Jannes X-tett orkesterveteraner från Piteå


Fyra av medlemmarna i Jannes X-tett, från vänster, Gunnar Eidegren,
Sune Wiklund,, kapellmästaren Jan Lundberg och grundaren av Jannes
Jan Bergman. Den femte medlemmen, Lennart Nordmark, kunde tyvärr
inte ställa upp på bilden då han för närvarande ligger i lumpen.Det börjar bli kärva tider för dansorkestrarna i synnerhet uppe i Norrland. För några år sedan fanns det ett tio-tal aktiva orkestrar, bara inom Piteå regionen. I dag finns det två, Jannes X-tett, Piteå och Lennes, Norrfjärden. Vintertid  är det särskilt svårt att få jobb, förklarar kapellmästaren i Jannes X-tett, Jan Lundberg. Än så länge kan en orkester hålla sig vid liv så länge man har kustlandet som operationsplats. I inlandet är läget sämre och det beror till stor del på den stora utflyttningen. I dag presenterar Piteå Tidningen Jannes X-tett, orkestern som trotsat de kärva tiderna, kunnat konsten att förnya sig och tack vare det hållit sig på toppen cirka tio år. Orkestern är topputrustad.

En presentation av orkestermedlemmarna i Jannes X-tett:

Jan Lundberg 26 år, är kapellmästare och spelar tenor- och altsax. Han har varit med i orkestern ungefär fem år. Han är utbildad ingenjör och har orkesterjobbet närmast som en hobby.
- Visst har man funderat på att bli professionell musiker, men med tanke på familjen är det bästa att ha ett jobb som ger en säker inkomst, säger kapellmästaren.

Jan Bergman, 23 år, grundade Jannes X-tett och var kapellmästare tills för två år sedan då Jan Lundberg tog över jobbet. Studerar på Framnäs, musiklinjen. Vid sidan av orgelklinkandet svarar han för de flsta solosångerna.

Sune Wiklund, 19 år, har varit med i orkestern inte fullt fem år, spelar solo- och kompgitarr, elbas och orgel. Även han studerar musik vid Framnäs.

Lennart Nordmark, 21 år, har varit med i Jannes X-tett drygt åtta år. För tillfället ligger han i lumpen men har en bror som kan hoppa in och ta hand om trummorna om det behövs. Till yrket är Lennart möbelsnickare.

Gunnar Eidegren, 26 år, Kalix, är det senaste tillskottet i gänget. Han började spela med Jannes i våras, går musiklinjen vid Framnäs och svarar för trumpetinslagen i låtarna. Någon stämma kan också han sjunga då och då.


DYRT ATT GÖRA SKIVOR
För ett par år sedan funderade man på att göra en skivinspelning. En kille i Arvidsjaur hade skrivit ett par låtar i svensktoppstil.
- Trots att bitarna var riktigt bra, jämfört med svensktoppstandard, blev det inget av. Det skulle ha kostat oss cirka tretusen bagis att få plattorna. Distributionen hade vi tvingats klara själva. Och med tanke på att vi inte skall bli proffs så tyckte vi att det inte var någon större idé, säger kapellmästaren Jan Lundberg.
Jannes X-tett har aldrig turnerat utomlands. Man har hållit sig till Norr- och Västerbotten.

TURNÉ I TYSKLAND
- Men vi fick ett ganska intressant erbjudande en gång. Vi spelade i Öjebyn en sommar. En tysk manager droppade in och lyssnade på oss. Senare tog han kontakt med oss och undrade om vi var intresserade av att göra en turné i Tyskland under tre månader samt ett TV-framträdande. Men just då turnén skulle ha startat åkte två killar in i lumpen, så den gången blev det ingenting. Inte för att vi skulle blivit rika men det hade ju givetvis varit en fin PR för oss. Tankarna att fortfarande åka till utlandet finns kvar. Ännu är inget bestämt om vart det i så fall skulle bli. Jannes X-tett turnerar istället från Kiruna i norr till Ö-vik i söder.
- Vi blev också inbjudna att komma till Stockholm och uppträda på den kända dansrestaurangen Lorry. Men för tillfället tackade vi nej.

Senaste sommar blev alla (?) pitebor bekant med Jannes X-tett då de spelade i parken. Det tyckte killarna att det var jättekul. De fick bekanta sig med många fina artister, som också gav gänget beröm för fina orkesterframträdanden.

SONJA STJERNQVIST LOCKADE
- Bland annat frågade Sonja Stjernqvist oss, om vi tillsammans kunde lägga upp en turné under sommaren 1970. Det skulle då i främsta hand gälla övre Norrland. Det är nog faktiskt något att tänka på, anser Jan Lundberg.

KÖPTE AMBULANS
I våras köpte killarna en avlagd ambulans av landstinget. Den byggdes om och tjänar nu som turnébil. Det är inte små summor som finns nerlagda på orkestergrejer. En saxofon kostar bara den 3.500 kronor, trumpeten är ännu dyrare, 3.700. "Ambulans" och övrig utrustning har kostat inte mindre än 70.000 kronor. Även om bandet inte är en proffsorkester så har de i alla fall en proffsutrustning.
Låtarna på Jannes repertoar består till stor del av beatmusik men även tio-i-topp-melodier finns med.
- Publiken som vi har är inte så mycket för svensktopp, men det är klart att man någon gång måste dra igång lite sirapssött. Jazz kan vi också tänka oss men den är vi sparsam med, säger kapellmästaren Jan Lundberg. Vi vill att publiken skall trivas och ha kul, det är huvudsaken.
--------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 18 oktober 1969.

Kommentarer
Postat av: Roger Lindvall

Hej! Synd att Lennart Nordmark inte var med på bilden! Han var min bästa lumparkompis just då på S3 i Boden! Vi hade mycket kul tillsammans!Mvh! Roger

2012-02-09 @ 13:35:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0