Gunnar Wiklund, bilmekanikern från Luleå som blev sångare


Gunnar Wiklund.


Wiklundsgrabben
från residensstaden Luleå, var en äkta och gedigen norrlänning. Han såg dagens ljus den 17 augusti året 1935. Gunnar jobbade under veckorna som bilmekaniker. Men när helgen kom åkte han runt med sin sång i bagaget tillsmmans med olika lokala dansorkestrar på orten. 1959 fick Gunnar sitt stora genombrott på folkparkernas artistforum. Det var då som han framförde Per-Martin Hambergs Nu Tändas Åter Ljusen I Min Lilla Stad. Succén var ett faktum för den gänglige mekanikern från Luleå.

Gunnar Wiklund kom att bli en av Sveriges mest älskade schlagersångare. Inte bara härhemma, utan även i våra andra grannländer. Populariten förde honom ut genom landet på otaliga parkturnéer, där bl. a. Piteå fick besök flera gånger. Gunnar hade förresten Piteåpåbrå, hans far var infödd "Pitepalt", och detta gjorde att Gunnar även kunde behärska vår dialekt (Pitemål) med stor bravur.

I slutet av september 1989 fick historien om Gunnar Wiklund sitt tragiska slut. Endast 54 år gammal somnade han in efter ett par år av ständig ohälsa. Cancern vann så småningom kampen.

I dag vid mitt besök på Loppiset i Badhusparken, så hittade jag en gammal vinyl med Gunnar. Det var en LP där han sjunger Jim Reeves-sånger, inspelad på skivmärket "Columbia" 1970. Tankarna förflyttades raskt tillbaka till en parkkväll (samma plats som där jag stod i dag) sommaren 1969. Det var då som Gunnar gjorde stor succé tillsammans med Ewa Roos. Sommarkvällen var varm. 5.000 människor gjorde att hela parkområdet fullkomligt kokade. Det var fest och underhållning, och det var "den där" Gunnar som "ägde" kvällen.

--------------------------------------------------------------------------------
Roger Lindqvist.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0