Lasse Dahlqvist på besök i Piteå

HAN RESER OMKRING MED BRÄNNÖ BRYGGA
I BAGAGET
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Lasse Dahlqvist
kuskar för närvarande omkring med buss och
Brännö brygga på taket, eller åtminstone två kvadratmeter av bryggan.

Brännö brygga känner de flesta till, åtminstone av den äldre generationen som gillar lite saltstänk och toner från dragspel. Bryggan är 150 år gammal och på den har det dansats varje lördag, men bryggan blev en kändis först 1938 när Lasse Dahlqvist diktade ihop en visa om bryggan och dansen. Nu kuskar Lasse D. omkring i Norrland med en buss och på taket har han två kvadratmeter av Brännö brygga. Bryggan har sågats upp på plats ersatts av en betongbrygga. Men den lever fortfarande kvar tack vare Lasse och en idémakare i Göteborg, Gunnar Lönne, som arrangerar turnéer med små ensembler runt om i Sverige.

Brännö brygga och Lasse Dahlqvist hör ihop. Med den låten slog han definitivt igenom som vissångare och visdiktare. I dag är han 62 år och har 40 års artistliv bakom sig. Trots pop och allt la-la-la-la så har han hållit sig framme och är t.o.m. populär bland ungdomen.
   - Det är ungdomen som håller mig i form, säger han själv.

¤ BUSS MED BRYGGA
PT mötte Lasse Dahlqvist på Statt i Piteå inför den sista turnékvällen. Han var som sig bör iförd seglarmössa. Ute på gården stod turnébussen fullastad med fisknät och andra fiskedon som hör till rekvisitan. Och på taket låg två kvadratmeter bräder från Brännö brygga som är en viktig detalj i rekvisitan.

På varje plats där Lasse Dahlqvist och hans följeslagare uppträder dekoreras lokalen i fisknät och personalen får klä sig i fiskarkläder för att det hela skall ge en rätt stämmning. De två kvadratmeterna av Brännö brygga är en särskild grej.
   - Man kan väl kalla det en ploj men det slår, säger Lasse Dahlqvist.
Bryggan läggs på dansgolvet och under kvällen får dansanta par ta en tur på bryggan och efteråt utdelas ett diplom vilket säger att vederbörande faktiskt dansat på den berömda bryggan. Varje kväll utses också en Brännö-flicka som bl. a. får en bit av stolparna på bryggan. Stolparna har sågats i små skivor.

¤ DANSANT EVERT TAUBE
Lasse Dahlqvist:
   - För tre år sedan blev det aktuellt att Brännö brygga skulle rivas och ersättas av en betongbrygga. Gunnar Lönne som arrangerar denna turné köpte bryggan innan den blev kaffeved och nu använder vi ett par kvadratmeter på turnén. Tänk om dessa plankor kunde berätta. Min morfar var lots på stället där bryggan låg. Det är Vinga lotsplats och han har dansat många gånger här. Liksom även Evert Taube m. fl.

¤ 700 VISOR
Det är faktiskt sant att Lasse Dahlqvist har varit sjöman. Han har alltid sjungit sjömansvisor men det är många som gör det, utan att rott en eka. Lasse gjorde för övrigt sin första visa i Australien under sin sjömanstid. En låt som föll i glömska men som Lasse personligen anser vara en av sina bästa. Sedan har det blivit sammanlagt 700 visor. En ras framfördes bl. a. av Edvard Persson. Många minns väl t. ex. "Kalle på spången".

¤ NY VÅR
Lasse Dahlqvist var borta från offentliga arrangemang ett tag men nu upplever han en ny vår med TV-engagemang och annat. Till Göteborgs 350-årsjubileum kom han ut med en ny skiva "Välkommen till Göteborg" som har gått riktigt bra.
   - Det är väl ingen Svensktopps-bit men den kanske håller desto längre då, säger han själv.

I det "civila" är han journalist, anställd åt Göteborgs-Posten. Sköter en massa arrangemang, Lucia, gamlas dag osv. Dessemellam är han ute på turné, på krogar och i folkparkerna. I går kväll höll han show på Statt i Piteå och hur det gick till skall Piteå Tidningen berätta om i morgondagens tidning.
-----------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 15 mars 1972.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0