Pite Big Band

RENÄSSANS FÖR STORBANDSMUSIKEN


Får vi presentera Pite Big Band. Främre raden: Ivan Öström, Bengt
Sjölund, Jan Lundberg, Lennart Nilsson, Allan Lundström. Mittenraden:
Hartwig Westerlund, Lars-Erik Wästlund, Paul Lindberg, Gunnar Eide-
gren, Anders Nyström, Bertil Wahlgren. Bakre raden: Sune Wiklund,
Janne Bergman, Ulf Degerman, Georges Goudin.Storbandsjazzen har länge fört en slumrande tillvaro i musikstaden Piteå. Men nu är en uppryckning på gång. Kommunala musikskolan har som bekant ett lovande storband - Piteå Havsband - som gjort flera framträdanden. Men inte nog med det. Pite Big Band är stadens senaste nyskapelse. Orkestern - 15 man stark - är efter några månaders träning beredd att famträda offentligt.

-Hoppas vi får många chanser att visa upp oss. Jag tror att folk gillar storbandsmusik, säger Ivan Öström, nestorn i Pite Big Band. Storbandet föddes i vintras. Det är Piteå Jazzklubb som står bakom initiativet. En gång i veckan samlas grabbarna i gamla förvaltningsbyggnaden i Öjebyn för träning. Det har man gjort i ungefär ett halvt år.
-På den här tiden har vi hunnit repetera in ett tiotal låtar. Repertoaren består till större delen av Count Basie-arrangemang. Så småningom tänker vi även ta upp Glenn Miller-låtar, berättar Öström.
Det tar tid att öva in en ny låt. Minst en hel kväll måste offras innan det låter acceptabelt. Pite Big Band föredrar än så länge att köpa arrangemangen - efterhand kan det kanske bli egna "arr".

Hälften av medlemmarna sysslar med musik på heltid. Många är musiklärare eller musikstuderande. Åldern varierar kraftigt. Ivan Öström är äldst i gänget med sina 49 fyllda. Yngst är Anders Nyström som blott är 13 år. Anders är trombonist och spelar även med i Piteå Havsband, kommunala musikskolans storband. Något ekonomiskt utbyte ger inte storbandsspelandet.
-Vi spelar helt och hållet för att det är kul. De pengar vi eventuellt får in går till klubbkassan. Omkostnaderna är inte så stora eftersom alla har egna instrument, berättar Öström.

KÄNDA MUSIKER
Bland orkesterns 15 medlemmar döljer sig flera kända musikernamn. Dirigent och pianist är Georges Goudin, musiklärare på Framnäs och f.d. proffsmusiker på kontinenten. Även Allan Lundström, saxofonist, har en omfattande musikerbana bakom sig. Senaste tillskottet i Pite Big Band är Bengt Sjölund som är förste saxofonist. Han har lämnat proffsmusicerandet för att plugga på Framnäs - och förstärka storbandet.

ÄNNU ETT STORBAND?
Ivan Öström har spelat dansmusik i många herrans år.
-Det rör sig väl om ca 25 år, säger han. Piteorkestern Maximum representeras av fem man med kapellmästaren Jan Lundberg i spetsen.
-Vi är just nu femton man, men inom kort blir vi 17. Vi förstärker med ytterligare ett par trombonister för att få full storbandsuppsättning, säger Öström. Det betyder fem saxofoner, fyra trumpeter, fyra tromboner, piano, gitarr, el-bas och trummor.

DANSMUSIK
Pite Big Band står inte enbart till tjänst med storbandsmusik. Man kan även dela upp sig i mindre grupper och erbjuda dansmusik.
-Dansmusik kan vi nästan bara spela på vardagarna eftersom många är upptagna med ordinarie spelningar under helgerna, säger Öström. Hitills har man bara spelat offentligt en gång, och det var i sommarens sista parkkvällsprogram. Det är orkesterns förhoppning att det snart skall dyka upp fler speltillfällen.
Piteå Jazzklubb beslutade vid sitt årsmöte häromkvällen att intensifiera verksamheten. Man satsar på ett rejält arrangemang varje månad med inbjudna solister. Vid dessa tillfällen kommer naturligtvis klubbens eget storband att  spela upp.


Dirigent och pianist i Pite Big Band är musikläraren Georges Goudin
(stående). Fr. v. längst fram syns Bengt Sjölund, som bl. a. spelat i
Malte Johnsons orkester. Längst t.h. ses Allan Lundström, som spelat
med Lulle Ellbojs orkester, Putte Wickman, Lasse Gullin, Alice Babs,
Simon Brehm och Yngve Forssélls orkester. Bakre raden t.v. Paul
"Palle" Lindberg, trumpetaren, som även han varit medlem i Yngve
Forssélls orkester.
--------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 5 september 1973.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0