Radioprataren Carl-Eiwars död 1974


RADIOPRATAREN CARL-EIWAR CARLSSON.


Programproducenten Carl-Eiwar Carlsson, Stockholm, har avlidit 42 år gammal. Närmast sörjande är föräldrarna, bosatta i Skutskär, samt syster och svåger. Carl-Eiwar Carlsson var född i Skutskär. Redan som ung var han intresserad av teater och via nykterhetsrörelsen kom han in i "Skutskärsamatörerna". Han var också en duktig idrottsman, men det var teaterintresset som tog överhand. Han flyttade till Stockholm, gick i teaterskola hos Calle Flygare och upptäcktes av Topsy Lindblom, stannade i 15 år på Nalen som regissör och talangscout och jämnade vägen för ett stort antal kändisar: Anita Lindblom, Carli Tornehave, Anne-Lena Löfgren och Jerry Williams, för att bara nämna några i högen. Han turnerade också med Arne Domnérus och Kabaré Nalen.

Till radion, närmare bestämt Melodiradion, flyttade Carl-Eiwar samtidigt med att radion drog in i det nya huset på Gärdet, d.v.s. 1961. Han startade med "Tio i topp" och sedan fortsatte den långa raden av kända programrubriker: "Topp, pop, muff", "Timmen Tumba", "Tio i topps", sommarversion "Sommartoppen", "Radioside", "Stacken", "Det vill jag höra", "Twistbandstävlingen" och "Det ska vi fira". Plus mycket, mycket annat från radions grammofonarkiv, som var hans fasta hemvist.

Redan från början blev Carl-Eiwar en instutition i och med arbetet på Nalen. Man kan säga att han blev ett med den. De ungdomar i Stockholm med omnejd, som inte visste vem Carl-Eiwar var, var lätträknade på ena handen. Efter Nalen kom Carl-Eiwar till Sveriges Radio. Han började med rock- och popmusik mm. Han blev oerhört populär som konferencié för programmet "Kavalkad", där han bl. a. spelade önskeskivor på måndagarna.
Carl-Eiwar levde ett snabbt men rikt liv. Vi som kände honom saknar honom kolossalt. Säkert kommer publiken också att sakna honom.

STIG OLIN.
-------------------------------------------------------------------
Dagens Nyheter den 18 juni 1974.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0