Pite-Swingers spelar upp till fettisdagsdans / 1954


Här ser vi kvartetten. De är fr. v. Rolf Hall, Gunnar Bergdahl, Henry
Åström och Arne Andersson.

Pite-Swingers, delar av gamla Roxy samt en man ur älvsby-orkestern Cupol hade på fettisdagskvällen sammanstrålat i Munksunds Folkets Hus, där de spelade på fettisdagsdansen. Nio man stark var orkestern, som förutom komp med elgitarr hade trumpet, trombone, klarinett samt två saxar - en sättning alltså som det har alla förutsättningar att kunna "låta om". Flera av orkestermedlemmarna har dock på lång tid inte suttit med i något gäng, och därför är det förklarligt att det inte allt klingade som det skulle. Men de ibland ganska svåra arrangemangen klarades överraskande fint, och särskilt de första låtarna under kvällens lopp genomfördes perfekt. Sedan blev det dock en del fel, mycket beroende på at de blåsare som inte spelat på lång tid har svårt med "ambisen".

Dessutom kan det också efter så lång tids uppehåll också vara svårt med notläsningen. Det var i alla fall ett bra försök som gjordes, och från många håll hörs också önskemål om en liknande stor orkester inom piteorten. Och varför inte? Det finns många fina grabbar som är villiga att gå med, och var finns den ledarkraft som samlar ihop dessa? Spelningar skulle det säkert bli.

En stor del av kvällen spelade endast kvartetten, d.v.s. piano, elgitarr, bas och trummor. Det lät fint om den sättningen och svängde ordentligt, vilket ju är förklarligt när Wilson-influerade Henry Åström sitter vid pianot. Gunnar Bergdahl vid trummorna drev på bra med sitt goda visparbete, men den kanske bäste i kvartetten var basisten Arne Andersson. Elgitarren Rolf Hall spelade några goda solon, men håller sig nästan för mycket i det lägre registret. Om inte upptagningen är perfekt, kan man inte urskilja mycket. Ivan Öström spelade tenorsax under några låtar, då det dock inte jumpade lika gott om orkestern. Men han verkade älska Lester Young, om man skall döma av de fraser man fick höra i hans solon.


I denna blåsorkester saknas en man - klarinettisten Birger Norberg.
Fr. v. ser vi Ivan Öström, tenorsax, Arne Lundholm, altsax, Axel Strand-
berg, trumpet och (delvis skymd av trumpeten) Bengt Wärn, trombone.

--------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 6 mars 1954.

PS. Klarinettisten som omnämns i artikeln, Birger Norberg, var gift
med min fars kusin Greta f. Lundqvist från Storfors. Greta var dotter
till min farmor Hannas syster Vilma Lundqvist f. Eriksson.

Roger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0