Grovdoppa, med Allan Edwall

En person vars konstnärliga begåvning jag kom att under beundra under åren var skådespelaren Allan Edwall (1924-1997). Det var när jämtlänningen Edwall spelade drängen Carlsson i Strindbergs "Hemsöborna", som jag första gången såg honom. TV-serien sändes 1966 i vår svartvita televisionsapparat. För regin stod Bengt Lagerkvist, för övrigt son till poeten Per Lagerkvist.

Han hade en slags makt att förtrolla sin publik, så pass stor att han senare i livet kom att bli en av våra mest folkkära aktörer. Allan Edwall hade begåvats med många strängar på sin lyra. Inte enbart som dramatisk skådespelare, han kunde även fånga det komiska, det burleska. Som Emils pappa i "Emil i "Lönneberga" kom han att bli en populär och "utskrattad" aktör.
-Emiiil, förgrömmade onge! var en klassisk replik som barn och deras föräldrar glatt kommer att minnas för långa tider framöver. Ja, han kunde också konsten att berätta en text med mustighet och mycket pondus, den gode Allan. 1979 kom LP-albumet "Grovdoppa" ut. Texterna och melodierna var alla signerade Allan Edwall. Jazzmusikern Dick Gyllander (1942-2006) svarade för samtliga låtarrangemang. Gyllander som var bördig från byn Moskosel, kom under ett antal år att verka som pedagog först vid Framnäs folkhögskola i Öjebyn, senare vid musikhögskolan i Piteå. Gyllander var en välkänd jazzgitarrist som kom spelat med många namnkunniga musiker under sin livstid. De sista åren av sitt liv var Dick Gyllander bosatt i grannlandet Norge. Som kuriosa kan jag även nämna, att Dick Gyllander var bror med fotbollspelaren Harry Gyllander, som under 1970-talet ingick i allsvenska IFK Luleå.

En låt, som nästan ständigt finns i mitt huvud är Allans "Årstider" från nämnda inspelning. Det händer ibland - faktiskt alltför sällan - att den spelas i radion. En klar favorit, dels för Allans fina  text, men även för hans sätt att framföra den, med sin lite skrovliga röst, som passar så utmärkt i sammanhanget.


Grovdoppa - Allan Edwalls LP-album som kom 1979. Med på
inspelningen finns Dick Gyllander, lärare på musikhögskolan
i Piteå. Allan Edwalls mustiga sätt att framföra texterna, är
obetalbart. Det är också därför som den f.d. jämten Edwall kom
att bli så uppskattad av sin publik genom åren.
-----------------------------------------------------------------------
Bilden är hämtad från LP-albumets omslag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0