Nattivalen i Piteå - 1963

13.000 BESÖKARE VID NATTIVALEN -
TROTS SKVALANDE REGN


Att festivalen hade stora likheter med en paraplyparad ger inte minst
ovanstående bilg belägg för. Den är tagen i samband med SAS´program
från scenen - alltså när regnet var som allra mest ihärdigast.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
REGNFÖRSÄKRING RÄDDADE PENGARNA ÅT
KALOTTENS KULTURARBETARE

10.000 Biljetter ger överskott på 30.000 kr.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Klockan var ungefär kvart över åtta på lördagskvällen; regnet strilade ned och glesheten i nattivalleden verkade ytterligt oroande:
   - Ingen fara, sade festpappan Axel Bengtsson. Jag har just talat med meteorologerna på Kallax. Det kommer att skvätta lite då och då fram till elva ikväll, men sedan blir det stopp och hyggligt väder igen.

Det stämde nu inte riktigt. Småskvättandet fortsatte en god bit över elva. Men så småningom slutade det i alla fall. Ändå kunde det väl inte helt hjälpa den våthetens slagsida nattivalen fick redan i starten. I år dansade Piteå och log bakom ett uppbåd paraplyer.

Frånsett den PR-mässiga sidan av saken hotades alltså nattivalen i år av ekonomisk katastrof. 30.000 kronor i utgifter hade arrangörerna bundit sig för innan man sparkade igång, och åtminstone av den trevande inledningen att döma såg man inte ut att ha överdrivet stora möjligheter att få igen mycket av de pengarna. Men i samband med supén på Stadshotellet på kvällen lät Axel Bengtsson en smärre bomb brisera:
   - Jag tog för säkerhets skull en regnförsäkring, sade han. Om de regnade en millimeter mellan klockan 18 och 20 hade vi nattivalen ekonomiskt i hamn. Klockan 20 hade det fallit 1,2 millimeter. De biljetter som säljs är ren vinst.

Det medför med andra ord att Nordkalottens kulturarbetare inte heller i år blir helt lottlösa. De 10.000 som trots regn och rusk betalade in sig på nattivalen utökade väsentligt den kulturfond som instiftades i samband med nattivalen i fjol.
   - Vi sålde sammanlagt 10.000 biljetter, men med fribiljetter och barn torde vi ha varit uppe i cirka 13.000 personer, säger Axel Bengtsson.

Överskottet går ännu inte att exakt beräkna - vissa utgiftsposter är ännu inte klara, bl. a. ordningssidan och kostnaderna för uppförandet av anordningarna kring arrangemanget och städningen av festplatsen - men nog kommer nettot att ligga kring cirka 30.000 kronor, det är jag övertygad om.
   - Jag är mycket nöjd med årets nattival. Fast det är klart att det var tur det där med regnförsäkringen. Vi hade visserligen inte gått back utan rott det hela ganska precis i land, men nu får vi ju i stället de pengarna till fonden.
Fortsättning nästa år?
   - Det hoppas jag verkligen. Den här nattivalen borde bli en tradition varje sommar.


En uteservering kämpade en fåfäng kamp mot regnet under festival-
natten. Margit Lundström, Stockbäcken, och Sigvard Sjöberg, Blåsmark,
fick vara tämligen ostörda.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
NATTIVALEN PARAPLYPARAD - MEN DANSANT EFTER TOLV

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Den tredje nattivalens framsida blev i hög grad en paraplyparad. Det tog lång tid innan stämmningen kunde lyfta sig någon högre bit över vattenpussarna på festområdet. Väderturen vid de två tidigare tillfällena föll i år tyvärr igenom med dunder och brak. En ovanligt surmulen fader Plavius ombesörjde nattdansande på en våt asfalt och ett konditionsprov som tidigare nattivaler inte alls gett tillfälle till.

Och dansade gjorde man - kanske mest beroende på att det den här gången faktiskt gick att dansa. Visserligen kom man inte igång med den dansanta sidan av nattivalfirandet förrän vid midnatt men i gengäld var inte trängseln av sådana dimensioner att den omintetgjorde försök i den vägen.

¤ REGN
Men för att ta det hela från början: meteorologerna hade förutspått regn på förmiddagen och när också regnet började falla vid elvatiden var det helt i sin ordning. Men det blev mera långlivat än väntat och vid tiden för nattivalstarten stod visserligen inte det berömda spöna i backen, men å andra sidan strilade det desto mera envetet.

