"Hårde Hardy" - Skellefteå AIK:s härförare 1977/1978

"Hårde Hardy" så har han kallats åtminstone i folkmun. Egentliga namnet är Hardy Nilsson född 1947 i Skellefteå. Säsongen 1977/1978 var Hardy en av guldgossarna i SAIK. Han var en av lagets verkliga härförrare i sammanhanget och tog på så sätt sitt SAIK upp till finalplats vilket man också vann. Hardy har även figurerat i landslaget, som en nyttig och välspelande forward. Någonting annat som Hardy var bra på, var att sitta i utvisningsbåset. Han var elitseriens mest utvisade spelare 1977/1978. Är det måhända därifrån Nilssonspojken fått sitt öknamn? Den här säsongen står Hardy som tränare i Djurgårdens tränarbås. Lika gravallvarlig som tidigare. Lika sparsam med orden också. Men heter man "Hårde Hardy" och är sprungen ur ett granitberg, så förstår man kanske varför. /Roger Lindqvist.


Skellefteå AIK. Övre raden fr. v. Jan-Ulf Mitchell (sektionsordförande), Hardy Nilsson, Lennart Lindström (lagledare), Pekka Rampa, Roland Stoltz, Johnny Forsman, Jan-Erik Sandberg (framåtböjd), Mats Ögren (massör), skymda bakom de två läkarna Gilbert Brännström och Ulf Hedman, Lasse Nyström, Christer Johansson, framför dem Håkan Eriksson (tv) och Per Johansson, Tolle Larsson (materialförvaltare), Anders Rönnblom (tränare).
Främre raden fr. v. Hannu Palmu, Göran Lindblom, Martin Johansson, Mats Landerstedt, Roger Rosén, Martin Karlsson, Peter Helander och Jan Lindholm.
Foto: Rolle Rygin, Stockholm.
----------------------------------


Hardy Nilsson - Årets center - i närkamp med AIK-backen Mats Rasmuss-
on och målvakten Bosse Karlsson. Det här är det spel Hardy gillar och be-
härskar - den tunga närstridshockeyn.
Foto: Rolle Rygin, Stockholm.

MÄSTARNAS NYTTIGASTE SPELARE

Hardy Nilsson, 30, ingenting för VM-truppen......
"Virus" Lindberg, förbundskapten i Tre Kronor, hade (som han tyckte) ingen användning för Skellefteå AIK:s lagkapten Hardy Nilsson i årets VM-lag. Han hade det inte heller 1977.

Hardy Nilsson har satt sin prägel på "det nya Skellefteå", det lag som kom till Elitserien för att stanna där. Hänsynslöst - inte minst sagt mot sig själv - har han drivit på sitt manskap och skapat en agressiv, tuff och i hög grad segerrik spelstil. Denna stil har inte alltid slagit an hos motståndarna, som beskyllt Skellefteå för att spela orent och opolerat. Tommy Sandlin, ny förbundskapten efter "Virus" Lindberg och en tränare med enorm ambition och förmåga att analysera saker och ting, har dock i flera år oförblommerat uttalat sitt erkännande av Skellefteå:
- Inget svenskt klubblag spelar så internationellt som Skellefteå, har Tommy Sandlin sagt gång på gång. Agressivt, hårt - och riktigt!
Sandlin förutsåg under ett tidigt skede av SM-slutspelet att Skellefteå hade stora chanser att bli svenska mästare. Han fick rätt. Och Skellefteås SM-vinnande spelstil bar i högsta grad Hardy Nilssons anda och prägel.

Lång väg
Hardy Nilsson har gått en lång väg, men så småningom nådde han toppen, fick lön för slitet. Han kom in i A-laget i mitten av 60-talet, när Skellefteås första storhetstid definitivt tog slut sedan alla stjärnorna slutat eller åkt med på flyttningsvågen söderut. Hardy nötte ofta filten i utvisningsbåset. Han hade redan då en enorm vilja, men skickligheten stos inte i paritet med viljan och följden blev täta utvisningar. Hardy hörde till de mest utvisade i allsvenskan. Men hans bana bar uppåt, och den dag Hardy avancerade till lagkapten var detta en milstolpe på många sätt. Hardy tänkte på sitt ansvar som lagkapten - som sådan kunde han ju inte sitta i utvisningsbåset titt och tätt! - och han utvecklades följaktligen i rätt riktning. Han blev ledaren, kämpen som alltid fanns i främsta stridslinjen.

Hardy Nilsson är lika tuff i sitt snack som i spelet på och utanför (!) banan. Utanför banan - ja, han är otroligt "offensiv" även när han för någon minut sitter i avbytarbåset. Inte ens där tröttnar han i sitt nit att driva på kompisarna på banan. I alla situationer är han lagkaptenen. Ett par veckor efter SM-triumfen fick och tog Hardy Nilsson den chans han så hett eftertraktat jämsides med SM-segern. Han skrev på proffskontrakt för västtyska Köln, därmed efterlämnade han en stor lucka i Skellefteås mästarlag. Hardy Nilsson är förvisso inte en av de elegantaste lirarna anrika Skellefteå haft i sitt lag sedan den allsvenska upphöjelsen 1955, men han är absolut en av de nyttigaste. Utan Hardy Nilsson hade Skellefteå aldrig blivit svenska mästare 1978, den saken är absolut klar!
--------------------------------------------------------------
Text: Allan Laisfeldt, Norra Västerbotten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0