Jan Malmsjö & Carl-Gustaf Lindstedt - Intiman 1966


OMAKA PAR på Intiman. Jan Malmsjö och Carl-Gustaf Lind-
stedt.

Specialist på komisk spänning och scenisk konflikt är författaren Neil Simon, senast bevisat i långkörarsuccén "Barfota i parken". Till hösten kommer hans nya stora komedisuccé upp på repertoaren: "Omaka par" som blir Intima Teaterns i Stockholm första program i Sandrew regim.

Jan Malmsjö - åter på scen !
När "Omaka par" får sin premiär i september är det 17 månader sedan Jan Malmsjö senast stod på en scen i Stockholm: det var på Scala i "Söndag i New York" mot Christina Schollin. Närmast dessförinnan hade han nio månaders sabbatsår i sin tur föregånget av nio månaders storsuccé som Lilleman i "Stoppa Världen - jag vill stiga av". Den andra delen av det omaka paret spelas av Carl-Gustaf Lindstedt som härmed för första gången lämnar den mera burleska farsen för att spela renodlad komedi.

Ett omaka äktenskap
Vad handlar då "Omaka par" om ? Neil Simon har själv gett följande sammanfattning av innehållet: Två män, den ene skild, den andre under hemskillnad (ingen av dem är på det klara med varför deras äktenskap gick i kras) flyttar ihop för att leva billigare men upptäcker snart att de fortfarande har samma problem och konflikter som de hade i sina äktenskap. Jan Malmsjö spelar pedanten Felix, tidningsreporter, som just gått ifrån sin hustru. Carl-Gustaf Lindstedt är slarvern Oscar, sportjournalist och skild sedan en längre tid.
Pjäsen bygger på deras ömsesidiga svårigheter att acceptera den andres små egenheter, vilket i sin tur ju är det primära i såväl äktenskapets som sammanboendets svåra konst.

Spirituell författare
Neil Simon som i hemlandet är ansedd som en mycket spirituell komediförfattare, en mästare i upprepningens förväntansfulla komik, plockar hem omkring 100.000 kronor i veckan enbart i royalties på sina tre succéer just nu: "Barfota i parken", "Omaka par" och "Sweet charity", hans första musical. Efter att ha hört ett kortfattat synopsis till Simons senaste succé, "Omaka par", betalade Paramount på stubben 875.000 kronor för filmrätten (Paramount har tidigare förvärvat rätten till filmatiseringen av "Barfota i parken").

Konfliktens komik
"Varje scen jag skriver måste innehålla en konflikt för att få sin rätta komiska poäng, en igenkännandets komik", säger Neil Simon, "Omaka par" börjar med ett pokerspel...
De pokerspelande vännerna spelas av Curt Masreliez, Nils Eklund, Gunnar Nielsen och Sten Ardenstam. Två kvinnliga roller, ett par engelska systrar som bor grannar med Felix och Oscar, spelas av Lena Brundin (för första gången på en Stockholmsscen) och Helena Reuterblad (som i sommar spelar den kvinnliga huvudrollen i Sveriges första erotiska fars "Kärlek 1.1000")
Jan Malmsjö, Curt Masreliez, Nils Eklund och Lena Brundin tillhör Sandrews fasta ensemble. Torsten Ehrenmark vitsig radiokåsör har översatt "The Odd Couple" och Stig Ossian Ericson sätter snurr på det omaka paret som fått sina kläder av Gertie Lindgren och sin miljö av Jan Boleslaw.
---------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 25 juli 1966.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0