Ted Gärdestad: "Folk anklagade mig för Palmemordet"


Ted Gärdestad har ingen aning om hur ryktet att han skulle ha mördat
Palme uppstått. - Kanske var det ett sätt att komma åt den religiösa
Bahgwanrörelsen där jag var aktiv. Många absurda rykten har varit i
omlopp om oss. Jag blev chockad när jag fick höra det. Jag som inte
ens har gjort lumpen och aldrig hållit i en pistol.

FOLK ANKLAGADE MIG FÖR MORDET PÅ STATSMINISTER OLOF PALME:

I nästan ett år har han ryktesvägen utpekats som Olof Palmes mördare. För första gången träder Ted Gärdestad, 30, nu fram och berättar om den svåra tiden när folk stoppade honom på gatan och frågade om det var han som var 33-åringen och Palmes mördare.
Det gick till och med så långt att polisen kom hem till Ted och förhörde honom. Första gången Ted fick höra ryktet var under en resa i Holland.
- Pappa hade sett det i en svensk tidning, berättar Ted för Aftonbladet. Jag blev chockad när jag fick höra det. Jag som inte ens har gjort lumpen och aldrig hållit i en pistol.

Ryktet fick en våldsam genomslagskraft. Aftonbladet kunde på en dag få flera hundra samtal från folk som "hört" att Ted var Palmes mördare.
- Det hände att folk stoppade mig på gatan och frågade om ryktet var sant, berättar Ted. Andra skrek okvädningsord. Det var inte speciellt trevligt. Men det var aldrig någon som attackerade mig fysiskt.

"En dag kom polisen hem till mig"
Ryktet nådde även polishuset. En dag kom polisen hem till Ted.
- De ville helt formellt tala om för mig att ryktet existerade och försäkra sig  om att det inte var sant. Jag blev inte förvånad när de kom eftersom jag redan kände till saken. Jag svarade på deras frågor och de behandlade mig mycket just, jag har aldrig känt mig misstänkt. Ted har ingen aning om hur ryktet uppstått.
- Kanske var det ett sätt att komma åt den religiösa Bahgwanrörelsen där jag var aktiv. Många absurda rykten har varit i omlopp om oss.

Andra menar att det är talet om en extrem rörelse och 33-åringens anknytning till en svensk sångerska som fört tankarna till Ted Gärdestad. Ted låter uppgiven när han lågmält talar om mordryktet och hur det påverkat hans liv. Han bor numera hemma hos sina föräldrar i Sollentuna och har låst in sig för att skriva musik och meditera. Hans förra sambo Ann Zacharias säger att mordryktet nästan knäckt Ted.
- Jag kan inte tänka mig ett värre sätt att mörda en människa själsligt och moraliskt, säger hon. Ted har indirekt fått utstå lika mycket som kurderna. Det har påverkat honom mycket negativt.
- Det borde finnas en lag mot illvilliga rykten, tycker hon. Så länge ingen är fälld för Palmemordet är Ted förväxlad med 33-åringen och en möjlig mördare i folks ögon.

Ryktet spred sig på barnens dagis
Även Ann Zacharias och barnen hon har ihop med Ted - Sara, 4, och Marc Moses, 3, - har lidit svårt av ryktet. Ann berättar hur bekanta och vilt främmande människor ringde dagarna i ända för att höra om ryktet var sant.
- Det var som en mardröm, säger hon. Jag kände mig som i Orwvells 1984. Vissa stunder var jag helt apatisk. Till slut började jag tvivla på mitt eget förstånd och trodde nästan att ryktet var sant.
Mordryktet spred sig även på barnens daghem och de blev retade av sina kamrater.
- Turligt nog är barnen vana vid falska rykten eftersom det är inte första gången sådana florerat om Ted eller mig. De är härdade av att ha offentliga föräldrar men naturligtvis påverkas de ändå.
- Jag har med flit inte talat så mycket med barnen om ryktet för att inte förstora upp det. Bara sagt att det inte är sant.
Ann och Ted är inte tillsammans längre men träffas ändå genom barnen.
- Jag har inte hand om dem så ofta men träffar dem med jämna mellanrum, säger Ted. De bor hos sin mamma.

--------------------------------------------------------------
Aftonbladet den 3 februari 1987.

Kommentarer
Postat av: Kristina

Vad gör en kakadua (tror det är en sånn iallafall...) under lampskärmen??

2013-06-06 @ 12:33:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0