"Vill ni se en stjärna?" ZARAH - 50 år på scenen


Trots sin allt sämre syn fortsätter Zarah, oförbrännelig, att sjunga.
I sin stora succé "Wodka für Königin" står hon på scen i nära tre tim-
mar. Och nu kommer hon till Gröna Lund.


De senaste åren är det mest stora världen som fått njuta av Zarah Leander. Men troget, sommar efter sommar, har hon återvänt till Gröna Lund. I år gör hon sin 9:e säsong där - och sin 50:e som artist! Vi som upplevde förmånen att sitta på första parkett under Zarahs första steg på de bräder som föreställer världen, måste medge att åtskilligt hänt under vår primadonnas absolutas sceniska liv. Alltifrån Sara Hedberg, ja, så hette enda dottern till köpmannen och egendomsmäklaren Anders Sebastian och hans Mathilda, lärde sig spela piano hos fru Lundqvist vid Herrgårdsgatan i Karlstad, fram till ett av otaliga gästspel i Wien härförleden.

Under Zarahs senaste gästspel i Wien satt jag på tu man hand med henne i logen. Hon hade, med ett bifall som endast wienerpubliken är mäktig, just avverkat Wodka für die Königin, den för henne specialskrivna operetten där hon nästan oavbrutet stod på scenen i nära tre timmar. Operetten som blivit en enorm succé i både Berlin och Wien. Vi talade om gamla minnen och Zarah drömde sig halvt tillbaka till sin barndoms värmländska hembygd. Minns du...

Och visst minns vi, vi som var med, detta eldröda hårsvall som hon aldrig rådde på utan hjälp. Och detta ansikte med den vita hyn och de otaliga fräknarna. Och den stora rösten...

Fångad av musiken
Sången och musiken fyllde ständigt den Hedbergska våningen. Och i musikrummet satt Zarah. Den väldige fader Hedberg tittade då och då in till sin unga dotter för att uppmuntra och dra en rolig historia. Det kunde behövas ett avbrott, för att dottern var helt tagen av sina uppgifter. Fru Musica hade fått en tjänarinna som troget vårdade den begåvning hon tilldelats.

Hälsingevisor
Det är ganska klart att Zarahs båda föräldrar kom att betyda mycket för framtiden. Mamma Mathilda, som inte var värmländska av födsel utan kom från det glada Hudiksvall, sjöng mycket bra. Många av de gamla folkvisorna från Hälsingland fick Zarah lyssna till som liten. En del av dessa visor har hon bevarat och gnolar någon gång i den trängre vänkretsen.

Under sin tid som elev vid högre elementarläroverket för flickor drog Zarah uppmärksamheten till sig för sin begåvning. Klasskamraterna, inte minst bagarmästare Wendels dotter, gav henne uppmuntran att fortsätta. Om nu detta behövdes...Faktum var nog att de första framträdandena vid lokala festtillfällen gav Zarah själv en rätt stot visshet om att hon "visste vad hon ville". Och att hon kunde.

Tidningshistorier
Hennes ständigt stigande stjärna på teaterbanan gladde förstås varje rätttrogen värmlänning. Tidningarna gav, också på den tiden, ganska stort utrymme åt nyheter på nöjesfronten. En del privata upplysningar kom också med i repotagen. En gång drog man på munnen ganska rejält hemmavid. Det var då en av våra främsta veckotidningar försökte sig på en levnadsbeskrivning över den mot sin berömmelse sjungande rödhåriga karlstadsflickan.

Man ville göra sensation av att hon var uppfödd i en prästfamilj och framlevde sina första dagar i en prästgård i en naturskön landsbygd. Sanningen var alltså att pappa Anders Sebastian arbetade som framgångsrik affärsman. Däremot hände sig att dottern förälskade sig i en skådespelare - det var sedermera hon fick namnet Leander - som faktiskt var uppvuxen i prästmiljö i Risinge i Sörmland. Detta inträffade år 1927, samma år som Zarah första gången riktigt kom i ropet.

Först Ernst Rolf
Det senare skedet i den berömda artistens liv är väl bekant. Ernst Rolf fick ju upp ögonen för hennes särart vid ett gästspel som revykungen gjorde i Borås. Senare gjordes samma erfarenhet av Gösta Ekman och Karl-Gerhard.
Åren under kriget sågs inte många skymtar av Zarah. Hon vistades mestadels i de tyska UFA-ateljéerna för flera filmer och var väl en av de mest eftertraktade toppartisterna under det dåvarande Tredje rikets existens.

Politisk idiot
Så här långt efteråt kan det också sägas, att Zarah Leander hade helt rätt, när hon bad att bli trodd på sin försäkran att hon var politisk idiot. För är det någonting som legat denna internationella artist fjärran, så är det politiken. Detta visste också hennes mångårige vän Karl-Gerhard. Till hans minne ska fogas den upprättelse han bestod Zarah under några mindre angenäma år efter krigsslutet.

Hon kommer igen
Från den av sitt konstnärliga yrke helt upptända människan Zarah Leander kan man hoppas på många framträdanden ännu i framtiden. Vi får bl. a. se henne återkomma i TV-apparaten någon gång under höstens lopp. "Jag kan känna mej litet skraltig ibland, men jag vill ändå inte ge upp!" sade mig Zarah. Hon, denna bländande sångerska som tänt så mångas hjärtan med sin musikaliska begåvning och sitt artisteri, kan vara mormor till de aktuella sångaflickorna. En stålmormor, som bildat sin egen skola, mycket svår att efterlikna!
"Vill ni se en stjärna".
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Torsdagen den 16 juli 1970.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0