Lars "Tjadden" Hällström (1923-2000)

För de flesta var han känd som en otroligt driven och proffsig revymakare. Hans "Ludolf" kommer jag ihåg från min barndom. Det var på den tiden när man då och då kunde höra monologer i melodiradion. I dag tillhör det undantagen, tyvärr. Under 1980-talet framträdde en betydligt allvarligare Tjadden Hällström. Clownen hade kastat sin komiska mask, och istället för revy, visade Tjadden att han med bravur kunde axla lite tyngre roller. Han kom med andra ord att visa sin bredd som aktör. 1989 kunde vi se och avnjuta Tjadden i filmen "Täcknamn Coq Rouge". En film baserad på Jan Guillous roman med samma namn. Tjaddens rollkaraktär hette Ljungdahl och jobbade på SÄPO. Tjaddens medspelare var bland andra Stellan Skarsgård, Krister Henriksson och Philiph Zandén. Tunga kunniga aktörer där Tjadden bevisade att också han var ett namn att räkna med.

Jag roade mig med att titta i ett Filmlexikon som kom ut 1973. Där återfinns Tjadden och en information om hans då inspelade fem långfilmer. Mest rörde det sig om komiska rollfigurer, precis det typ av fack som hans publik hade för vana att se honom i. Men så kom de allvarligare karaktärerna. Och tänk så skönt att även kunna titta på en skådis som även behärskar den "andra sidan" av sin personlighet. Allvaret. Hemma i Tjaddens stad, Norrköping, och även i det övriga landet gladde vi oss åt hans tokroliga figurer. Sådana där färgstarka gubbar som fick oss att skratta, bara genom att se hans anlete. Det är en stor konst att kunna locka människor till skratt. Ja, det kan ibland vara en hel vetenskap. En svår konst att behärska. En som kunde den fina konsten, och som hade den unika gåvan var alltså allas vår Lars Gustaf "Tjadden" Hällström. 


Tjadden Hällström (1923-2000).
Mannen som fick oss att skratta.

-----------------------------------------------------------
 

Kommentarer
Postat av: Sladden Hultgren

Hej Roger!

Det var fina ord, här ovan, du har skrivit om Tjadden och hans allvarliga roll i filmen "Täcknamn Coq Rouge". En annan allvarlig roll Tjadden gjorde var som kommissarie Bergholm i "Profitörerna".MVH

/ Sladden Hultgren, Norrköping

2011-08-16 @ 08:21:54
URL: http://sladdens.se/
Postat av: Roger

Hej Sladden! Jag beundrar aktörer som kan både och - om du förstår vad jag menar. Peter Haber är är ett lysande exempel på en skådespelare som både skänker sin publik skratt, men också kan vara väldigt djuplodande. Synd bara att Tjadden inte fick fler tillfällen att visa upp hela sitt register. Jag är övertygad om att han skulle gjort bra ifrån sig. Carl-Gustaf Lindstedt spelade ju Beck i filmen som kom 1976. Samt huvudrollen i "En handelsresandes död". Även Sten-Åke Cederhök var väl också och nosade på lite allvarligare roller under slutet av sin levnad. Inte heller att förglömma Nils Poppe som vi kunde se i "Det sjunde inseglet". Åke Grönberg visade också sitt allvarliga anlete i "Gycklarnas afton", båda filmerna signerade Ingmar Bergman.//Roger.

2011-08-16 @ 13:54:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0