Trio mé Bumba
Dom har dokumenterat sig som fyra snälla glädjespridare med den verkliga buskis-glimten i ögat. Det hela började med "Spel-Olles gånglåt" och fortsatte med "Man ska leva för varandra".
- Buskis - det är nånting fult det - men ack så roligt! Tycker alltså Trio mé Bumba - fyra glada stockholmsspelemän som lirat tillsammans i över tolv år!

Tommy Wener, Janne Harg, Bertil Lindblom och "Bumba" Lindqvist är kompisar i vått och torrt. Dom umgås lika mycket privat som på scenen och tycks aldrig tröttna på varandra. Dom började spela ihop 1957. Så när dom sjunger att "man ska leva för varandra" - då vet dom verkligen vad det handlar om.
Bumba-pojkarna är ett rent kvartersgäng som idrottade tillsammans. När rockmusiken med Elvis och Tommy Steele i spetsen härjade som värst, fick "Bumba" en idé att bilda en grupp. Dom har alltid haft näsan för vad publiken vill ha. Så det blev rock-musik från början.

Men det var väl inte grabbarnas rätta avdelning. Att sjunga på engelska alltså. Så småningom totade radion ihop en lista á tio låtar som skulle spegla de äldres smak. - Svensktoppen föddes. De yngre gillade rock. Det visste man. Men Lasse Lönndahl, Gunnar Wiklund, Carli Tornehave och de andra borde ju få en egen lista också. Och det fick de 1962.
Från Värmland kom ett band som hette Sven-Ingvars. Dom plockade fram gamla värmländska folklåtar. Här fick "Bumba" och kompani impulser att göra en liknande grej. Men infödda stockholmare som dom var gick det ju inte att knycka från Värmland och härma Sven-Ingvars. Nej, det fick bli låtar ur skolornas glada sångbok,. Låtar typ "I sommarens soliga dagar" ni vet.

Snart började Trio mé Bumba hitta sin stil. Ett grammofonbolag kopplades in. Och det blev en EP-skiva till slut. Som bl. a. innehöll "Spel-Olles gånglåt" - en gammal slagdänga som våra morföräldrar nynnade på när dom var små. Vem kunde undgå att bli glad av en sådan låt? Bumba-gänget kunde notera sin första fullträff på Svensktoppen. Den låg etta många veckor. Det skulle bli fler succéer. Nåt år senare kom "Min fela" - också en gammal låt hämtad ur visböckerna. Sedan följde en rad små framgångar som "Är ni mé - vi är mé", "Alvar", "Puss och kram" och "Sommarkväll på logen".
Men dom låtarna räckte inte hur länge som helst. Snart blev det tyst om "världens enda trio bestående av fyra man!" Många tippade att bandet var slut. Visst hade dom fullt med jobb på dansställen. Men ingen talade om "Trio mé Bumba" längre.

Men det skulle hända saker - gruppen fick göra en LP-skiva på ett stort grammofonbolag. Producenten där hette och heter Bengt Sundström. Han hade skrivit en låt till Anna-Lena Löfgren som hette "Alla blommor vill ha solsken". Men Anna-Lenas grammofonbolag gillade bara  texten - inte melodin. Så Bengt Sundström gjorde en ny melodi till sin text. Men nu hade han samtidigt en melodi utan text. Det fattades en låt på "Bumbas" LP-skiva och Sundström skrev då texten till "Man ska leva för varandra" och använde sin famla melodisnutt som han skrivit till Anna-Lena.

Det här hände 1966 - men först 1969 (!) skulle låten bli en jättesuccé. Folk började fråga mer och mer i grammofonaffärerna efter låten och till slut gavs den ut på singelskiva. Testades för Svensktoppen och resten - tja, det vet ni. Den låg på Svensktoppen ett helt år! Det blev guldskiva för "Bumba" - 100.000 exemplar alltså.
- Vi kan tacka "Det ska vi fira" för den framgången, säger sångaren Tommy Wener. Folk önskade den mycket i det programmet. Och det är en bra lansering att få komma med där.
Trio mé Bumba har fått många snytingar i sina dar för att deras musik är så himla enkel. Men grabbarna själva tar inte det där så hårt. Dom spelar sin musik för att dom verkligen gillar den. Och varför skulle dom inte det när större delen av svenska folket vill höra glad musik.
Busiks eller inte - Trio mé Bumba är ett festligt gäng. Och dom har det festligt tillsammans. Annars skulle dom väl inte stått ut med varandra i över tolv år!
----------------------------------------------------------
Starlet nr. 9 februari 1972.


Jan Harg, Tommy Wener, Bertil Linblom och Jan-Erik Lind-
qvist.


1963 agerade The Beatles som förband åt Trio mé Bumba -
och inte tvärt om...


2002 under en norrlandsturné, avled sångaren Tommy Wener.
Ersättare blev Rolf Larsson, f.d. medlem i Cedermarks från Sveg.
Även dragspelaren Folke Lindqvist är numera en av trion fasta
medlemmar. Här syns den populära trion under en spelning i
Arvidsjaur 2008.


Rolf Larsson längst t.v. spelade i CEDERMARKS i 15 år.


Året 1969 kom en av gruppens största hits: "Man ska leva
för varandra", komponerad av Bengt Sundström.
Den 24 juli denna sommar spelade "de gamla" Trio mé Bumba
tillsammans på dans i Dalarna. Med var; "Bumba" Lindqvist,
Janne Harg, Bertil Lindblom och Rolf Larsson.
-----------------------------------------------------------------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0