Icke desto mindre var biltrafiken mot sta´n intensiv och av de rikligt tilltagna parkeringsutrymmena blev åtminstone de närmast festområdet i rask takt upptagna. Överdrivet mycket folk fanns dock inte på plats när Yngve Forssélls orkester sparkade igång från stora scenen klockan nitton och när SAS´program tog sin början en timme senare.

Sex flygresor till Stockholm stod på spel vid det programmet, där priserna vanns på ja, resp. nej-svar till de frågor som ställdes, dels med lokal anknytning, dels i "flygsektorn". I den äldsta klassen 21 år och uppåt gick priserna till Lennart Viklund, Hammarstrand och Ingrid Unckel, Arvidsjaur, i mellanklassen 15-21 år vann Tuttan Renholm, Skelleftehamn (inte alldeles obekant sångerska, som också medverkade i radioutsändningen på kvällen) och Jan Egeberg, Piteå, medan Per-Erik Mongs, Piteå och Irené Johansson, Piteå, tog segern bland de yngsta.
(Vad Tuttan Renholm beträffar, så var hon vokalissa i Yngve Forssélls orkester. Rogers anm.).

¤ OPTIMISM
Däremot såg man mycket paraplyer och de inomhusserveringar som fanns fick arbeta för högtryck. Platserna efter husväggarna och under skyltfönstrens markiser tillhörde också de ställen dit dansandet och leendet förlades de första timmarna.
   - Klockan elva blir det hyggligt väder igen, sade festpappan Axel Bengtsson kvart över åtta.
Helt verklighetsfrämmande var nu inte optimismen. Det blev bättre och bättre allteftersom tiden gick. Någon rush à la fjolåret blev det visserligen aldrig fråga om men med tanke på vädermakternas något ogina inställning till spektaklet var publiktillströmningen

förvånande.

Klockan elva på kvällen när radioutsändningen just skulle börja torde besökarantalet åtminstone ha kommit i närheten av maximum - d.v.s. cirka 13.000 personer. Då regnade det fortfarande, men nu var det de sista dropparna som kramades ur.

¤ SAXOFONTÖS
Programledare var Magnus Banck som till sin hjälp dels hade en reportergrupp - Rune Armandt och Ivan Lennestål, som då och då kom med punktrapporter från olika ställen från festområdet - och Yngve Forssélls orkester.

Medverkade gjorde Axel Bengtsson - som erinrade om bakgrunden till nattivalfirandet - Inger Lindblad (som också sjungit en gång tidigare på kvällen), operasångaren Sven-Erik Vikström, Frälsningsarméns blåsorkester från Skelleftehamn och den saxofonspelande bodenflickan Gunilla Ask, som åtminstone av bifallet att döma gjorde succé. Dessutom hade Magnus Banck plockat upp en del turister, norrmän och tyskar, där uttalanden också var av sådan halt att stan´s turistsinnade fäder har all anledning gnugga händerna.

Men efter programmet slutade det som sagt regna och den dansanta delen av nattibalsidan fick tillfäll att någorlunda blomma ut. Ännu vid halv tre, tretiden var det många som stuffade på nedanför scenen i det i övrigt på folk glesa festområdet.

¤ FULLSPIKAT
Fullspikat var det däremot på Stadshotellet som i den rådande rotblötan beslöt sig för att utvidga gästantalet med ytterligare hundra, d.v.s. från de först planerade 500 till 600. Det var med andra ord trångt om saligheten. I båda våningarna höll man igång till klockan tre på morgonen. Överhuvudtaget var det de under tak belägna näringsställena som torde ha klarat sig bäst. På restaurang Pitepalten - som förlagts till Godtemplarhuset - var exempelvis kommersen mycket livlig hela kvällen.


Piteå fick också en ny vänort under festivalen. Det var Boppard-am-
Rhein, som representerades av Alexander Kahle. Här pratar han med
programledaren Magnus Banck (till höger) medan fru Margot Vogel,
som tolkade Kahle, står i mitten.


Redan klockan sju på lördagsmorgonen hade Sveriges Radio sin första
utsändning från Piteå. Det var programmet Kuckeliku, där bl. a. Axel
Bengtsson medverkade. Här ses han tillsammans med programledaren
Hilding Pettersson.
------------------------------------------------------------------

Det kan också nämnas att Polisen i Piteå hade en jobbig natt.
21 fyllerister togs om hand. Även tre rattfyllerister, en inbrottstjuv,
och tre misshandelshistorier, som slutade i lasarettsbesök hade
Polisen också att ta hand om. På Strömnäs fick en pitebo kraftig med
stryk. På festområdet rök två umebor ihop, vilket resulterade i
ett krossat näsben för den ena.
-------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤
Måndagen den 22 juli 1963.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0