Tablettberusad kom över på fel sida...

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
PITEÅ-FLICKA DÖDADES -
tre personer skadades
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Både polis och brandkår kom snabbt till olycksplatsen på Timmerleden
i Piteå. Stor brandrisk förelåg då bensin runnit ut från den svårt demo-
lerade Volkswagen.

En dödad och tre skadade, varav en svårt, blev facit efter en frontalkrock mellan två personbilar på Timmerleden i Piteå natten mot lördagen. I den ena bilen, en Volkswagen, dödades 18-åriga Desirée Danielsson, Klubbgärdet, Piteå, omedelbart. Hennes syster Rosita, 17 år, skadades och föraren Kent Nordmark, 21 år, skadades allvarligt. Läkarna hyser oro för hans liv.

Orsaken till olyckan var att en bil, som stulits av en rymling från Furunäset, i hög  fart kom över på vänster sida av vägbanan. Patienten var tablettberusad och hans framfart hade strax före observerats av polisen som kom snabbt till olycksplatsen. Bensin hade runnit ut och det var stor brandrisk men man fick snabbt ut de skadade.

I dag riktas hård kritik mot som man säger "de allt för humanitära åtgärderna" vid Furunäsets sjukhus. Rymningar förekommer dagligen.

Bilarna frontalkrockade och den ena bilen, en Volkswagen med tre ungdomar blev fullständigt söndermosad. Furunäspatienten, som var ensam i sin bil, kom lindrigast undan. Han ådrog sig armbrott och en del andra blessyrer.


¤ Desirée Danielsson, t.v. dödades omedelbart. Kent Nordmark ska-
dades svårt. Rosita Danielsson skadades lindrigt.


Furunäspatienten hade stulit bilen, en Volvo Amazon, från en gårdsplan i centrala staden. Polisen uppmärksammade bilen strax före olyckan när den kom i hög fart söderut på Uddmansgatan. Att döma av bilskadorna har mannen fortfarande hållit hög fart efter Timmerleden som mynnar ut mot Munksundsvägen. På en bro före korsningen kom bilen över på vänster sida efter en ganska snabb gir och där mötte han folkvagnen med de tre ungdomarna. Föraren av folkvagnen, Kent Nordmark, hade inte en chans att komma undan. Krocken inträffade just på bron som är försedd med järnstaket. Och Nordmark hade inte haft en chans att undvika krocken om än det varit fritt fält på sidorna. Det hela var över på någon sekund. Det blev en fruktansvärd sammanstötning. Smällen hördes ända in i närliggande hyreshus där folk vaknade.


Krocken på Timmerleden blev våldsam. Den lilla folkvagnens fram-
parti knycklades ihop ända fram till kupéutrymmet. Folk i de närliggande
hyreshusen väcktes av smällen.


¤ STOR BRANDRISK
Polisen, som så att säga var förvarnade genom Amazonens vilda framfart, kom snabbt till platsen. Bensinen rann ut från folkvagnen som var helt söndermosad, och det var stor brandrisk. Man fick snabbt rycka ut de skadade. Hade bilarna fattat eld hade ingen av de fyra haft en chans att klara sig. De tre i folkvagnen satt och låg sanslösa.

¤ INGA BILBÄLTEN
Ingen i folkvagnen hade något säkerhetsbälte och frågan är om ett bälte hade hjälpt i detta fall. Bilen var fullständigt platt fram och det fanns inte mycket till utrymme i framsätet. 18-åriga Desirée Danielsson dödades omedelbart. Föraren Kent Nordmark fick mycket allvarliga skador och stor risk för hans liv föreligger. Den tredje, Desirées syster Rosita, 17 år, skadades också men rätt lindrigt. Föraren av Amazonen fick armbrott och en del andra skador, dock lindriga.¤ Ungdomarna i folkvagnen hade inte säkerhetsbälten men de hade
nog inte haft en chans ändå. Utrymmet mellan framsätena och instru-
mentbrädan var minimalt.


¤ ÅTGÄRDER VID SJUKHUSET
Många frågar sig, inte minst polisen, om inte de humanitära åtgärderna vid Furunäsets sjukhus håller på att gå för långt. Rymningar förekommer nästan dagligen och polisen står helt maktlösa inför den brottslighet som patienterna begår. Nyligen gjorde sig en patient skyldig till en brand i Centralhotellet i Piteå. Turligt nog upptäcktes branden tidigt men 17 personer kunde ha brunnit inne om det hänt senare och elden fått fart.

¤ FÖRAREN FRI
Nu inträffade denna bilolycka där en oskyldig flicka fick släppa till livet och två andra ungdomar skadades. Några rättsliga åtgärder mot rymligen från sjukhuset blir det inte då han var intagen för sluten psykiatrisk vård.
   - Om ett tag är han ute, säger en polisman till PT.

Den aktuelle patienten har nyligen varit ute på turné till Malmö och återförts till sjukhuset.
------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 20 maj 1974.

------------------------------------------------------------


Kent Nordmark.

¤ Den svåra olyckan på Timmerleden i Piteå natten mot lördagen har nu krävt sitt andra dödsoffer. På tisdagen avled 21-årige Kent Nordmark, Klubbgärdet av sina skador. Han har legat medvetslös hela tiden och vårdats på Piteå lasaretts intensivvårdsavdelning.

Vid olyckan dödades 18-åriga Desirée Danielsson, Klubbgärdet, och hennes syster Rosita skadades. Rosita fick lindriga skador. Föraren av den andra bilen, en förrymd patient från Furunäset, kom undan med armbrott. Han har fått lämna lasarettet och återförts till Furunäset.
------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 22 maj 1974.

Kommentarer
Postat av: Jens

Läskigt!

2011-04-08 @ 11:17:04
URL: http://bilverkstad-i-malmo.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0