Åderlåtning i Älvsbyn - 1927N.P. Öhman slår upp en åder.

Att låta åder är ett operativt förfarande, som är och framförallt varit mycket vanligt i Norrbotten till lindrande eller hävande av en del sjukdomar. Det är dock icke allomgivet att förfoga över de insikter och den kirurgiska händighet, som erfordras för att våga sig på en så grannlaga uppgift som åderlåtning. Det finnes ännu i bygderna specialister på området, vilka syssla med detta fältskärsgöra och anlitas med största förtroende från patienternas sida. På senare tiden har det visat sig, att läkarna ägna ett visst intresse och stigande förståelse åt den sedan gammalt kända och praktiserande åderlåtningskuren, vars välgörande verkningar numera icke bestridas.

Det är med tanke härpå, som vi här ägnat några rader åt en av Norrbottens mera kända "naturläkare" inom gebitet, Nils Petter Öhman i Kolkstrand, Älvsby församling, vilken här ovan återgives i färd med att öppna en åder. Förevaron av Röda Korsets samaritlåda synes borga för, att gubben känner sitt yrkes ansvar och icke vill tillåta att hans patienter utsättas för risker genom bristfälligheter i den medicinska utrustningen.

Nils Petter Öhman är född i Edefors församling den 23 juli 1847, och hans hustru Anna Magdalena Öhman, född Bergman, är 8 år yngre. Makarna ha varit gifta sedan 1878 och haft 14 barn, därav 11 gossar och tre flickor. Öhman har själv ej smakat eller druckit kaffe under hela sin livstid. Han har stått allmänheten till tjänst med åderlåtning sedan sitt 15:e år och är skicklig i detta yrke, varför han har varit mycket anlitad och är det fortfarande. 80-åringen har varit skicklig jägare, och mycket villebråd har stupat för hans säkra hand under de många åren. Fortfarande är han säker skytt. Det kan nämnas, att han skjutit tre skator i år med en vanlig liten lodbössa. Härdig sportsman är han på skidor, så att mången yngre skulle nog svettas att följa honom i spåren. Han har god syn och använder sällan glasögon. Makarna Öhman äro numera bosatta i Kolkstrand av Älvsby församling, där de gamla innehava ett litet egenhem vid Pite älvs strand.
-------------------------------------------------------------------------------------
Norrbottens Kuriren den 19 februari 1927.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0