Nya Svensktoppen - 1965


Gert Landin ny programledare för Svensktoppen.


Nu ska svensk populärmusik få en chans som aldrig förr. Det sker i den omstöpta "Svensktoppen" som startade på lördagen i radions P 2. Då presenterades fem förslag till nya topplåtar plus de tio gamla. På söndagen presenterades den nya listplaceringen. Under tiden hade den nye programledaren Gert Landin, producenten Bert-Eric Nordell, som varit med tidigare, och tio flickor ringt runt till 200 personer i landet och frågat vad de tycker. Ett 20-tal av Landins och Nordells intervjuer sänds i melodi- och nattradion på lördagsnatten.

Till varje veckända utses 200 nya personer som ska vara jury, efter statistiska principer för att det ska bli så rättvist som möjligt. Villkor: Deltagare ska vara över tjugo år. Detta betyder att musiken inte blir pop utan populärmusik. Man tror att folk över de tjugo har kommit över de livligaste låtarna och vill ha Gunnar Wiklund, Lasse Lönndahl och "Annorstädes vals" i stället. Skivorna blir som förut "vokala", d.v.s. alltid med sång.

Kul frilansjobb
- Den svenska musiken bör också stödjas, säger programledaren Gert Landin. Ett tag var det ju bara utländskt vi lyssnade på men nu verkar det som om det börjar bli en återgång till det svenska.
Gert Landin frilansar med det här jobbet som han tror ska bli "hemskt kul". Till vardags är han direktör för ett filmbolag som gör annonsfilm. På somrarna brukar han i radio göra det populära "Sommar, sommar, sommar..."
Privat har han ungefär samma musiksmak som han tror ska komma fram i den nya "Svensktoppen", där en testjury på tio personer ska plocka fram de skivor som stora folkjuryn sen ska säga sitt om.
-----------------------------------------------------------------------------
Norra Västerbotten den 1 april 1965.

Kommentarer
Postat av: valle

Gert Landin hade en härlig radioröst. Han kom från Radio Nord och de flesta rösterna därifrån gick över till Sveriges Radion, när stationen tvingades lägga ner av inskränkta politiker.Så sent som i mitten på 80-talet ville det politiska etablissemanget stoppa TV-satelliten Nordsat som skulle sända utvalda kvalitetsprogram från de nordiska länderna. Fader förlåt dem, ty de visste icke vad de gjorde.

2010-11-07 @ 18:59:43
Postat av: Roger

Som du säger, så hade herr Landin den perfekta radiorösten, sammetslen som var ett måste för varje programpresentatör i radion. Ulf Elfving kom året därpå (1966) också med en röst som gick hem och blev med ens "Mr. Svensktopp" fram till 1973 då andra radioröster tog vid.

2010-11-08 @ 14:51:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0