Starlets idolporträtt - TED GÄRDESTAD -1972Etta på Kvällstoppen. Etta på Svensktoppen. Och tvåa på Tio i Topp - samma vecka! Sannerligen ingen dålig skivdebut för en 16-årig skolkille från Stockholm med musiken som hobby.
Det handlar förstås om - TED GÄRDESTAD!

Ted har turnerat hela sommaren med ett annat tonårsfynd, Lena Andersson. Och visst fick hon en enorm publicitet vid sitt genombrott. Men bortsett från publiciteten, nog har Ted Gärdestad överträffat Lenas skivdebut trots allt. Veckan 8-15 juli i år slog Ted alla rekord. Han fanns med samtidigt på alla landets topplistor!

Hör bara - etta på Kvällstoppen med sitt LP-album "Undringar" (där bror Kenneth satt texter till Teds musik). Etta på Svensktoppen med en låt som han skrev 11 år gammal - "Jag vill ha en egen måne". Och så en annan märklig listplacering som inte är många svensksjungande artister förunnat - han blev tvåa på Tio i Topp med en annan låt ur  LP-skivan, "Snurra du min värld". Snacka om debut! Ted själv tar ganska kallt på det hela. Han tycker det är lattjo. Men att fatta vidden av det hela har han nog svårt för. Det har gått för fort. Och vem kan begära att han ska kunna sätta sig in i sin egen situation. Han är som sagt bara sexton år. Och det här med att brudarna är som tokiga i honom, det tycker han bara är kul.
-Det går lite lättare att fixa tjejer nu, kommentarar han kort.

Ted är Svensktopps-pappan Stikkan Anderssons senaste fynd. Lena Andersson var som bekant det tidigare. Fast egentligen var det Benny Andersson, som kombinerar låtskrivandet med att vara producent på Stikkan Anderssons grammofonbolag, som tände Ted.

Han och hans bror knallade en dag upp till grammofonbolaget och bad att få spela ett band där Ted sjöng egna låtar med storebror Kenneths texter. Benny råkade vara ledig och tog sig tid att lyssna på bandet. Han tände till. Det här var nånting nytt och kul. Han kallade till sig Stikkan Andersson som bestämde att "den killen ska vi satsa på!" När Stikkan tog hand om Lena Andersson blev hon berömd över en natt. För Ted tog det längre tid. Stikkan såg först till att det skrevs om honom i pressen, sedan fixade han ett eget TV-program åt Ted. Efter en tid var det klippt. "Jag vill ha en egen måne" gick upp på Svensktoppen och Ted Gärdestad kom i ropet samtidigt som han började turnera i folkparkerna med Lena. Hur det gick det vet vi - Ted hamnade på alla landets topplistor. Snart kommer en ny LP-skiva där Ted gjort alla låtarna med text försedd av bror Kenneth.

Ted är född den 18 februari. För närvarande går han i Statens Normalskola på den tvååriga musiklinjen. Redan vid åtta års ålder skrev han egna låtar. 1968 var han med i TV:s "Önskeprogram". Han har också hunnit med att skriva en melodi till en amerikansk film som heter "Story of a woman". Dessutom är han en överdängare i tennis. Två gånger har han nämligen kommit tvåa i SM i sin åldersgrupp. Vem som vunnit bägge gångerna - jo, ett annat 16-årigt fynd som just nu fyller våra tidningar med lika feta rubriker som Ted - Björn Borg, tennisstjärnan!TED GÄRDESTAD.
-------------------------------------------------------------------
Starlet - oktober 1972.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0