Humorlegenden THOR MODÉEN (1898-1950)

THOR ODERT FOLKE MODÉEN föddes den 22 januari 1898 i Kungsör som son till stinsen Alfred Modéen och hans maka Anna. Thor "Tosse" Modéen gjorde sin filmdebut 1923 i "Glada gatans karneval", men det skulle dröja ännu några år innan det definitiva genombrottet kom. Om man tar del av den svenska filmens historia, så visar det sig rätt så snart vilka avtryck som Thor Modéen verkligen gjorde. Under två decennium, 1930- och under 40-talet så medverkade Modéen i 76 filmer. Totalt under karriären fanns han med i 87 stycken.

Jag har har varit en inbiten filmälskare sedan unga år. Och en av de färgstarkaste aktörerna var utan tvekan Tosse Modéen. Hans "Grosshandlar-figurer" är obetalbara. Hans bullriga stil med en fet cigarr i mungipan blev också Thor Modéens signum. När jag sommaren 1997 besökte Stockholm gjorde jag ett besök på Adolf Fredriks kyrkogård där komikerlegenden vilar sedan 1950. Flera år efteråt så skrev jag en artikel: "Pilsnerfilmens okrönte kung" som publicerades i Piteå-Tidningen den 21 augusti 2006.

Hemma i mina klippböcker finns en artikel, författad av Gunnar Oldin, som handlar om Thor Modéen. Den publicerades i en veckotidning i början av 70-talet, under rubriken: "THOR MODÉEN gjorde oss alla glada - men hans liv slutade i tragedi":


¤ Om det inte varit för en ask häftstift skulle vi kanske gått miste om en av de festligaste och frodigaste komiker vi haft: Thor Modéen. Thor Modéens filmer slår tittarrekord i TV, hans monologer snurrar runt på grammofontallrikar land och rike runt. Nu, mer än 20 år efter sin död, är Thor Modéen populärare än någonsin. Alltsammans började med en ask häftstift.


FEL PÅ VÄXLAR
Den inköptes en dag i slutet av 10-talet av den mer unge än lovande banktjänstemannen Thor Odert Folke Modéen. Han gjorde det i ett bestämt syfte. Tjänsteman Modéen hade skrivit fel datum på några växlar och ställt till med kaos i bankens böcker. Det hade kamrern skällt ut honom för. Thor Modéen tyckte att det inte var någonting att bråka om. Han beslöt sig för att utkräva hämnd. Han placerade häftstiften på kamrerns stol. Thor Modéen tyckte att det var roligt. Det gjorde inte kamrern.

Thor Modéen fick sparken från banken. Det innebar slutet på en kort och katastrofal tjänstemannabana. Men också början på en skådespelarkarriär som skulle bli till glädje för miljoner svenskar. Thor Modéen är på många sätt unik i svenskt nöjesliv. Han spelade sällan huvudroller, åtminstone inte enligt manuskripten. Men det blev honom man mindes - och minns. Hans geniala solonummer i filmer som "Pensionat Paradiset", hans monologer som "Strålande tider, härliga tider...". De är oförglömliga och ouppnådda.


ETT LYCKLIGT BARN
"Härliga tider, strålande tider" kan sättas som motto för Thor Modéens hela skådespelarbana. Han var det bullriga, lyckliga barnet som delade med sig av sin egen glädje till publiken. Thor Modéen föddes i Kungsör och tillbringade en stor del av sin barndom på IOGT-logen. Det kom inte att påverka hans senare dryckesvanor, men väl hans yrkesval. Skälet att han älskade att hålla till på nykterhetslogen var att det spelades teater där. Och teater var någonting som trollband den unge Thor.

Det trollband inte hans far, stinsen. Den unge Thor tvingades in på läroverket, tragglade sig igenom det och hamnade på en tjänstemannastol. Som han på grund av häftstiften på en annan stol - bankkamrerns - tvingades lämna. Thor Modéen måste välja en annan bana.



Ruth Holm var en annan av våra firade stjärnor från den här tiden.
Här spelar hon tillsammans med Thor Modéen i "Augustas lilla felsteg".
Om sin motspelare har hon berättat: - Det var snudd på livsfarligt att
vistas i hans närhet. Man kunde t. ex. få en elektrisk stöt när man tog
honom i hand. Stöten kom från en liten elektrisk manick som han köpt
just för det ändamålet.


DÅLIG FILMDEBUT
Han tvekade inte. Det var till teatern han ville. Dit kom han också - som stepdansör. Debuten ägde rum i Göteborg, men snart flyttade Thor Modéen över till Stockholm. Det glada 20-talet började och därmed också Thor Modéens glansperiod. Hans lättsinne passade in i en lättsinnig epok; han fick fler och större roller, både i revyer och operetter. År 1926 kom filmdebuten, överraskande nog i seriöst sammanhang: Thor Modéen spelade rollen som Sandels i en filmversion av "Fänrik Ståls sägner". Uppriktigt sagt var Thor Modéen mer övertygande när han åt frukost i allsköns ro i Pardala by när han senare kom till sin här i galopp. Det skulle också dröja några år innan han blev filmaktör på allvar.

