Svenskättlingen Richard Widmark

FILMTUFFING I HOLLYWOOD HAR ANOR FRÅN GUMMARK


Richard Widmark,
filmtuffing i Hollywood, har anor
från Gummark. Redan för ett par år sedan ryktades
det om att han vid sitt sverigebesök gjort ett försök
att forska i släktförhållandena men tyvärr aldrig nåd-
de telefonkontakt med rätta personerna i Gummark.
Nu kan NV presentera en person som kan berätta om
Richard Widmarks släktingar. Det är Axel Widmark,
kusin till Richards far.

- Det är Richards farfar, Salomon Widmark, som tillsammans med brodern Oskar invandrade till USA strax före sekelskiftet, berättar Axel Widmark. Salomon torde väl ha varit i 30-årsåldern.
- Bägge två var födda i Gummark och bodde till att börja med i föräldragården. Den lilla gården ägs i dag av hemmansägare Gustaf Stenlund i Gummark. Gården såldes 1867 och sedan flyttade Salomon och föräldrarna till ett torp en bit därifrån. Det är rivet nu förresten.
Salomon Widmark gifte sig i Amerika med en norska. De födde sonen Henry, enda barnet, som alltså sedermera blev far till den så berömde skådespelaren Richard Widmark.

Axel Widmarks farbror och Richard Widmarks farfar, Salomon, dog omkring 1912, men Axel Widmarks far, Leonard, var över till USA dessförinnan och arbetade tillsammans med brodern (Salomon Widmark var byggmästare). Vid broderns frånfälle fick Leonard Widmark ett gammalt praktfullt ur och i dag har Axel Widmark den klockan i sin ägo.

Men Axel Widmark är inte Richard Widmarks enda avlägsna släkting i Sverige. Axel Widmark har bl. a. två bröder, Karl som bor i Gummark och Magnus i Umeå. De är alltså också kusiner till Richard Widmarks pappa. Visst är det bara på litet avlägset håll Axel Widmark är släkt med filmskådespelaren Richard Widmark, men det är lika roligt för det att ha en så berömd släkting.
- Nu har jag i alla fall beslutat att skriva till Richard, avslöjar Axel Widmark. Visserligen kan jag inte mycket engelska, men jag har hört sägas att Richard, eller också pappan, kan litet svenska så det ska nog gå bra. Och visst vore det roligt för filmskådespelare Widmark att höra något från gamla släktingar Widmark från Gummark i Sverige. Vem vet, en dag får kanske Axel Widmark svarsbrev från sin berömda släkting borta i USA.


Salomon Widmark,
utvandrade från Gummark och är
farfar till Richard Widmark.


I det här huset bodde Richard Widmarks farfar Salomon Widmark
tillsammans med sina föräldrar. Axel Widmark, kusin till Richards far,
står framför huset. Numera äger hemmansägare Gustaf Hedlund huset.
--------------------------------------------------------------------------
Norra Västerbotten den 13 november 1962.

Kommentarer
Postat av: Jan Vestin

10 januari 2011, en äldre man sätter sig bredvid mig på bussen och vi börjar prata. Han berättar att han bor i Vallentuna. Efter ett tag berättar han om sin släkt som utvandrat till Amerika på 1800 talet och han var släkt med en känd filmskådespelare. Han berättade om det nu var hans farfar eller farfarsfar som utvandrade till Amerika och han att han även var släkt med en känd advokat.

I början på 50 talet besökte hans släkting, filmskådespelaren Richard Widmark Stockholm där han träffade honom på stadshotellet tillsammans med hans far med släktingar. Richard var otrevlig och stöddig och den blomsterbukett han fick av personalen slängde han iväg. Han klagade på allting och den äldre mannens far sa till honom. Efter kontroll överenstämmer uppgifterna med namnet jag tror han bör bära, så historien verkar stämma.

2011-01-11 @ 14:47:47
Postat av: Andy1n2

Jag såg en intervju med Richard Widmark... Kan ha varit ett svenskt TV-team... Widmark sa att han föddes av ett irländskt par och adopterades till namnet Widmark. Jag tycker oneklgien att han ser svensk ut. Speciellt tycker jag han liknar "Tommy" i Pippi Långstrump...

2013-10-02 @ 00:39:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0