VOX från musikstaden Piteå - 1976

"Vox - nytt musiktillskott i Piteå"


Medelåldern är så låg som 20 år i Vox. Gruppen lystrar till namnen:
fr. v. Bosse, Kenneth, Bengt, Ralf, Gunnar och Folke.

VOX är namnet på ett av Piteås senaste musiktillskott. Dansmusik tar man avstånd från. Gruppen spelar istället progressiv, framåtskridande musik - och bygger på det musikaliska inslaget. Någon renodlad vokalist har man inte. En sådan står nu ännu på önskelistan. I dess nya tappning har det bara fungerat i två månader. Vox består av Bo Strandberg, trumpet, Kennet Wiklund, gitarr, Bengt Eriksson, trummor, Ralf Lindberg, sax, Gunnar Sundström, klavierinstrument, och Folke Wiklund, bas.

SVÅRFLIRTAT
Som alltid när det inte rör sig om kommersiell musik är marknaden svårflirtad. Ändå har Vox valt att gå den tunga vägen. De utnyttjar de få speltillfällen som ges och tränar idoget för att förbättra sig. När ordet playback nämns slår de bakut.
- Då har det gått för långt, vi tycker det är horribelt att det används i så stor utsträckning av etablerade dansband, menar Bengt Eriksson.

Bengt och de andra söker med ljus och lykta för att få uppträda. För närvarande avvaktar man svar från Luleå kommun om att eventuellt få spela under s.k. timme-till-förfogande-tid, ttf, populärt kallad.
Hitills har spelningarna inskränkt sig till Musikfesten för två veckor sedan samt två gånger i Strömbacka.

"FUNKAR BRA"
- På musikfesten gick det dåligt, minns Bengt men annars har det funkat bra, både vad gäller sammanhållningen och det musikaliska, tycker han.

DYRT
Tränar gör man där SSU i Piteå håller till. Snart får man dock ta sin dyra utrustning ( har uppskattningsvis kostat 40-50.000 kronor ) och söka en ny lokal.
- Vi har hört glunkas att huset ska rivas, förklarar Bengt.
De har i alla fall hunnit träna så pass att repertoaren täcker en timmes spelning.

FINA LÅTAR
- 10-15 låtar "kör" vi än så länge med och vi tycker allihop är bra, fortsätter han.
Saken är denna att Vox har skrotat otaliga låtar. Av 35-40 bitar som gamla Vox använde, har man förkastat de flesta.

INGEN SMÖRMUSIK
- Vi ska försöka spela kvalificerad musik med tonvikt på blåsinstrumenten, och inte hänge oss åt smörmusik, säger de bestämt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 4 oktober 1976.

PS. Några av medlemmarna har jag själv spelat med under årens lopp. Basisten Folke Wiklund, gick i samma klass som mig. Så det blev mycket musicerande i skolan. Folke och jag var även med i storbandet "PITEÅ HAVSBAND", under tidigt 70-tal. Där fanns även Bosse Strandberg och Ralf "Rave" Lindberg med. Bosse är sedan många år medlem i Norrbotten Big Band. Folke spelar fortfarande - dock inte dansmusik - utan i lite mer rockigare sammanhang. Ralf har jag mött lite sporadiskt de sistlidna åren. Vad jag kan förstå så har han lagt saxofonen på hyllan. Rave är en härlig kille med glimten i ögonvrån som kännetecknas av en stor härlig portion av humor. Trummisen Bengt Johansson heter numera Edarp i efternamn. Keyboardkillen Gunnar Sundström är även han en produkt av Piteå kommunala musikskola. Där så många av oss runt de femtio har sina rötter. Gunnar är yngre bror till Piteås förre kommunalråd, tillika Folksams VD och f.d. riksdagsmannen för Socialdemokraterna Anders Sundström.
---------------------------
Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0