Badvädret sommaren 1960

Jodå, det fanns väder även 1960, om nu nån inte trodde det. Lika beroende av vackert sommarväder var vi då - som nu i våra dagar. Jag minns när min pappa började få fyra veckors semester. I hans ögon var det rena rama paradiset, att kunna vara hemma med familjen i flera sommarveckor och dessutom få betalt. Pappa jobbde vid denna tidpunkt på Wallboardfabriken i Piteå. Han gick skift, och gjorde så nästan fram till pensioneringen. De sista året blev han omplacerad p.g.a. dålig rygg armar och ben. Ett släktdrag kan hända, eftersom jag lider av samma sak. Somrarna i början av 1960-talet har jag inga direkta minnesbilder av. Jag var tre år gammal, alldeles för liten för att komma ihåg,  men minnet har hjälpts på traven av foton och filmbilder.

Urklippet som följer, kommer från sommaren 1960. Piteå-Tidningens reporter och fotograf hade varit ute på Norrstrandsbadet i sta´n för att föreviga både badväder- och badgäster. Att döma av artikeln så verkade alla vara nöjda och belåtna. //Roger.


Norrstrandsbadet i Piteå med nöjda badgäster.


Det blev badväder igen efter en tid av mindre vrångheter från vädermakternas sida. På torsdag var det som bekant över 26 grader medan fredagen var sämre med "bara" 22,4. Folk passade på att söka sig ner till badplatserna. Cirka 3000 personer på torsdag och 2000 på fredag besökte Pite havsbad under de här 2 dagarna enligt vad innehavaren Elof Söderberg uppger. Och det är ju inte dåligt för att vara vardagar. Även om det varit bättre, säger herr Söderberg.

Även på Norrstrandsbadet i Piteå varifrån bilden är hämtad var det full rush på fredagen. Där gjorde sig det internationella inslaget sig bemärkt. Norrmännen dominerade givetvis i ganska stor utsträckning men även andra nationaliteter, t. ex. finländare, lade man märke till.

-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 30 juli 1960.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0