Danspalatset ASTORIA i Lauker


Laukers egen nöjespappa Erik Eriksson framför sin egen skapelse,
den välkända danssalongen Astoria.

Namnet Astoria, är väl välbekant, först och främst i Arvidsjaur, men även i andra socknar. Astoria är alltså en stor nöjeslokal i den vackert belägna byn Lauker. Frågan är väl om inte Astoria rent av är den största till ytvidden av alla danslokaler som finns inom kommunen. Astoria har gamla anor, den byggdes före 1948, i en utformning som tillät både dans och bio.

Biografen var också av laukerborna och omkringliggande byars innevånare välbesökt vid filmvisningarna, men biopubliken försvann med åren, TV:n gjorde sitt. - Och det är nu många år sedan någon film rullades upp på Astoria. Dansen har däremot blomstrat, och nu ska här lämnas plats åt Astorias nöjespappa Erik Eriksson.
Han är infödd laukerbo, och står som chef bakom det hela. Han är en lugn och sympatisk kille som gör allt för att ungdomen, och även äldre ska trivas på hans danser. Och det gör dom.
- På tal om bio så sa han så här: - Jag gjorde ett försök för tre år sedan, men det gick inte. Men dansa i Lauker tycker alla är kul.

Han säger också att det gäller att hålla god kontakt med publiken, musiken och allting om det ska klaffa. Är det som exempelvis frågan om någon önskar en "Damernas timme" så går han genast upp på tribunen och hör allas åsikt. Det här exemplet, är ett av många hur han vill att alla ska trivas. I det här speciella fallet, ville inte damerna ha det så, varför dansen tråddes på sedvanligt manér.
- Musiken är också mycket viktig för att dra folk. Speciellt ungdomarna, de har oftast sina idolorkestrar som de vill höra, fast där kanske inte klassen på musik behöver spela huvudrollen.
- Ungdomen av idag är alla tiders, säger Erik Eriksson, med fast övertygelse. Aldrig något bråk - roligt har dom ändå. -Ja, vad kan man mera  begära?
Till sommaren (den är ju faktiskt här) ställer Eriksson till med litet av varje, trevligt, vad sägs om till exempel "Tangoafton" på lövad loge?
----------------------------------------------------------
Piteå Tidningen juni 1966.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0