Thor Modéens okände bror


ÅKE MODÉEN - plötsligt har hans gamla bror blivit idol igen.

Thor Modéen. Han var troligen Sveriges genom tiderna största komiker. Mycket större för sin publik än Hasse Alfredsson och Tage Danielsson - eller vem ni vill - är i dag. Vem var egentligen Thor Modéen? Aftonbladet åkte till Hässleholm för att fråga den som borde veta bäst - hans bror  Åke.

- Visst var han på många sätt den store lycklige brum-brum-björn som sägs. Oftast var han dock tyst och sluten. Utom när vi var tillsammans. Då hade vi alltid trevligt. Vi brukade laga mat. Jag är utlärd kock, så det blev alltid gott.
- Det var dock inte så ofta vi hade tillfälle att vara tillsammans. Vi bodde på så skilda håll. Därför var det ju så mycket trevligare när det blev.
- Thor var flärdfri och naturlig och var så förskräckligt rolig.
Åke Modéen är van att berätta om sin berömde bror. Många tidningar har hälsat på sedan TV började visa Thors gamla filmer. Han är trots sina 82 år fortfarande aktiv försäljare för Skånska Lantmännen.
- Vad tusan skall jag göra. Jag är ju aldrig sjuk, säger han och ser inte särskilt ledsen ut för det.
- Än så länge kan jag äta, supa och spela vira - det är jag förresten ganska slängd i. Och så måste jag tjäna 150 kronor om dagen. Bilen är dyr.

Född till skådespelare
- Thor Modéen var född till skådespelare. Det var hans stora dröm ända sen han var liten. Allt annat han företog sig misslyckades han med. Skolan tog han sig med nöd och näppe  igenom. Efter realexamen fick han jobb på svenska konsulatet i Lübeck. Det tröttnade han snart på och tog hyra på en båt till Sverige. Han gjorde också ett kortare inhopp i bankvärlden. Det tog häftigt slut när kamreren en dag befann sig sittande på ett antal häftstift, ditlagda av Thor.
- Då insåg han att det var lönlöst att försöka göra karriär utanför scenen. Pappa var en stor humorist, säger Åke. Det var väl egentligen han som myntade uttrycket "härliga tider, strålande tider".
Thor Modéens debut på film skedde 1926. Han gestaltade då general Sandels i Fänrik Ståls sägner. Således inte i någon fars av det märke som senare skulle föra honom till skyarna i dubbel bemärkelse.

Dominerade filmmarknaden
Under 30-talet dominerade han totalt den svenska filmmarknaden. De flesta filmer som gjordes hade Thor Modéen i någon roll. Han var inte alltid så förtjust i det ensidiga arbetet. Till sin bror Åke sa han en gång:
- Dom där pilsnerfilmerna vill jag inte göra, men jag får ju bra betalt.
En av Thor Modéens stora fasor var att bli gammal och sjuk. Han ville aldrig tänka på sådant. Han blev heller inte gammal. Vid endast 52 års ålder gick han bort 1950. För Thor Modéen hade det aldrig varit tal om att spara sig. Det hårda livet tog ut sin rätt. Hos alla var saknaden stor efter honom - inte minst hos Buttericks. Rut Holm lär ju en gång ha sagt:
- Med Thor Modéen förlorade Buttericks en av sina största kunder.
-----------------------------------------------------------------------------
Aftonbladet april 1973.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0