Filmen om Gazell Club - recension av Simon Brehm / 1953

GAZELL CLUB FILMAD -


Två av musikerna i Leif Kronlunds band som filmats i Gazell Clubs
lokaler.


Jag vill gärna passa på tillfället att rekommendera er en jazzkortfilm, som faktiskt är av god klass. Märkligast i sammanhanget kanske är att filmen är svensk. Fotograf-regissören Sten Dahlgren har gjort den, och medverkande är bl. a. Leif Kronlunds orkester, "Cacka" Israelsson, Ingrid Almkvist och Lasse Resberg.

Filmen heter Gazell Club, och har gjorts i en mycket pittoresk källarlokal i Gamla Sta´n i Stockholm. Dahlgren har lyckats fånga den ganska specielle atmosfär, som onekligen finns kvar där, och Gösta Theselius har med ett par melodier, bl. a. "Old Town Blues", lyckats falla exakt in i ramen. Dessutom förekommer en av de tre delarna i Theselius "Three without a key". Även Lasse Resberg har komponerat ett par melodier, av vilka "Six Swedes in Paris" är alldels utmärkt.

Leif Kronlunds orkester sköter sig med den äran. Lediga och trevliga i uppträdandet och musikaliskt utmärkta. Trumpetaren Arne Ryskog skall ha en eloge för sitt fina spel. Vår nye sångidol "Cacka" Israelsson sjunger alldeles förträffligt, inte bara för att vara längd- och häckskuttare. Han kommer att bli ett namn i sin genre. Musikaliskt och smakfullt utför han här en visa, som han själv gjort en helt vettig text till. Det är roligt att det finns folk som vågar sig på att försöka spela in film med jazzmusik i.

Kanske kan man få avsättning för sådana utomlands, och den reklam svensk musik härigenom får är ju ovärderlig. Sten Dahlgren skall ha tack för lovvärda initiativ i den vägen - särskilt om han även i fortsättningen (de lär komma flera liknande) kan hålla samma höga standard.

Simon Brehm.

-----------------------------------------------------------------------
FRIHET ¤ Den 9 januari 1953.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0