Kalle Grönstedts död 1983

Han var en sann dragspelskung, Ångermanlänningen Kalle Grönstedt. Hans komposition Månsken över Ångermanälven är en av de finaste dragspelslåtar som jag hört. Den är finstämd och väldigt berörande. Kalle hade också en bror, Erling Grönstedt som fortfarande är vid liv, idag 88 år gammal. 1983 gick han bort den gode spelemannen Kalle, 71 år gammal. Detta urklipp berättar nyheten om dödsfallet.
 
/Roger.
Ingen förläggare trodde på "Månsken över Ångermanälven". Kalle
Grönstedt fick 25 kronor för sin mest älskade melodi.


En dragspelskung har gått ur tiden. Kalle Grönstedt avled igår 71 år gammal. Han växte upp i Ådalen vid Ångermanälven, detta dragspelets Mississippi. Det är för sin vemodiga hyllning till denna älv, Månsken över Ångermanälven, han är mest känd.

Denna vackra valsmelodi visslade han fram en ljuvligt vacker månskensnatt när han rodde över älven. Den ingår numera i den klassiska dragspelsrepertoaren. 20.000 nothäften är sålda. Men den gången när Kalle var ung och fattig och försökte sälja sin komposition var det ingen musikförläggare som trodde på den. 25 kronor var allt han fick.

TURNERADE 28 SÄSONGER
Många är de svenskar som nött dansbanornas tiljor till hans dragspelsmusik. I 28 år turnerade han landet runt med eget musikkapell. Kalle själv trakterade förstås dragspelet. Han var flerfaldig svensk och nordisk mästare. I vintras speglades hans livsgärning i TV-programmet En kung och hans musik . Under senare år drev han musikförlag och musikhandel i Stockholm. Så sent som i våras gav han ut en ny egen komposition, På Calles tid. Det var en hyllning till hans äldre kollega Calle Jularbo.

---------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Den 17 juni 1983.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0