att hon måste hoppa in. Det är inger hon sörjer för direkt.

Rolig tid
- Det har i vart fall varit en rolig tid för mig, och jag ångrar verkligen inte att jag slog mig på det här. Pensionär?
- Ja, det blir väl som med pensionärer i allmänhet, kurser och annat, slutar trotjänarinnan Göta med en glimt i ögonvrån.


Göta Lundmark går efter 40 år. - Det har onekligen varit en rolig tid,
berättar hon.
---------------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 16 januari 1982.

Kommentarer
Postat av: carina sämfors

Tack för att du publicerar denna artikel med min älskade mormor!!

2010-11-21 @ 22:43:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0