"Mr Aktuellt" - OLLE BJÖRKLUND

DUBBELFIRANDE MED TÅRTKALAS I GÅR...


  
  Det skall vi fira, min frus födelsedag, sa Olle Björklund och delade
ut tårta till fru Ylva och barnen Ralf, 18, Cay, 22, Ulf, 21 och Tony, 26.


Olle Björklund, 49, vet bättre än de flesta hur en idol har det, både fram och bak. Så han skrattar när någon av hans fyra ungar rufsar till hans hår inför fotografen.
    - Ser jag verkligen ut som Sven Lindahl nu?
Skämt eller bittert allvar? Bara Olle Björklund själv vet väl svaret, mannen som ännu för fyra år sedan var "Mr Aktuellt" själv, den förste av alla TV-medarbetarna som drabbades av svenska folkets idolsjuka.

I dag sitter Olle Björklund på familjens gård i djupaste Kolmården - saknad av en del TV-tittare, nästan bortglömd av många - och skall börja vägen tillbaka.
    - Charmknutte - jag? Å nej, aldrig på tiden. Det handlar hela tiden om att göra ett bra jobb, framför eller bakom TV-kameran kvittar lika. Det var likadant förr när TV var riktigt ungt. All publicitet och popularitet på den tiden berodde väl på att vi framför kameran hade så mycket till skänks på den tiden: det var rent märkvärdigt att man kunde få in bilden av en främmande människa i sin egen stuga...

¤ TACKSAM
På den tiden charmade Olle Björklund åtminstone halva svenska folket, när han kunde presentera ett inslag i "Aktuellt" genom att lägga huvudet litet på sned och se utstuderat "klurig" ut. I dag är Olle Björklund tacksam över att ha fått chansen att ta första steget till Sveriges Radio.
    - Men jag är samtidigt litet rädd, säger han. Den gamla bilden av en gubbe som kunde läsa innantill har kanske fått ett farligt skimmer med åren. Kanske är det en och annan TV-tittare som vill minnas att den där gubben bestämt kunde gå på slak lina också.

¤ SOM TIDIGARE
När Olle Björklund i går kväll visade sig i TV-rutan och "puffade" för sitt eget comeback-program (Radiohjälpens stora TV-program söndagen den 10 oktober) kunde man se att "Mr Aktuellt" är sig lik: matchvikten är oförändrad, klädseln lika perfekt som vanligt, kostym i grå flanell med Niclasrandning, fast smalare ränder - mustaschen lika välstubbad och det sträva håret inte gråare än förut.

¤ KALAS HEMMA
Låt oss säga rent ut att den här måndagen var en riktigt lyckad dag för familjen Björklund - bortsett från att sonen Ulf höll på att inte komma in i radions lokaler på Vallhallavägen i Stockholm för att hämta pappa Olle:
    - Vilken tidning är ni ifrån? undrade den nitiske vaktmästaren som sorterade in folk till Olles presskonferens.

Bekräftelsen på Olle Björklunds TV- och radiojobb (en söndag i TV och tre i radio under oktober för radiohjälpen plus en berättarroll i en ny TV-version av Jules Vernes "Jorden runt på 80 dagar" är allt som är klart) kom samma dag som fru Ylva rustade till egen födelsedag där hemma på gården i Kolmården. Det blev visserligen inte tid till födelsedagstårtan förrän vid 23-tiden på kvällen, men det spelade mindre roll den här dagen.

¤ SKREV BREV
Själv säger Olle Björklund att han under de här fyra "bannlysta" åren har lärt sig en hel del:
    - Nu vet jag hur det är att gå utanför de gröna betesängarna...
Det har blivit alltmer ont om vettiga jobb fför den gamle TV-idolen. I somras skrev Björklund därför ett brev till radiochefen:
    - Jag frågade helt enkelt om jag kunde vara till någon nytta, säger Björklund, och påminner om att han i alla fall har 17 års jobb vid Sveriges Radio bakom sig. Och hela den här tiden har han gärna velat komma tillbaka dit.
    - De många åren klipper man inte bara bort ur sitt liv.

¤ OPRAKTISK
I sommar har Olle Björklund haft tid att vara en trägnare gäst än vanligt på familjegården tre mil norr om Norrköping.
    - Men min hustru Ylva sköter huset, flickorna Cay och Tony sköter de tolv hästarna så det är väl inte så mycket nytta jag har kunnat göra - jag är så hopplöst opraktisk. Och mina grabbar Ulf och Ralf vill inte ens lära mig köra traktorn...
    - Jag har ju visat dej två gånger hur man gör, säger sonen Ulf, 21, men du fattar inte...
    - Jaha, inte är det så lätt att spela TV-hjälte i det här huset.
Och så söker han tröst hos en av familjens fem hundar, en beskedlig rottweiler på 50 stabila kilo.
    - Du har ju i alla fall hunnit rensa upp hela potatiskällaren i sommar, pappa!

FOTNOT: Bakgrunden till Olle Björklunds avsked från TV: Han tog ett "extraknäck" under sin semestermånad i juli 1961. Han turnerade i folkparkerna på västkusten. I hans framträdande ingick att göra reklam för öl och cigaretter. Arrangörena hade lovat att Björklunds namn inte skulle förekomma i reklamsammanhang. Men då detta ändå förekom bröt Björklund turnén. Då hade TV-chefen Nils Erik Baehrendtz redan ilsknat till. "Olle Björklund far runt i folkparkerna och larvar sig", sade han. Den 5 juli fick Björklund sitt avskedsbrev från TV. Sörjd och saknad av ett otal tittare lämnade han rutan.

--------------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ September 1965.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0