En revykungs död

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
REVYKUNGEN KARL-GERHARD DÖD
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Karl-Gerhard
ses här i sin sista roll i pjäsen "Mitt bedårande jag"
som hade premiär på Vasa-teatern den 26 mars. Pjäsen fick läggas
ner efter en tid på grund av Gerhards insjuknande. "Mitt bedårande
jag" handlar om en 80-åring som ser tillbaka på sitt liv.


Ett märkligt kapitel i 1900-talets svenska scenhistoria fullbordades den 22 april. Teaterdirektören, skådespelaren och den okrönte revykungen Karl-Gerhard avled. Dödsorsaken var hjärtinfarkt. Karl-Gerhard var född i Stockholm 1891 och hade just fyllt 73 år.

Karl-Gerhard Jonsson började vid teatern redan som 16-åring och medverkade under de följande åren i en rad teaterturnéer. 1919 gjorde han sig av med efternamnet i samband med att han lyckosamt debuterade som kuplettsångare. Från och med nu började han också framträda med egna revyer. De blev stora succéer, inte minst genom de kvicka kupletter, som han själv framförde charmfullt och elegant. Många av dessa kupletter blev verkliga slagdängor, t ex "Och så kommer det en gosse", "Nu ska vi vara snälla" och "Gungorna och Karusellen".

Under 30-talet och andra världskriget var Karl-Gerhard en oförsonlig motståndare till nazismen. Han skrev under kriget den berömda kupletten "Den ökända hästen från Troja", som myndigheterna i det dåvarande känsliga läget ansågs vara för utmanande. Sedan 1952 var Karl-Gerhard tillsammans med sonen Per Gerhard chef för Vasateatern i Stockholm. Han gjorde där sin sista roll i komedin "Mitt bedårande jag". Han spelade rollen ända tills några dagar före sin bortgång. Karl-Gerhard har också skrivit en rad böcker. Av dessa må nämnas: "Åsså kommer där en gosse" 1931, "I skuggan av en stövel" 1945, "Karl-Gerhards bästa" 1950, "Om jag inte minns fel" 1952, "Katt bland hermeliner" 1956 och "Lite gullregn" 1961.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤



Karl-Gerhards begravning i dag blir den största icke kungliga begravning som ägt rum i Stockholm sedan Ernst Rolf och Gösta Ekman fördes till den sista vilan. Hedvig Eleonora kyrka - bara ett stenkast från Karl-Gerhards gamla teater Folkan - väntas bli fylld till sista plats, vilket innebär 1.300 besökare.

Samtliga är inbjudna. De många anonyma som vill ta adjö av Karl-Gerhard får göra det utanför kyrkan och längs processionsvägen till Skogskyrkogården. Så får han, den gamle teaterdirektören, sitt sista framträdande inför utsålt hus med massor av känt folk i salongen. Han kunde inte ha regisserat det bättre själv och - som en av hans närmaste medarbetare sa i morde: - Han sitter nog uppe i sin himmel och ler.

Alla vänner
Företrädare för revy- och teaterlivet i hela Norden hade kommit till Stockholm i dag. Det skulle faktiskt vara lättare att ange de av Karl-Gerhards många utrikiska vänner som inte infunnit sig. Men de hade alla laga förfall, pågående engagemang, och Karl-Gerhard själv hyllade alltid tesen, att aldrig avbryta något fastställt framträdande av privata skäl.

Jordfästningen börjar klockan 15 och förrättas av överhovpredikant Olle Nystedt. Ett stort antal skådespelare bildar hedersvakt och Teaterförbundet och skådespelarnas välgörenhetsorganisation TSO hyllar den döde med sina florbehängda fanor. Endast ett tal kommer att hållas vid båren, av Svenska teaterförbundets ordförande skådespelaren Erland Josephson.

Inramningen av den högtidliga akten är ljus. Först spelas Elegi av Hugo Alfvén, så framför TSO-orkestern Beethovens Lovsånf, varpå operasångerskan Margaretha Hallin sjunger Griegs Våren. Ceremonin avslutas med Härlig är jorden.

Blomsterhav
Redan tidigt i morse var kyrkan ett formligt blomsterhav. Man såg pampiga kransar med officiella hälsningar men också små oansenliga buketter från minnesgoda som aldrig kommer att glömma Karl-Gerhard. För dem som vill hylla den gamle aktören på hans sista färd genom Stockholm kan omtalas att kortegen tar följande väg från Hedvig Eleonora: från Storgatan över Artillerigatan, Nybroplan, Kungsträdgården, Strömbron, Skeppsbron, Slussen och Götgatan ut till Skogskyrkogården. Processionen väntas starta klockan 16.30. I mån av utrymme äger allmänheten tillträde till Heliga korsets kapell, där en kort minnesstund hålles.

Förlängt Aktuellt
TV specialbevakar hela begravningen och sänder programmet i ett förlängt Aktuellt. Redan vid 10-tiden i förmiddags hade de första tagit plats utanför kyrkan för att få bra utsiktsplatser. Hela begravningen har ordnats av Svenska teaterförbundet och den som haft huvudansvaret för arrangemangen har varit Karl-Gerhards gamle vän Edvin Adolphson.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
AFTONBLADET ¤ Måndagen den 4 maj 1964.

Kommentarer
Postat av: Jonathan

Riktigt intressant att läsa! Har du tidningen från 4 maj kvar?

2011-05-02 @ 16:14:09
Postat av: Roger

Hej Jonathan!

Aftonbladet från den 4 maj 1964 finns hos mig härhemma.

2011-05-02 @ 16:42:39
Postat av: Jonathan

Hej Roger !



Tidningen är inget du vill sälja va? :)

2011-05-03 @ 23:59:49
Postat av: Jonathan

Hej Roger !



Tidningen är inget du vill sälja va? :)

2011-05-04 @ 00:00:36
Postat av: Roger

Hej igen, Jonathan!

Nja, jag tror att jag behåller tidningen.

Mvh Roger.

2011-05-05 @ 20:39:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0