Danssalongen ASTORIA i Lauker
Astoria i Lauker.
Förnämliga artister och välkända orkestrar måste man ha för att få folk till en nöjestillställning. Och sedan en slående reklam för dessa, framhåller ägaren av Astoria, Lauker, Erik Eriksson. Astoria byggdes 1946 under den tid då byggnadsrestriktionerna var som strängast. Trots att byggnadsförbud utfärdades med 60.000 kronors böter då skalet var uppfört, lyckades Eriksson utverka tillstånd att färdigställa byggnaden. Sedan dess har Astoria i Lauker undan för undan gjort sig känd som en av inlandets attraktivaste danssalonger.
- Vi hade ingen samlingslokal på platsen, berättar Eriksson. Vi var ett par stycken, som kom överrens om att bygga lokalen. Min kollega drog sig emellertid ur. Jag fortsatte att utveckla planerna och så blev bygget av. Nu anordnar vi dans varje eller varannan helg under hela vintersäsongen.
Charles Helmers satte publikrekord
- Det var varken Snoddas eller Sonja Hedenbratt som lockade största publiken till Astoria. Charles Helmers dansorkester har varit bästa dragplåstret genom tiderna. Den spelade annandag jul i fjol. Då hade vi så mycket folk att det inte gick in en enda människa till. Flera busslaster var tvungna att vända för att de ej kom in.
Norrlandspremiär för Snoddas
Snoddas gjorde sitt första framträdande i övre Norrland just i Lauker. Det var Erik Eriksson, som ordnat så att han kom upp. Vid en omröstning om bästa kuplettsångerskan i Sverige segrade Alice Babs med knapp marginal över Sonja Hedenbratt. Den sistnämnda har en enda gång uppträtt i övre Norrland de senaste åren. Det var på Astoria i fjol höstas. Är det någon som hört berättas om refrängsångerskan Britt-Inger Dreilick? Hon skall uppträda på Astoria till nyår tillsammans med Åke Gerhards orkester.
Varifrån kommer publiken?
Erik Eriksson kan berätta undan för undan hur stjärnorkestrar besökt Lauker och gjort succé. Men varifrån kommer folket? Eriksson ordnar så att ungdom från andra platser kan komma till danserna i Lauker billigt. Han träffade uppgörelser med flera bussägare om att de skulle köra extraturer till danstillställningarna.
Mot en garantisumma började bussägarna köra. Någon enstaka gång från början var Eriksson tvungen att lägga mellanskillnaden till garantisumman, men nu är som regel alla bussar fullsatta. Ända från Piteåtrakten, Älvsbyn, Arvidsjaur, Moskosel, Gråträsk och Pjesker kommer busslasterna. Man trivs och har roligt. Bussresan blir naturligtvis mycket billigare än om man skulle leja droskbilar.
Inga bidrag
Det gick inte att göra danssalongen fullt klar på en gång. Eriksson har inte fått några som helst anslag varken från stat eller kommun. Allt har gjorts av egna medel. I sommar har salongen uppsnyggats ordentligt. Nu fattas bara uppmontering av ridå. Den kommer att drivas med motor och blir tip top på alla vis. Serveringslokalen är rymlig. Chokladbutiken är permanent och välfylld. Nästa sommar skall danssalongen piffas upp på utsidan och först då, åtta år efter starten, kan man tala om att Astoria är fullt färdig.
Hur har det gått i dag, frågar Erik Eriksson sin fru, kassörskan.
-----------------------------------------------------------------------------
NORRA-VÄSTERBOTTEN ¤ Tisdagen den 1 december 1953.
Kommentarer
Trackback