Cornelis platta "Dödsskallemärkt"? / 1970


Cornelis´nya LP med "oskyldiga" Taube-melodier har blivit en stor
försäljningssuccé. Men hans nyaste, blir den "dödsskallemärkt" av
Sveriges Radio?

Cornelis Vreeswijks senaste låt blir en typisk dödsskalle i Sveriges Radios arkiv när den kommer på skiva, spås det. Det handlar om att mor har köpt en massageapparat, därför att far är lat. Är det samma Cornelis som så framgångsrikt spelat in Taube-melodier som synes vara "förargeliga"? Ja, visst. För Cornelis är det inte första gången som hans skivor hotas att dödsskallemärkas. När skivan med "Hönan Agda" skulle passera "censurgubbarna" på radion tvekade man länge hurvida man skulle "märka" skivan eller ej. Nu är det alltså dags igen.

Cornelis har många sidor. För inte så länge sedan visades ett TV-program från Cornelis och Östen "med rösten" Warnerbrings turné i parkerna i somras. Både parkprogrammet och programmet i TV fick fina pressrosor. Cornelis har kuskat mycket i det här avlånga landet. Han har flera gånger besökt Norrbotten och sommaren 1968 när det var dags för Älvsby-mässan i Älvsbyn, så krönte han "Sommarflickan 1968".

Före TV-programmet med Östen syntes han ofta i TV. Han "nattade" med bland annat Beppe där de bytte så att säga roller. Hans husbåt sjönk. Det var i samband med lanseringen av hans låt "Jag hade en gång en båt..."Var det möjligen en PR-grej eller ren olycka? Fred Åkerström, trubaduren slår sig ihop med förra Hyland-värdinnan Berith Anserud för en turné som börjar på valborgsmässoafton och skall pågå åtminstone fem veckor framåt, kanske längre om det slår. I showen ingår även Anders Pedu från den numera nedlagda popgruppen Friends.

Fred sjunger Bellman och Taube, och Berith Mary-Hopkins-melodier och Anders Pedu låtar i Dylanstil. Fred Åkerström har varit "tyst" ett tag. Han har haft trassel med skatteministern Sträng, legat på sjukhus och elaka tungor talade om att trubaduren skulle vara slut som trubadur. Men envis har alltid Fred varit och har kommit igen. Han har spelat in en LP med bland annat Bellmanmelodier som gått bra.

-----------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 17 januari 1970.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0