Men då skedde det med besked. Thor Modéen dök upp i var och varannan svensk film under 30-talet. Hur många filmer han var med i visste han själv allenast. Eller rättare sagt: det visste han inte. Han tappade räkningen på dem. Thor Modéen utstrålade fryntlighet, antingen han skålade i pilsner eller champagne - det enda svenska folket drack under 30-talet, om man får tro farserna. Samtidigt firade Thor Modéen triumfer på scenen, framför allt i Kar de Mummas revyer på Södran. "Tosse" blev en omistlighet i svenskt nöjesliv.

Också privat levde Thor Modéen upp till rollen som glädjespridare. Han var lyckligt gift, men hans hustru måste haft en ängels tålamod. Thor Modéen hade sina nycker - till de dyrbarare hörde att köpa villor. Han köpte hus i Ålsten, villa i Limhamn, gård i Dunkers socken. Gården köpte han, när han beslutat sig för att bli lantbrukare i resten av sitt liv. Han stod ut med lantlivet i tre månader.



Thor Modéen debuterade som filmskådespelare 1926. Innan hade
han gjort succé på scenen. Men filmdebuten gick inte så bra. Det dröjde
några år innan han slog igenom på allvar. Då gjorde han det med be-
sked i stället. På 30-talet dök han upp i var och varannan svensk film-
fars. Han hade sällan några huvudroller - enligt manuskripten - men det
blev honom man kom ihåg. Här är en scen ur "Annonsera".



Det var inte bara på scenen som Thor Modéen levde upp till rollen
som glädjespridare - han gjorde det privat också. Han var lyckligt gift,
men hans hustru Margareta måste haft en ängels tålamod. Herr Modéen
hade sina nycker - till det dyrbarare hörde att köpa hus och gårdar som
han ganska snart tröttnade på! T.h. en sommarbild från 1939. Pappa
Thor tillsammans med barnen Lasse och Margareta.


ORM PÅ TOALETTEN
Thor Modéen älskade handgripliga skämt. Ruth Holm - en annan av våra stora glädjespridare - har berättat att det var snudd-på-livsfarligt att vistas i närheten av Thor Modéen. Tog man honom i hand, kunde man få en elektrisk chock. Den kom från en manick han köpt för ändamålet. Gick man på toaletten kunde det hända att en konstgjord orm kom utfarande ur pappershållaren. Ormen hade Thor köpt på Buttericks. Ibland kunde skämten gå ut över Thor själv också. En kväll hade han monterat upp en burk full med vatten ovanför Nils Poppes loge. Poppe blev genomblöt. Men han beslöt sig för att hämnas.

I revyn hade Thor Modéen ett nummer där han talade i telefon. Nästa kväll hade Poppe fyllt telefonluren med nyspulver. Thor Modéen började nysa. Orkestern började nysa. Publiken började nysa. Det lär varit enda gången någon sett Thor Modéen redigt arg.



Thor Modéen i "Landstormens lilla Lotta" från 1939.


SJÖNG MED FLYGLARMET
Annars levde han som han lärde på teatern. När det blev flyglarm under kriget, gick han inte ned i skyddsrummet. I stället steg han ut på en balkong och började - med grogglas i hand - sjunga "Din klara sol går åter upp".
Men bakom de vilda lekarna fanns det en skugga av allvar. Enligt flera av Thor Modéens vänner talade han ofta under tidigare år om att han aldrig skulle komma att bli gammal. Han passade inte för det.

Men så småningom slutade han tala om döden - kanske för att han anade att det smugit sig in allvar bakom orden. Han började bli sjuk och trött. Ett glatt liv hade tagit ut sitt pris. Rollerna blev färre och färre. Till slut fick han sparken från Södran, den teater som levt på honom i många år.


PUBLIKEN KOM IHÅG
Thor Modéen trodde att han var glömd. Att han många år senare skulle finna ny publik kunde han inte ana. Än mindre att han skulle bli också kritikernas gunstling - filmexperten Jürgen Schild har i sin bok om den svenska 30-tals-farsen, "Det pensionerade paradiset" kallat Thor Modéen "en komisk oersättlighet". Filmfacktidningen "Chaplin" har utnämnt Modéen till "en av de stora".


Det var som den bullrige grosshandlaren med en cigarr i munnen, vi
skall minnas Thor Modéen.


Sommaren 1997 gjorde jag ett besök på Thor Modéens grav på
Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. 2006 skrev jag en artikel om
humorlegenden i vår lokaltidning, med rubriken: "Pilsnerfilmens
okrönte kung".

---------------------------------------------------------------------------






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0